• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.9°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  4 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  6 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  78%

Ο υπουργός Οικονομικών

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

To Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης

 • A-
 • A+
Επαληθεύτηκε η αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εκταμίευση της δόσης των 978 εκατομμυρίων ευρώ από διακρατούμενα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών. ●Δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Το Eurogroup στη συνεδρίαση της Παρασκευής, επικύρωσε τη θετική εισήγηση των θεσμών και του Euro Working Group για την εκταμίευση της δόσης από την επιστροφή των κερδών που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), με την Αθήνα να ξεπερνά και το τελευταίο εμπόδιο, που ήταν η συμφωνία με τους πιστωτές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, σημειώνεται ότι «οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση», ενώ σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουμε «τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το σχήμα είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2019». 

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, για την οποία πίεζε σταθερά το ΔΝΤ μαζί με την περικοπή των συντάξεων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η δέσμευση αυτή υπάρχει από την περίοδο της εξόδου από τα μνημόνια και δεν είναι κάτι καινούριο και σημείωναν ότι το κείμενο της απόφασης του Γιούρογκρουπ επαναλαμβάνει απλώς τις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις. Από την κυβέρνηση δε υπογράμμιζαν ότι ανάλογο θέμα είχε προκύψει και με τις συντάξεις, με τη γνωστή κατάληξη.

Ανοιχτός ο δρόμος για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

«Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της και αυτό ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη συνέντευξη Τύπου

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος ενθάρρυνε την Ελλάδα «να συνεχίσει τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» και διευκρίνισε πως πριν εκταμιευθεί η δόση θα πρέπει να προχωρήσουν πρώτα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στις χώρες από τις οποίες απαιτείται έγκριση.

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι ελήφθη υπόψη η δήλωση της Αθήνας ότι το νέο πλαίσιο είναι προσωρινό.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ρωτήθηκε για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι από πλευράς του Μηχανισμού «θα το υποστήριζε», ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Θετικός αντίκτυπος στις αγορές 

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από το τελευταίο Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του ποσού, αφού διαπίστωσε ότι η Αθήνα ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, μετά τη συμφωνία για το τελευταίο «αγκάθι» με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η Κομισιόν υπενθύμισε επίσης την απόφαση που έλαβε η ευρωζώνη το 2018 για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία προβλέπει κίνητρα για την εξασφάλιση της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων διαμορφώνεται μετά το «πράσινο φως» από το Γιουρογκρουπ. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετους ομολόγου έφθασε το 3,54%, ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 2,50%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 103 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση σήμερα. Επίσης, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 362 μονάδες βάσης από 365 μονάδες βάσης που ήταν χθες, ενώ εσχάτως είχε βρεθεί στις 334 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαινόταν στο 2,45% απο 2,43% χθες.

Bloomberg: Χαμηλό για το δεκαετές, υψηλό για το Χρηματιστήριο

Στο μεταξύ, τον θετικό αντίκτυπο της απόφασης του Eurogroup σχολιάζει και το πρακτορείο Bloomberg, που τονίζει ότι το «πράσινο φως» από το Eurogroup στο Βουκουρέστι εκτίναξε τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό των τελευταίων ετών από το 2006.

Σημειώνει επίσης ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλό ετών αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτηση και ότι η εκταμίευση της δόσης μπορεί να τονώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, καθώς η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος.

Επιπλέον, η είδηση της εκταμίευσης της δόσης οδήγησε σε άνοδο και τις μετοχές με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώνει άνοδο 0,8%, υψηλό τελευταίων μηνών (από τον περασμένο Αύγουστο).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι πετύχαμε, τι απομένει και γιατί είναι μακρύς ο δρόμος
Στην επικαιροποιημένη έκθεση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, γίνεται αναφορά στο τι έγινε και τι πρέπει να γίνει από ελληνικής πλευράς. Και ο δρόμος είναι μακρύς...
Τι πετύχαμε, τι απομένει και γιατί είναι μακρύς ο δρόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup
Μπορεί χθες να μην υπήρξε «λευκός καπνός», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με αυτήν διατηρείται η περίμετρος των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων»...
Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλάδα, χρέη και διασώσεις τραπεζών στο Eurogroup
Τυπική η έγκριση της 8ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 767 εκατ. ευρώ, άκρως ενδιαφέρουσα και ουσιαστική η συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης του ESM και της Οδηγίας για τις διασώσεις των τραπεζών...
Ελλάδα, χρέη και διασώσεις τραπεζών στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς συμφωνία το EWG, ελπίδες για το Eurogroup
Το θέμα των δανείων πρώτης κατοικίας συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων. 
Χωρίς συμφωνία το EWG, ελπίδες για το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντονες πιέσεις σε βαθμό... εκβιασμού
Υπάρχει πρόοδος, αλλά... Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συνεπώς, αναβάλλεται για τον Απρίλιο η εκταμίευση προς την Ελλάδα του ποσού του 1...
Εντονες πιέσεις σε βαθμό... εκβιασμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας