• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτρα για περιουσία και κατανάλωση ζητά ο Στουρνάρας

 • A-
 • A+

Πακέτο αυστηρών προτάσεων για την ελληνική οικονομία, η οποία το 2019 θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις κατά 1,9% (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,5%) προτείνει ο διοικητής της Τράπεζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Στην ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ο κεντρικός τραπεζίτης εισηγείται την εφαρμογή ενός νέου φορολογικού και συνταξιοδοτικού «μοντέλου» ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που εξελίσσεται σε δημοσιονομική βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα.

Ετσι, πριν ακόμη η χώρα προλάβει να συμπληρώσει οκτώ μήνες εκτός μνημονίων, με τις ανατροπές από τις μεταρρυθμίσεις να είναι ακόμη νωπές σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους, επισημαίνεται η ανάγκη λήψης νέων δραστικών μέτρων, όπου μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να είναι: κίνητρα για οικειοθελή παράταση του εργασιακού βίου, επιβολή νέων φόρων σε κατανάλωση, περιουσία και αποταμιεύσεις, πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις των νοικοκυριών με παιδιά κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι επί ημερών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών αντικαταστάθηκε με επιδόματα το αφορολόγητο όριο για τα τέκνα.

Στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στο θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή, ενώ από τους εγχώριους κινδύνους ξεχωρίζει αυτούς που ελλοχεύουν από τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, τη μεταρρυθμιστική «κόπωση» και την υψηλή φορολογία που αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, κίνδυνοι κρύβονται και στην αγορά εργασίας. «Ρίζα του κακού» φαίνεται να αποτελεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που νομοθετήθηκε φέτος τον Ιανουάριο.

Οπως εκτιμάται, τα οφέλη από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης είναι βραχυχρόνια καθώς μεσοπρόθεσμα η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, κυρίως των νέων, καθώς και την ανταγωνιστικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του μέσου μισθού πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, ώστε να διασφαλιστούν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης από την επίπονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από το 2010 μέχρι σήμερα», τονίζεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Περαιτέρω προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι:

■ Η μόνιμη επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους χρηματοδότησης.

■ Το υψηλό δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αυξάνει το κόστος δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική.

■ Η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μια παρατεταμένη περίοδο (3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2060).

■ Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών που αποτελεί τροχοπέδη στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

■ Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδίως των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, που δημιουργεί ανισότητες που απειλούν την κοινωνική συνοχή, απαξιώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο, αποδυναμώνει κάθε κίνητρο για καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση και εργασία και αυξάνει το κύμα εξερχόμενης μετανάστευσης.

■ Η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, με τάση μάλιστα υποχώρησης.

■ Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δυσχεραίνοντας έτσι την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αφού μειώνει τη συνολική ενεργό ζήτηση, αποδυναμώνει την ποιότητα των δημόσιων υποδομών και αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

■ Οι χαμηλές εγχώριες αποταμιεύσεις.

■ Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

■ Η ποιότητα των θεσμών και ο σεβασμός στις ανεξάρτητες αρχές.

■ Οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.

■ Ο αργός ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.

■ Η κλιματική αλλαγή και η πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί φέτος μόνο κατά 1,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος και το ΔΝΤ για 2,3%.

Στο δημοσιονομικό πεδίο επισημαίνεται ότι για το 2019 προβλέπεται η εφαρμογή μιας επεκτατικής δέσμης δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 0,6% του ΑΕΠ, μερικώς αντισταθμιζόμενης από τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 0,3% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά, όλα καλώς καμωμένα
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 και υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί στο 2,2%
Ξαφνικά, όλα καλώς καμωμένα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ζητά η ΤτΕ
Οι φόροι αποτελούν νούμερο ένα κίνδυνο για την οικονομία, υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική που παρέδωσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο επικεφαλής της κεντρικής...
Μέτρα για ελάφρυνση του χρέους ζητά η ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διασφαλίσει τον βηματισμό προς την ανάπτυξη, ενώ επιμένει ότι η μη περικοπή συντάξεων, οι...
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία, υπό προϋποθέσεις
Υφεση μόλις 0,3%, παρά την «καταιγίδα» των νέων μνημονιακών μέτρων, θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το ΑΕΠ προβλέπεται να...
Αισιοδοξία, υπό προϋποθέσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλάδεμα στις φοροαπαλλαγές
Στο… μάτι του Γιάννη Στουρνάρα έχουν μπει οι 700 φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «νυστέρι» του Μνημονίου, προτρέποντας την κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως το «κλάδεμα» ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής...
Κλάδεμα στις φοροαπαλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κροκοδείλια δάκρυα για το κραχ στα ακίνητα
Πάνω από τα… ερείπια της αγοράς ακινήτων «κλαψουρίζει» ο Γιάννης Στουρνάρας, χύνοντας άφθονα «κροκοδείλια δάκρυα» για το «κραχ» που έχει υποστεί ο κλάδος από την υπερφορολόγηση, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος...
Κροκοδείλια δάκρυα για το κραχ στα ακίνητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας