Στις ποιοτικότερες σημαίες που αποδίδουν τη δέουσα έμφαση σε θέματα ασφάλειας, περιβάλλοντος και συνθηκών εργασίας στα πλοία επιθυμεί να στρέψει το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών και των διαχειριστών, όταν αυτοί πρόκειται να αποφασίσουν να επιλέξουν σημαία για τα πλοία τους, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (International Chamber of Shipping-ICS).
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δημοσιοποιεί τον κατάλογο με τις επιδόσεις των σημαιών προκειμένου πλοιοκτήτες και διαχειριστές να έχουν μια σφαιρική άποψη.
Ο κατάλογος με τις επιδόσεις των κρατών σημαίας για το 2018-2019 έχει διανεμηθεί σε εθνικές ενώσεις πλοιοκτητών και σε κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον ICS, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.
Οπως προκύπτει από τη συνολική ανάλυση των σχετικών κριτηρίων που δημοσιοποίησε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για την περίοδο 2018-2019 στη λίστα με τις κορυφαίες ποιοτικές επιδόσεις στην παγκόσμια ναυτιλία περιλαμβάνεται η ελληνική σημαία.
Επίσης τα σημαντικότερα κριτήρια, στα οποία η Ελλάδα αξιολογήθηκε θετικά, είναι: οι επιθεωρήσεις ελληνικών πλοίων από το κράτος λιμένα (Port State Control), η κύρωση των διεθνών ναυτιλιακών συμβάσεων, η αποτελεσματικότητα εποπτείας των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (ROs) από τα κράτη σημαίας, η ηλικία των ελληνικών εμπορικών πλοίων, η συμμετοχή στις συνόδους των Οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και τα αποτέλεσμα της επιθεώρησης των Κρατών Σημαίας από τον ΙΜΟ (στο πλαίσιο του IMO Μember State Audit Scheme).
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο επεξεργάζεται τα στοιχεία από 19 κατηγορίες επιδόσεων των πλοίων που είναι σε κάθε νηολόγιο.
«Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία παρέχοντας υψηλού επιπέδου και ποιοτικές θαλάσσιες υπηρεσίες, με έναν ανανεωμένο στόλο που διοικείται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και λειτουργίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης με αφορμή τη δημοσιοποίηση του καταλόγου κρατών σημαίας.
«Η ελληνική ναυτιλία-ελληνικήσημαία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία από τις πιο ποιοτικές», σημείωσε και πρόσθεσε πως «το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί απόρροια της μακρόχρονης κοινής προσπάθειας της ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης και των Ελλήνων ναυτικών, να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την ελληνικήποντοπόρο ναυτιλία και την εθνική μας σημαία.
Ταυτόχρονα, όμως, μας υποχρεώνουν να νιώθουμε ακόμη πιο έντονη την ευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε την ελληνική σημαία ψηλά, αρχής γενομένης από την επιθεώρηση της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης από τον ΙΜΟ που έχει προγραμματιστεί για το έτος 2020».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας