Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα έναντι 1,3% στην ευρωζώνη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη 2,4% στην Ελλάδα έναντι 1,3% στην ευρωζώνη

  • A-
  • A+
Σταθερές παραμένουν οι προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα μας, παρά την επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ. Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται πως θα φτάσει στο ναδίρ στα μέσα του 2019 και θα ακολουθήσουν μέτριοι ρυθμοί ανάπτυξης για αρκετό χρονικό διάστημα

Αμετάβλητη στο 2,4% άφησε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεση World Economic Outlook –που παρουσιάστηκε χθες στην Ουάσινγκτον και ενόψει της εαρινής συνόδου των ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας– οι οικονομολόγοι του Ταμείου διατήρησαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση ευρωζώνης και παγκόσμιας οικονομίας μάλλον δεν θα επηρεάσει δραματικά την ανάπτυξή της φέτος και το 2020.

Οπως και στην αντίστοιχη έκθεσή του πριν από έξι μήνες, το ΔΝΤ αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% φέτος και με 2,2% το 2020.

Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο βλέπει σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης προς το 1,2%, τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Για την ανεργία, προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωσή της στο 18,5% φέτος και στο 17,5% το 2020 από 19,6% το 2018· για τον πληθωρισμό, τη σταδιακή άνοδό του από 0,8% πέρυσι, στο 1,1% το 2019, στο 1,4% το 2020 και στο 1,8% το 2024, ενώ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μείωση του ελλείμματος σε αυτό από 3,4% του ΑΕΠ πέρυσι σε 2,7% φέτος, 2,6% το 2020 και επιστροφή ξανά στα επίπεδα του 3,4% το 2024.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ευρωζώνη και τον υπόλοιπο πλανήτη δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. Το Ταμείο αναμένει συνέχεια της επιβράδυνσης που ξεκίνησε στο β’ εξάμηνο και σήμερα επηρεάζει το 70% των οικονομιών του πλανήτη.

Το ναδίρ αυτής της επιβράδυνσης προβλέπεται στα μέσα του 2019, ενώ στη συνέχεια αναμένεται ανάκαμψη η οποία όμως θα είναι μέτρια.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,6% πέρυσι σε 3,3% φέτος, ενώ το 2020 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 3,6% στα οποία θα παραμείνει για αρκετό καιρό.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες του Ταμείου τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε το Ταμείο προέβλεπε ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομία θα προσέγγιζε το 3,7% τόσο το 2018 όσο φέτος και το 2020.

Οι χειρότερες εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν –σύμφωνα με το ΔΝΤ– μια σειρά από παράγοντες όπως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η κλιμάκωση των εμπορικών της διενέξεων με τις ΗΠΑ, οι χειρότερες των αναμενόμενων επιδόσεις στην οικονομία της ευρωζώνης, οι φυσικές καταστροφές που χτύπησαν ιδιαίτερα κάποιες μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η επιδείνωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων όπως και του κλίματος στις αγορές λόγω των εμπορικών διενέξεων, το δημοσιονομικό σφίξιμο σε αρκετές αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες στη διάρκεια του 2018 που επηρέασε αρνητικά την παγκόσμια ζήτηση.

Οι πιέσεις αυτές αποκλιμακώνονται πάντως στους πρώτους μήνες του 2019, μετά την απόφαση της αμερικανικής Fed για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και την αισιοδοξία των αγορών για επικείμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σε συνδυασμό με τους αναμενόμενους καρπούς των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, που υιοθέτησε το Πεκίνο, τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, τη σταδιακή σταθεροποίηση οικονομιών των αναδυόμενων αγορών, όπως η Αργεντινή και η Τουρκία που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση το 2018, κάνουν το Ταμείο να πιστεύει ότι στο β’ εξάμηνο του 2019 η τροχιά αυτή θα αντιστραφεί.

Η ανάκαμψη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα συνεχιστεί και το 2020 αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη σταδιακή βελτίωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Αντίθετα, η δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά, καθώς οι επιπτώσεις των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ θα ξεθωριάζουν.

Μεσοπρόθεσμα και μετά το 2020 το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει στα επίπεδα του 3,6%, βασιζόμενη κυρίως στην αύξηση του σχετικού μεγέθους αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αντίθετα, η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας και η γήρανση του πληθυσμού θα οδηγήσουν την ανάπτυξη των αναπτυγμένων οικονομιών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία μεσοπρόθεσμα φαίνεται να συνεχίζει να κινείται σε ρηχά νερά, καταγράφοντας μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην έκθεση του το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προηγούμενες προβλέψεις του για τη φετινή ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,6%.

Προβλέπει πλέον ότι το ΑΕΠ των 19 χωρών θα αυξηθεί μόλις κατά 1,3% φέτος,1,5% το 2020 και 1,4% το 2024 από 2,4% και 1,8% το 2017 και το 2018.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μειωμένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά που δέχονται πρόσφυγες
Την παράταση έως τον Δεκέμβριο του 2019 του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράταση μειωμένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά που δέχονται πρόσφυγες
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
Η COSMOTE παίρνει θέση στην παγκόσμια κινητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης...
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
Τα μπισκότα OREO κατακτούν το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων με παιχνιδιάρικες εγκαταστάσεις και δημιουργούν μία αξέχαστη οπτική εμπειρία για ...
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
Η Emirates ανακοίνωσε δέσμευση για το διεθνές δίκτυο προορισμών της, να μειώσει τα πλαστικά μίας χρήσης στα αεροσκάφη της. Από την 1η Ιουνίου,...
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
Το έργο Scent αποκαλύπτει μια σειρά νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών για τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρικών φαινομένων. Μια νέα σειρά...
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας