Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνε Βουλή οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά χρέη

«Διέξοδο σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, δίνει η ρύθμιση», σημειώνει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ενώ ο ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τονίζει ότι «καταργούνται οι ηλικιακοί περιορισμοί και αυξάνονται αναδρομικά οι συντάξεις χηρείας».

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάνε Βουλή οι 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά χρέη

  • A-
  • A+
Η νέα ρύθμιση δεν θα έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια ● Στόχος, μέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ● Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ● Οσοι δεν καταβάλουν δυο δόσεις και τις βεβαιωμένες οφειλές του 2019 χάνουν τη ρύθμιση.

Περισσότερους από 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, οφειλέτες και εργαζομένους αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ψηφιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, το οποίο ωστόσο περιλαμβάνει σειρά ασφαλιστικών και εργατικών διατάξεων και κυρίως αυτή με την οποία καταργείται –πριν εφαρμοστεί– το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες ταυτόχρονα αυξάνονται αναδρομικά.

Η ρύθμιση αφορά νομικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εμπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της βασικής οφειλής, περιορισμό των βασικών προσαυξήσεων κατά 85% και ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες).

Θα δώσει, όπως είπε η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου, ανακούφιση στους ασφαλισμένους, υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί έως τα τέλη του 2018 και αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως, θα δώσει διέξοδο σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, αν και έχουν τις προϋποθέσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώνουν την οφειλή τους μέσα από μια μικρή παρακράτηση, που θα γίνεται από το ποσό της σύνταξης κάθε μήνα», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη η Εφη Αχτσιόγλου, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Οι δυνητικά ωφελούμενοι αυτής της κατηγορίας εκτιμώνται σε 80.000 μη μισθωτούς, ηλικίας άνω των 62 ετών, που σήμερα έχουν οφειλές που «μπλοκάρουν» τη συνταξιοδότησή τους (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ).

Ειδικότερα, όπως θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αν μετά τον επανυπολογισμό, η οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Αν ωστόσο προκύπτει επιπλέον ποσό –για παράδειγμα είναι στα 21.000 ευρώ για ασφαλισμένο στον πρώην ΟΑΕΕ– τότε ο οφειλέτης θα καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης –μέχρι 120– ώστε το νέο χρέος πέσει κάτω από το απαιτούμενο όριο και ακολούθως υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης.

Από την υποβολή της αίτησης ώς και την αίτηση καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων μέχρι την έκδοση της απόφασης, όταν και παρακρατούνται αθροιστικά από τα αναδρομικά της σύνταξης και οι επόμενες δόσεις θα παρακρατούνται κάθε μήνα από το ποσό της σύνταξης.

Μάλιστα, για την περίοδο που ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει προσωρινή σύνταξη, η παρακρατούμενη δόση θα είναι η ελάχιστη 30-50 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα έχει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και στόχος είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Προβλέπεται ότι όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αίτηση θα υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνον όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο Κατσέλη. Για εκείνους που εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής οφειλών στον εξωδικαστικό και στον νόμο Κατσέλη, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στις 120 δόσεις εφόσον παραιτηθούν από τους προηγούμενους.

Επίσης, υπάγονται όσοι είναι σε άλλη ρύθμιση, όπως στην πάγια των 12 δόσεων, καθώς θα προβλέπεται ότι στη νέα ρύθμιση θα «υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων».

Σε κάθε περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν καταβάλουν δύο δόσεις και τις βεβαιωμένες οφειλές του 2019 χάνουν τη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι αναβιώνει η οφειλή και μαζί προσαυξήσεις, τόκοι κ.ά. όπως είχαν διαμορφωθεί πριν από την υπαγωγή στη ρύθμιση και αφαιρείται το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί. Σε περίπτωση θανάτου, η ρύθμιση συνεχίζεται από τους κληρονόμους.

Στη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Συντάξεις χηρείας

«Οι ηλικιακοί περιορισμοί καταργούνται και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας». Με αυτή τη ρητή διατύπωση θα καταργείται το όριο των 55 ετών για τη χορήγηση σύνταξης χηρείας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ αυξάνεται το δικαιούμενο ποσό των συζύγων από 50% σε 70%.

Ετσι, για τις ήδη εκδοθείσες συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου θα γίνει επανυπολογισμός και αύξησή τους κατά 40%.

Ο επιζών σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη εφόσον ο θάνατος του συζύγου επήλθε πριν από την πάροδο 3 ετών –αντί για 5 που ισχύει– από τον γάμο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News247 o υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στις ευνοϊκές αλλαγές που θα επέλθουν για τα άγαμα παιδιά. Οπως είπε, όσα είναι «έως 24 ετών θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου ακόμη κι αν δεν σπουδάζουν και δίνεται η δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης μέχρι τα 35 χρόνια για όσους έχουν χάσει τους γονείς τους».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
Νέοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο που είναι από την Τετάρτη το βράδυ σε διαβούλευση. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φίλα προσκείμενοι στην...
Θέλουν να δώσουν γην και ύδωρ σε φίλους επιχειρηματίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
Ταξικά... διχοτομημένες είναι οι αντιδράσεις συνδικάτων, εργατολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στις τροπολογίες που πέρασε στο παρά πέντε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο διυπουργικό νομοσχέδιο,...
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτοματοποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας
Ανοίγει την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Θα αναζητά απευθείας τα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν κατ’ αρχάς την...
Αυτοματοποιημένη η προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση εισφορών για επικούρηση
Μειώνονται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για 2 εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Μείωση εισφορών για επικούρηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών
Πρεμιέρα χθες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τα αιτήματα ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα ανοίγουν οι 120 δόσεις στον ΕΦΚΑ
Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ώς και 120 δόσεις. Οσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα βρίσκουν την επιλογή...
Σήμερα ανοίγουν οι 120 δόσεις στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας