Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέο επενδυτικό σχέδιο ετοιμάζει ο ΟΛΠ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο επενδυτικό σχέδιο ετοιμάζει ο ΟΛΠ

  • A-
  • A+
Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο μέγαρο Μαξίμου οι Κινέζοι συμφώνησαν να μην προχωρήσει η κατασκευή εμπορικού κέντρου (mall) στην προβλήτα της κρουαζιέρας. Ανοιχτό το θέμα του logistic center όπως και η δημιουργία μουσείου στο Σιλό.

Οι κραυγές που το τελευταίο χρονικό διάστημα δυναμώνουν κάνοντας λόγο για «ναυάγιο στην επένδυση της Cosco» ή για «μπλόκο στο master plan από το ΚΑΣ» φαίνεται ότι δεν ισχύουν. Το επενδυτικό σχέδιο της κινεζικής εταιρείας για το λιμάνι του Πειραιά προχωρά κανονικά και ούτε η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) τον Φεβρουάριο, αλλά ούτε και η πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) μπλοκάρουν το master plan της Cosco.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επίσημα ο ΟΛΠ-Cosco μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμιά ανακοίνωση δυσαρέσκειας και τα στελέχη της εταιρείας κρατούν χαμηλούς τόνους ακόμα και στις διαρροές τους. Εξάλλου είναι απόλυτα φυσιολογικό έργα που αφορούν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να ελέγχονται και να αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς.

Απάντηση στις ανησυχίες για το «ναυάγιο» του επενδυτικού σχεδίου των Κινέζων πιθανότατα προσπάθησε να δώσει την Παρασκευή το μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο γενικός γραμματέας Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλος Captain Fu Chengqiu και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αγγελος Καρακώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αναλύθηκε το περιεχόμενο του master plan, συζητήθηκαν η απόφαση της ΕΣΑΛ του Φεβρουαρίου αλλά και η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν συγκεκριμένες προτεινόμενες επενδύσεις της Cosco για τις οποίες υπάρχουν διχογνωμίες.

Το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση ήταν καλό και οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο ΟΛΠ να καταθέσει νέο master plan στην ΕΣΑΛ στο οποίο θα έχουν συμπεριληφθεί τροποποιήσεις και αλλαγές. Το νέο επενδυτικό σχέδιο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα, προκειμένου η ΕΣΑΛ να προχωρήσει στην αξιολόγησή του.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στ’ άλλα που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη και αφορούσαν τις πρόσθετες επενδύσεις, ήταν η συναίνεση των στελεχών του ΟΛΠ στο να μην κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο (mall) στην προβλήτα της κρουαζιέρας, επένδυση την οποία είχε ήδη απορρίψει η ΕΣΑΛ και για την οποία υπήρχαν καθολικές αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απ’ όλους τους φορείς του Πειραιά.

Από κει και μετά ανοιχτό παραμένει το σχέδιο της Cosco για δημιουργία logistic center στη πρώην περιοχή ΟΔΔΥ έκτασης 80.000 τ.μ., έργο το οποίο οι Κινέζοι θεωρούν απαραίτητο προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων ο Πειραιάς.

Αντίθετα υπάρχουν διαφωνίες από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, καθώς το θεωρεί ανταγωνιστικό προς το εμπορευματικό κέντρο που έχει δρομολογηθεί να υλοποιηθεί σε πολύ μικρή (χιλιομετρικά) απόσταση στο Θριάσιο.

Σημειώνεται ότι ο Χρ. Σπίρτζης δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής. Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα της μετατροπής του κτιρίου του Σιλό σε μουσείο στην Ακτή Βασιλειάδη, έργο για το οποίο επιμένει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λύσεις αναζητούνται για τις πενταώροφες αποθήκες.

Στο νέο master plan θα συμπεριλαμβάνονται επίσης αποσαφηνίσεις στις προτάσεις των χρήσεων γης και στους όρους δόμησης, καθώς ο τρόπος που είχαν παρουσιαστεί στο προηγούμενο σχέδιο περιείχε ασάφειες σχεδιαστικές και περιγραφικές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η ΕΣΑΛ θα εξετάσει το master plan του ΟΛΠ-Cosco
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) το νέο master plan του ΟΛΠ-Cosco το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας στα τέλη Αυγούστου.
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η ΕΣΑΛ θα εξετάσει το master plan του ΟΛΠ-Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
Κατατέθηκε το νέο επενδυτικό σχέδιο στο υπουργείο Ναυτιλίας, αφού ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και βρέθηκε η χρυσή τομή που ικανοποιεί κυβέρνηση και Κινέζους καθώς δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση ναυπηγείου.
Τι περιλαμβάνει το νέο master plan
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο master plan καταθέτει η Cosco
Νέο master plan θα ετοιsμάσει η διοίκηση του ΟΛΠ το οποίο και θα καταθέσει για αξιολόγηση στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης sΛιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας το συντομότερο δυνατόν.
Νέο master plan καταθέτει η Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
Νέο master plan, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει συμπληρωματικά στοιχεία, αποσαφηνίσεις και διορθώσεις, που προτείνει η COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, κατέθεσε χθες ο ΟΛΠ στην Επιτροπή...
Νέο, διορθωμένο επενδυτικό σχέδιο κατέθεσε ο ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός Ζώνης μένει η Cosco
Η υπόθεση με το ναυπηγείο που επιθυμούσε να φτιάξει η Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει οριστικά μετά τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης...
Εκτός Ζώνης μένει η Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένει η COSCO για την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, σιωπή από το υπουργείο Ναυτιλίας
Οι Κινέζοι επανέρχονται και εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι τίποτε δεν τελείωσε γι’ αυτούς, αναφορικά με την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, την επένδυση που μόλις την Τετάρτη απέρριψε η ΕΣΑΛ.
Επιμένει η COSCO για την 4η προβλήτα στο Κερατσίνι, σιωπή από το υπουργείο Ναυτιλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας