• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 24.0°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.2°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.5°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 19.2°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  4 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  6 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  50%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.8°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  44%
PHASMA/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στενό μαρκάρισμα στα ληξιπρόθεσμα

 • A-
 • A+

Στην ηλεκτρονική εποχή περνά η εφορία, σφίγγοντας παράλληλα τον κλοιό στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από τη στιγμή που το 96,5% των οφειλετών βρίσκεται εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης. Η έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προαναγγέλλει περισσότερους από 180.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους το 2019 σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Στόχος είναι οι εισπράξεις από κατασχέσεις, προγράμματα πλειστηριασμών και ληξιπρόθεσμα να προσεγγίσουν φέτος τα 7 δισ. ευρώ, από 6 δισ. ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία το 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το 2018 επιβλήθηκαν κατασχέσεις εναντίον 816.721 φορολογουμένων. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2017, αλλά αποδεικνύεται ότι οι κατασχέσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές, καθώς απέφεραν στα κρατικά ταμεία αυξημένο ποσό κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός ότι η φορολογική διοίκηση εντατικοποίησε τη στόχευση της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Πέρυσι, οι εγγραφές υποθηκών στα ακίνητα οφειλετών για χρέη στην εφορία διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στις 8.350, έναντι 4.222 του 2017 (αύξηση 97,8% σε έναν χρόνο).

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εγγραφή υποθήκης είναι το βασικό μέτρο διασφάλισης της οφειλής του Δημοσίου και όχι αναγκαστικής είσπραξης.

Για την είσπραξη θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού για την αναγκαστική εκποίηση του ακινήτου. Το 2018, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε 15.884 προγράμματα πλειστηριασμού (-13,6% σε σχέση με τα 18.792 προγράμματα το 2017).

Παρά το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών του Δημοσίου από τη φορολογική διοίκηση, μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών οφειλών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Το υπόλοιπο που έχει ρυθμιστεί είναι μόλις 3,699 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των 104,365 δισ. ευρώ κατά την 1/1/2019. Δηλαδή σε ρύθμιση βρίσκεται μόλις 3,5% των οφειλών και εκτός ρύθμισης το 96,5%. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της θέσπισης νέας ρύθμισης για τους οφειλέτες, όπως είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό χρέος (χωρίς αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζεται ανεπίδεκτο) ανέρχεται στα 86,255 δισ. ευρώ. Και από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 8,464 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό χρέος περιορίζεται σε 81 δισ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στοιχείο είναι ότι το προηγούμενο «φέσι» προέρχεται από 6.043 οφειλέτες επί συνόλου 4.064.750…

Ηλεκτρονικό λογιστήριο

Από την έκθεση της ΑΑΔΕ προαναγγέλλεται ότι ο χρόνος για την «ηλεκτρονική εφορία» έχει ξεκινήσει να μετρά ανάποδα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», ένα μέτρο που θα φέρει την επανάσταση στις σχέσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τις ΔΟΥ.

Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από τον βραχνά της υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών - πελατών (ΜΥΦ) που σήμερα υποβάλλονται μία φορά τον χρόνο στο Τaxis, ενώ παλιότερα η αποστολή γινόταν ανά τρίμηνο. Τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ηλεκτρονικά θα είναι και τα τιμολόγια, αντικαθιστώντας τα σημερινά χάρτινα.

Πρεμιέρα, πιθανότατα μέσα στον Μάιο θα κάνει το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων, που θα φέρει τα πάνω κάτω στις αγοραπωλησίες των ακινήτων. Το νέο σύστημα, που θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9, θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά και στόχος είναι να τεθεί σε καθολική εφαρμογή στο τέλος του φετινού έτους/αρχές του επόμενου.

Και οι μεταβιβάσεις

Στην ΑΑΔΕ, έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη συμβολαιογραφική κοινότητα από την οποία πλέον θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την εφορία, αφού οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η πρώτη διάσταση της αλλαγής έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.

Εχοντας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με το πάτημα ενός κουμπιού, την πλήρη εικόνα των μεταβιβάσεων ακινήτων, θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκαλύψουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ενδεχομένως «μαύρου» χρήματος. Στόχος είναι, από το 2020, στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να υπαχθεί κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου (κληρονομιά, γονική παροχή, δωρεά κ.λπ.).

Ηδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δυο συμβαλλόμενους. Δεν αρκεί δηλαδή να δηλωθεί από τον σύζυγο ή τη σύζυγο πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει ο/η σύζυγος να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
«Κόκκινα» δάνεια, αναχρηματοδότηση χρέους από τις διεθνείς αγορές, ληξιπρόθεσμα χρέη και αφορολόγητο είναι για το οικονομικό επιτελείο οι μεγαλύτεροι σκόπελοι της φετινής χρονιάς. Σε συνέντευξή του στο...
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
Νέο άλμα σημείωσαν τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι φορολογουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Αν και επρόκειτο για έναν ουδέτερο φορολογικά μήνα, εντούτοις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν τα...
Αλμα 727 εκατ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Θωρακισμένη» έναντι των κακοπληρωτών η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Αυστηρό πλαίσιο υπαγωγής, ώστε να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, θα προβλέπει η ρύθμιση των 120 δόσεων για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, σε αντίθεση με αυτή για οφειλές στα...
«Θωρακισμένη» έναντι των κακοπληρωτών η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας