Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προεξόφληση χρέους 3,7 δισ. συζητά η Ελλάδα με το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που χειρίζεται αποκλειστικά το όλο θέμα, βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ξημερώματα Σαββάτου με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

AP Photo/Michel Euler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεξόφληση χρέους 3,7 δισ. συζητά η Ελλάδα με το ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα, υποβάλλοντας αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η προεξόφληση αφορά υποχρεώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.

Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξαφανιστούν από το «καλεντάρι» με τις πληρωμές για τους εξής δύο λόγους:

■ Ο πρώτος είναι για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους θα γλιτώσει η Αθήνα με αυτή την κίνηση, εφόσον η προεξόφληση γίνει με χρήματα από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό το ΔΝΤ. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο.

■ Ο δεύτερος είναι ότι τα 3,7 δισ. ευρώ ενέχουν σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging). Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ και η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιεν και η στερλίνα.

Τα ελληνικά σχέδια απέναντι στο ΔΝΤ έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, ενώ μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο που προβλέπει προκαταβολή των δόσεων που ωριμάζουν το 2021.

Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ, όμως οι πιθανότητες μηδενισμού αυτής της οφειλής είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αφού πρόκειται για χρέος με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που χειρίζεται αποκλειστικά το όλο θέμα, βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει ξημερώματα Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για πρώτη φορά σε αυτό το «ραντεβού», εκτός από τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Θεωρείται πρόσωπο - κλειδί, καθώς, για να μπορέσει η Αθήνα να περιορίσει στο ελάχιστο την «οικονομική σχέση» με το Ταμείο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τον ΕSM.

● Η έγκριση του ESM είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του, προβλέπουν ότι «σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, 38% του συνόλου) από τα 9,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα πρέπει να καταβάλει στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα), πράγμα αδύνατο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τεχνική συμφωνία με τους δανειστές
Λευκός καπνός για τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης βγήκε τα ξημερώματα από το «Hilton». Μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις...
Τεχνική συμφωνία με τους δανειστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
​Γεμάτη με ημερομηνίες-σταθμούς είναι η ατζέντα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2016, ενώ μέσα σ’ αυτό το τετράμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους...
«Καυτή» η φθινοπωρινή ατζέντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ
Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του Μνημονίου έχει βρεθεί η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια μεριά, θα πρέπει να βρει λύση για το ασφαλιστικό ψαλιδίζοντας για ακόμη μια φορά τις συντάξεις και, από την άλλη, να...
Προς τρίτο «στεφάνι» με το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει στο... ύψος του το ελληνικό χρέος
Δύο προϋπολογισμοί, το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο το 2016 προβλέπεται να εξακοντιστεί στα 333,5 δισ. ευρώ ή στο 192,4% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από 315,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Η οφειλή...
Παραμένει στο... ύψος του το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για νέα εξαγορά ακριβού χρέους και σχεδιάζει να αξιοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων του 2020 και τα χαμηλά επιτόκια που έχουν πλέον φτάσει τα ελληνικά ομόλογα....
«Ξεφορτώνονται» κι άλλο ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας