• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.7°C / 33.6°C
  2 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 33.0°C
  1 BF
  22%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.0°C
  4 BF
  21%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 31.5°C
  1 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.1°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  1 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  16%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.6°C / 32.0°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  2 BF
  26%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 32.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  34%

Την αισιοδοξία του ότι τη Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ένα δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θετική εισήγηση των θεσμών, εξέφρασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι πετύχαμε, τι απομένει και γιατί είναι μακρύς ο δρόμος

 • A-
 • A+
Η έκθεση της Κομισιόν δημοσιοποιεί τα σημεία προόδου, αναφέρεται στις εκκρεμότητες, κάνει επισημάνσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ στο πλαίσιο της απόφασης της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους η Κομισιόν θέτει στη διάθεση της Ελλάδας ορισμένα συναρτώμενα με πολιτικές μέτρα για το χρέος, σε εξαμηνιαία βάση έως τα μέσα του 2022, εφόσον η Αθήνα δείχνει συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση που υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, γίνεται αναφορά στο τι έγινε και τι πρέπει να γίνει από ελληνικής πλευράς. Και ο δρόμος είναι μακρύς...

Στην έκθεση, ζητείται από την κυβέρνηση «να επιδείξει προσοχή σε κάποιους τομείς που εγείρουν ανησυχίες και αφορούν τους δημοσιονομικούς κινδύνους (αποφάσεις δικαστηρίων, προσλήψεις στον δημόσιο τομέα), την ευρωστία και ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις».

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι από τις 27 Φεβρουαρίου, που δημοσιοποίησε την έκθεση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση εκπλήρωσε τα εξής:

■ Προέβλεψε σημαντικές επικαιροποιήσεις των μέτρων για τη στήριξη της εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, κρατικές εγγυήσεις, σχέδιο δράσης για την αφερεγγυότητα νοικοκυριών)

■ Θέσπισε πράξεις πρωτογενούς δικαίου και έχει δεσμευτεί να θεσπίσει συντόμως παράγωγο δίκαιο σχετικά με νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας

■ Θέσπισε πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο για την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

■ Ελαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

■ Επαναπροκήρυξε διαγωνισμό για την εκποίηση τμήματος του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ

■ Θέσπισε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ

■ Προώθησε μέτρα για την άρση των εμποδίων στη συναλλαγή για την Εγνατία

■ Ενέκρινε μια σειρά μέτρων για την προώθηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Δάνεια

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, η έκθεση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για να αποσαφηνιστούν βασικά ζητήματα, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς είναι πραγματικά προσωρινό, κατάλληλα στοχοθετημένο και ότι περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις έναντι των καταχρήσεων εκ μέρους των στρατηγικών κακοπληρωτών και της δημιουργίας νέων εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, καθώς και για να δημιουργηθούν κίνητρα για πειθαρχία στις πληρωμές.

Οσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία καλύπτει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, η Κομισιόν πιστεύει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις επιπτώσεων, θα απαιτηθούν μεγαλύτερες διαγραφές χρέους σε σύγκριση με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και, ως εκ τούτου, οι εκτιμώμενες επιπτώσεις στα τραπεζικά κεφάλαια είναι συγκριτικά σοβαρές.

Επιπλέον, εάν, όπως τονίζει, το καθεστώς δυσλειτουργεί, υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον οι τράπεζες να είναι λιγότερο πρόθυμες να χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις όπου η πρώτη κατοικία χρησιμοποιείται ως ασφάλεια, με πιθανό αποτέλεσμα να επηρεαστεί δυσμενώς η δραστηριότητα εξασφαλισμένων δανειοδοτήσεων.

ΤΑΙΠΕΔ

Για την Εγνατία αναφέρεται ότι στόχος ήταν να καταστεί δυνατή η συνέχιση της συναλλαγής με σκοπό την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του 2019, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο αξιοποίησης των 10 περιουσιακών στοιχείων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ. Οι συμφωνηθείσες δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί στον βαθμό που ήταν τεχνικά εφικτό.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερα η έγκριση του προϋπολογισμού της «Εγνατίας Οδού», η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου της «Εγνατίας Οδού», η υποβολή από την «Εγνατία Οδό» όλων των εκκρεμών φακέλων στη Διοικητική Αρχή Σηράγγων και η υποβολή στην Επιτροπή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με την πολιτική τιμολόγησης των διοδίων.

Η ταχεία διαδικασία αδειοδότησης των σηράγγων θα πρέπει να συνεχιστεί και θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα στη συναλλαγή στο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί η σπίλωση της γενικά θετικής εικόνας του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, η έκθεση αναφέρει ότι μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αρχές επιβεβαίωσαν εκ νέου την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν την εκποίηση και να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη δέσμευση έναντι των δανειστών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τον σκοπό αυτό, προκήρυξαν νέο διαγωνισμό με προθεσμία το τέλος Ιουνίου για τη σύναψη της συμφωνίας, η οποία θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Η νέα διαδικασία εκποίησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και έξι εταιρείες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ελάφρυνση χρέους

Η Κομισιόν υπενθυμίζει την απόφαση που έλαβε η ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία προβλέπει κίνητρα για την εξασφάλιση της εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.

Ετσι, τίθενται στη διάθεση της Ελλάδας ορισμένα συναρτώμενα με πολιτικές μέτρα για το χρέος, σε εξαμηνιαία βάση έως τα μέσα του 2022. Υπό τον όρο, βέβαια, ότι η χώρα θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της για συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, βάσει θετικών εκθέσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνουν: 1) την επιστροφή των κερδών που απορρέουν από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης, και 2) τη μηδενική προσαύξηση του επιτοκίου για ορισμένες δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θερμή» για τα κέρδη των ομολόγων η Κομισιόν
Η πέμπτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αρχίζει η έκτη. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
«Θερμή» για τα κέρδη των ομολόγων η Κομισιόν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κληρώνει» μόνο για την 4η αξιολόγηση
Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα συζητηθεί αρχές Δεκεμβρίου στη σύνοδο των υπουργών της.
«Κληρώνει» μόνο για την 4η αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
Συν Κομισιόν και χείρα κίνει για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην άτυπη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η εισήγηση που θα υποβάλει σήμερα η...
Ξεκλειδώνει το «σεντούκι» με τα 970 εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο QE εστιάζει η Αθήνα
Συμφωνία α λα Σόιμπλε εμφανίζεται στον ορίζοντα της συνόδου της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 15 του μήνα στο Λουξεμβούργο, μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που δέχεται να δώσει...
Στο QE εστιάζει η Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα «κλικ» ψηλότερα η ελληνική ανάπτυξη
Στο 2,4% βελτιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκτίμηση της για φέτος, στο 2,0% για το 2021● Προεξοφλεί θετική 5η αξιολόγηση και αλλαγή χρήσης των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων που διακρατώνται από την...
Ενα «κλικ» ψηλότερα η ελληνική ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας