Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονόδρομος η κυκλική οικονομία

Στο μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος απέδωσε τις ευθύνες για την κρίση ο Γιάννης Δραγασάκης.

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονόδρομος η κυκλική οικονομία

  • A-
  • A+
Ολοκληρώθηκε ήδη η διαβούλευση για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, απελευθερώθηκαν έσοδα από το Πράσινο Ταμείο για τη στήριξη περιβαλλοντικών δράσεων και θεσμοθετήθηκε το Ταμείο Υποδομών.

«Το μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος είναι υπαίτιο για την κρίση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης στο πρώτο Forum Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη και παρεμβάσεις από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας», τόνισε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Φραντς Τίμερμανς.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», πρόσθεσε στην ομιλία του ο Daniel Calleja, γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν «έξυπνες» πρακτικές που πολλαπλασιάζουν την αξία των φυσικών πόρων.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που ήταν ο βασικός ομιλητής της εναρκτήριας συνεδρίασης, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, θυμίζοντας ότι στηρίχτηκε στον δανεισμό, τις εισαγωγές και την κατανάλωση, σε αποσπασματικές λύσεις, πελατειακές σχέσεις και διεύρυνση των ανισοτήτων, ενώ το περιβάλλον αντιμετωπίστηκε σαν ένας αναλώσιμος πόρος.

Ασκησε κριτική στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ώς το 2015 και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την πολιτική της στην κυκλική οικονομία, που εξασφαλίζεται από τον εθνικό σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε έμφαση στα νέα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων.

Ολοκληρώθηκε ήδη η διαβούλευση για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα έχει παραρτήματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Απελευθερώθηκαν έσοδα από το Πράσινο Ταμείο για τη στήριξη περιβαλλοντικών δράσεων και θεσμοθετήθηκε το Ταμείο Υποδομών, που θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μέσα στον Μάιο, όπως ανακοίνωσε, θα προκηρυχτούν δύο νέες δράσεις από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γραμματεία ΕΣΠΑ για μεταποιητικές επιχειρήσεις και για υποδομές με σημείο αναφοράς το περιβάλλον.

Διαχείριση αποβλήτων

«Θέλουμε η κυκλική οικονομία να γίνει το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Ανοίγοντας τις εργασίες του Forum, αναφέρθηκε στον εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση αποβλήτων, στον νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες και κυρίως στο πρόγραμμα για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τον νέο τρόπο τιμολόγησης στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Θα γίνει ακριβή η ταφή σκουπιδιών, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση των δήμων που θα υλοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

«Η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν «εργαλεία υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου και μεγάλης προστιθέμενης αξίας».

Στη σημασία του τουρισμού επικεντρώθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ανέλυσε τις επιπτώσεις από τη σπατάλη τροφίμων και την απόρριψη των υλικών συσκευασίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
85 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το επιχειρηματικό «λίφτινγκ» σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο
«Ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τις νέες ρυθμίσεις για τα Οινόφυτα και τον Ασπρόπυργο. Για την ένταξη μιας βιομηχανικής μονάδας στο Επιχειρηματικό Πάρκο...
85 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το επιχειρηματικό «λίφτινγκ» σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοπ στην περιβαλλοντική καταστροφή στα Οινόφυτα
«Ανάσα ζωής» θα αποτελέσει για την πολύπαθη περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου και τον ποταμό Ασωπό το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης που πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας...
Στοπ στην περιβαλλοντική καταστροφή στα Οινόφυτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
Εχει στο ενεργητικό της τρία κερδοφόρα έτη και θετικές επιδόσεις στην αποπληρωμή μεγάλων δανείων του 2014, αλλά φέτος καταγράφει απώλειες από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και από τις δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ.
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην τελευταία να...
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας