• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 10.5°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 10.9°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  0 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 14.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  91%

«Κάτι παραπάνω από αισιόδοξος» δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το πράσινο φως που θα δοθεί από τους θεσμούς στο επόμενο Εurogroup.

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λήξη συναγερμού για την έγκριση του 1 δισ. €

 • A-
 • A+
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς όλα τα θέματα σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Τo Eurogroup της 5ης Απριλίου θα δώσει, εκτός απροόπτου, το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που αφορά τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ενδεικτικό, του θετικού κλίματος, είναι ότι τη Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα μόνο τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να προετοιμάσουν την τρίτη αξιολόγηση και όχι οι επικεφαλής των θεσμών, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς όλα τα θέματα σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για τα οποία είχαν διατυπωθεί ενστάσεις, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή την εξειδίκευση του βασικού νομοθετήματος (τροπολογία), που ψηφίστηκε χθες.

Ετσι, από το «όλα είναι ακόμα ρευστά» αξιωματούχου της ευρωζώνης την Πέμπτη το μεσημέρι, το βράδυ περάσαμε στο «όλα καλά», σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καθώς η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αποφεύγοντας τη σύγκρουση, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2%.

Ειδικότερα, μετά τη μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη για επιχειρηματικό δάνειο, από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ, μειώνεται και το όριο του υπολοίπου του δανείου από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7.000 «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με υπόλοιπο περί τα 500-600 εκατ. ευρώ (με μ.ό. 100.000 ευρώ) βγήκαν εκτός προστατευτικού πλαισίου στο παρά ένα της ψήφισης.

Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη για επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες που τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις με τις τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός πλαισίου προστασίας, άρα και χωρίς επιδότηση της δόσης του δανείου από το Δημόσιο. Οι τράπεζες άλλωστε έχουν ήδη μετρήσει τις… αντοχές τους γι’ αυτά τα δάνεια. Δηλαδή τα επιχειρηματικά μέχρι 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα πανευρωπαϊκά που θεσμοθετεί την προστασία πρώτης κατοικίας για επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εντός του πλαισίου προστασίας μπαίνουν περί τις 160.000-180.000 στεγαστικά και ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπουργικών αποφάσεων έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς ως χρόνος έναρξης των διατάξεων προβλέπεται η 30ή Απριλίου 2019.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Επιδιώκεται έτσι να αρχίσει η διαδικασία του εισαγόμενου πλαισίου μόνο όταν η πλατφόρμα είναι έτοιμη, καθώς μια μεταβατική, μη μηχανοργανωμένη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση υποθέσεων. Προβλέπεται πάντως δυνατότητα άμεσης έκδοσης των κανονιστικών πράξεων του άρθρου 15, ώστε κατά την παραπάνω ημερομηνία το προτεινόμενο πλαίσιο να μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως».

Ειδικότερα, το άρθρο 15 προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τεχνικές ή άλλες λεπτομέρειες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προτεινόμενου πλαισίου, που αφορούν από το είδος το δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίζουν οι επιλέξιμοι δανειολήπτες μέχρι τα ζητήματα σχετικά με τη συνεισφορά του Δημοσίου (ύψος επιδότησης της δόσης του δανείου, όργανο που θα αποφασίζει κ.λπ.).

Ως προς το τελευταίο θέμα, η επιδότηση θα αφορά μόνο τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών) που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Δηλαδή ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο στεγαστικού 90.000 ευρώ, 20.000 επισκευαστικό και 10.000 καταναλωτικό μπορεί να κάνει αίτημα υπαγωγής στην πλατφόρμα καθώς οι συνολικές οφειλές του είναι 120.000 ευρώ. Η τράπεζα θα ρυθμίζει το σύνολο της οφειλής («κούρεμα», επιμήκυνση κ.λπ.), ωστόσο το Δημόσιο θα επιδοτεί μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου που θα προκύπτει μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει στεγαστικό και επιχειρηματικό μέχρι 100.0000 ευρώ «πάνω» στην ίδια κατοικία, τότε το όριο επιλεξιμότητας είναι τα 130.000 ευρώ και μετά τη ρύθμιση επιδοτούνται οι δόσεις και των δυο δανείων, αναλογικά για κάθε δάνειο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προστασία ευάλωτων από τους πλειστηριασμούς
Από την Τρίτη και για δύο μήνες θα μπορούν να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας από τον πλειστηριασμό οι ευάλωτοι δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό.
Προστασία ευάλωτων από τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
Η εκκίνηση τη Δευτέρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η επανέναρξη των πλειστηριασμών αυτόν τον μήνα και η επικείμενη εφαρμογή από τον Ιούνιο για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις επιτείνουν το κλίμα ανασφάλειας
Μετά φόβου... πρεμιέρα Πτωχευτικού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για τους πλειστηριασμούς
Τη σταδιακή επανεκκίνησή τους συζητά η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για επανέναρξη τον Φεβρουάριο πιέζει το τραπεζικό σύστημα, καθώς έχουν ανασταλεί πάνω από 13.000 του 2020.
Μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών για τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα μέσα Μαΐου η επιδότηση στεγαστικών δανείων
Στα μέσα Ιουνίου εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα του οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θέλουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο...
Από τα μέσα Μαΐου η επιδότηση στεγαστικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχηματικές ενστάσεις στην προστασία από πλειστηριασμούς
Σε πολιτικά και όχι σε τραπεζικά κίνητρα αποδίδουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη τις καθυστερήσεις των θεσμών για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Προσχηματικές ενστάσεις στην προστασία από πλειστηριασμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας