Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από 9 χρόνια «φαγούρας»
EUROKINISSI / ANTΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενδείξεις ανάκαμψης μετά από 9 χρόνια «φαγούρας»

  • A-
  • A+
Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος μιλώντας στο συνέδριο RED Business Forum προέβλεψε ότι η αυξανόμενη κινητικότητα στην αγορά οικιστικών αλλά και επαγγελματικών ακινήτων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2019, ενώ θεωρεί ότι η ταχεία αποκλιμάκωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα παγίωσης και διάχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Υπό πίεση, που όμως δεν θα κρατήσει πολύ, θα βρεθεί ενδεχομένως η αγορά ακινήτων, λόγω της προσπάθειας περιορισμού των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρο Μητράκο, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αγορά κατοικίας.

Μιλώντας στο συνέδριο RED Business Forum, σημείωσε ότι σταδιακά η αγορά ανακτά κομμάτι της δραστηριότητας που έχασε την περίοδο της κρίσης και βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σταθεροποίησης με σημαντικές ενδείξεις ανάκαμψης.

Προέβλεψε ότι η αυξανόμενη κινητικότητα στην αγορά οικιστικών αλλά και επαγγελματικών ακινήτων θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2019 και η τρέχουσα δυναμική του τουρισμού επηρεάζει θετικά τις κατοικίες (βραχυχρόνιες μισθώσεις) και τα επαγγελματικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων ανήλθε στο 1,5%, για πρώτη φορά ύστερα από εννέα συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας.

Μιλώντας γενικότερα, ο Θ. Μητράκος τόνισε ότι η οικονομία χρειάζεται ρυθμό αύξησης των επενδύσεων άνω του 10% για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη 2%.

Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η επιτάχυνση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου κρίνεται ιδιαίτερης βαρύτητας για τη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος, όπως είπε ο Θ. Μητράκος και υπογράμμισε ότι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη διασπορά των επενδύσεων και την επέκταση της ζήτησης σε μεγαλύτερο φάσμα της αγοράς μέσω της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ιδίως δε προς τις δευτερεύουσες αγορές και προς το χαμηλότερων προδιαγραφών απόθεμα αδιάθετων ακινήτων.

Κρίσιμο παράγοντα στην παγίωση και διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε διευρυμένη κλίμακα ακινήτων θα αποτελέσει και η ταχεία αποκλιμάκωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), ανέφερε ο Θ. Μητράκος.

Οπως εξήγησε, καθώς τα ακίνητα αποτελούν τη βασικότερη μορφή εξασφάλισης των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, η σταθεροποίηση και η πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας θα διευκολύνουν σημαντικά την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΔ, αυξάνοντας την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων και τις τιμές πώλησης των επισφαλών δανείων στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβάλλουν οι τράπεζες στην ΤτΕ, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 14.900 πλειστηριασμοί, από τους οποίους τελεσφόρησε το 32% (σχεδόν μοιρασμένο σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα), το οποίο αντιστοιχεί σε αξία περίπου 1 δισ. ευρώ (έναντι συνολικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ του συνόλου των ακινήτων που είχαν εισαχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών το 2018).

Οι τράπεζες αναδείχθηκαν πλειοδότες περίπου στο 85%. Η καθαρή λογιστική αξία των ακινήτων αυτών ανήλθε στο τέλος του 2018 σε περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επαγγελματικά ακίνητα και περίπου 570 εκατ. ευρώ για τις κατοικίες. Επιπλέον, οι τράπεζες διακρατούν στον ισολογισμό τους επενδυτικά ακίνητα αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες και οι αναλυτές πάντως διαβλέπουν ανάκαμψη της αγοράς στεγαστικών δανείων λόγω του προγραμματισμού εξυγίανσης των ισολογισμών και αντιμετώπισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία να ενισχύει αυτή την προσπάθεια.

Εκτιμάται ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2019, στο σύνολο των τραπεζών, θα είναι αυξημένες κατά 30% έναντι των καινούργιων χρηματοδοτήσεων που χορηγήθηκαν την περασμένη χρονιά, όταν για αγορά κατοικίας δόθηκαν από τις τράπεζες 320 εκατ. ευρώ..

Μάλιστα, η HSBC που εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 2% ετησίως την επόμενη διετία οδηγείται στην απόφαση να επιστρέψει, έπειτα από περίπου 8 χρόνια, στην αγορά στεγαστικών δανείων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε..
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να λάβει εγκαίρως τη γνωμοδότηση από την ΤτΕ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να μη βρεθεί απολογούμενη στο Eurogroup...
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγκάθι» τα στεγαστικά
Tα στεγαστικά δάνεια παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος τα «κόκκινα» στεγαστικά έχουν αυξηθεί στο 43,4% από το 41,5% που ήταν στο τέλος του...
«Αγκάθι» τα στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πολύ φιλικό... fund
Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, βρίσκονται οι αναφορές του πορίσματος της Τραπέζης της Ελλάδος για την...
Ενα πολύ φιλικό... fund

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας