• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%

Από το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο 

1ο Βαλκανικό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία

 • A-
 • A+
Τη δημιουργία Διαβαλκανικής Τράπεζας πρότεινε ο Γιάννης Δραγασάκης • Συνεργασία και να πέσουν τα τείχη πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας

Στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο με αντικείμενο τις Διαβαλκανικές Υποδομές και τα Δίκτυα, ώστε να γίνουν μοχλοί προώθησης της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας στην περιοχή. Το συνέδριο διεξάγεται παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, του υφυπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, της ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα, υπουργών και εκπροσώπων φορέων χωρών της Βαλκανικής.

Στην ομιλία της η υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

Μεταξύ αυτών των έργων, σύμφωνα με την Ελευθερία Χατζηγεωργίου, είναι ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στη Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα (Μοναστήρι)-Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό, Κοζάνη-Φλώρινα-Μπίτολα-Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων.

Όπως υποστήριξε, «τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος: οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας που αναδύεται, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, μια εμπορική πύλη - γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ενδοχώρας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».

Διαβαλκανική Τράπεζα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου, επισήμανε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια Διαβαλκανική Τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμα, αλλά ας το κρατήσουμε ως στόχο.

»Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τη βαλκανική συνανάπτυξη».

Όπως είπε στην Ελλάδα βρίσκεται υπό δημιουργία η εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, για την οποία η σκέψη είναι να έχει παράρτημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας πως «αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς μπορούμε, αντί για παράρτημα, να δημιουργήσουμε μια νέα οντότητα, όπως είναι παραδείγματος χάρη η Παρευξείνια Τράπεζα, μια οντότητα η οποία θα είναι πολυμετοχική».

Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, «σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο εργαλείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά για τη βαλκανική συνανάπτυξη. Διαθέτουμε κι ένα υπόλοιπο πιστώσεων που είχαμε παλαιότερα για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, περίπου 200 εκατ. ευρώ».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

«Για την επόμενη τριετία διαθέτουμε πόρους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, μοχλεύουν ιδιωτικούς και άλλους πόρους ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με αποτέλεσμα να μπορούμε να φτάσουμε επενδύσεις που αγγίζουν τα 12 δισεκατομμύρια για την επόμενη τριετία», δήλωσε.

Συνεργασία των τοπικών κοινωνιών

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, Suhejl Fazliu εμφανίστηκε θετικός στη συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι «επιτρέπει τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών ιδίως στον τομέα της ανάπτυξης για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, αναφέρθηκε στη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία τονίζοντας ότι τα κεφάλαια έχουν εξασφαλιστεί και θα δώσουν φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά της χώρας του.

«Το 95% των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας γίνονται μέσω του ΟΛΘ, γι' αυτό έχει σημασία η διασυνοριακή συνεργασία. Η χώρα μου έχει αναπτύξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 45 εκατ. ευρώ το οποίο θα διπλασιαστεί και θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες: Προσέλκυση επενδύσεων, στήριξη εξαγωγών και στήριξη μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρέπει να ρίξουμε τα τείχη που είχαμε, να πάρουμε τα υλικά και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας» ανέφερε καλώντας τους Έλληνες να επισκεφθούν τη Βόρεια Μακεδονία:

«Ελάτε να επισκεφθείτε τη Βόρεια Μακεδονία, σας θέλουμε, οι μισοί από εμάς επισκεπτόμαστε τη Χαλκιδική».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Financial Times: Δύο γείτονες επικεντρώνονται στο μέλλον
Πρώτο θέμα στους χθεσινούς Financial Times η ιστορική επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Βόρεια Μακεδονία να επιτρέπει στην Ελλάδα αεροπορικές περιπολίες...
Financial Times: Δύο γείτονες επικεντρώνονται στο μέλλον
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία
Αισιόδοξοι για την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας στο επιχειρηματικό πεδίο εμφανίζονται Έλληνες επιχειρηματίες.
Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έρευνα Eteron: Ακτινογραφώντας το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa
Κινέζοι επενδυτές είναι η πλειονότητα όσων αξιοποίησαν το πρόγραμμα Golden Visa την περίοδο 2014-2019, στην οποία διαπιστώνεται εκρηκτική αύξηση των τιμών των ακινήτων, που σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνητή.
Έρευνα Eteron: Ακτινογραφώντας το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο επενδυτικό φιάσκο για την κυβέρνηση: Το εργοστάσιο πάει... Τέτοβο
Άνθρακας ο θησαυρός για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τελικά θα επενδύσει στη… Βόρεια Μακεδονία.
Νέο επενδυτικό φιάσκο για την κυβέρνηση: Το εργοστάσιο πάει... Τέτοβο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΑΕ ύψους 4 δισ. ευρώ
Η συμφωνία επισφραγίζει την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα υποδομής, αγροτουρισμού,...
Συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας–ΗΑΕ ύψους 4 δισ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας