Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στοπ στην περιβαλλοντική καταστροφή στα Οινόφυτα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοπ στην περιβαλλοντική καταστροφή στα Οινόφυτα

  • A-
  • A+
«Ανάσα ζωής» θα αποτελέσει για την πολύπαθη περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου και τον ποταμό Ασωπό το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης που πρόκειται να δημιουργηθεί, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με «προίκα» 85 εκατ. ευρώ, θα πάρει σάρκα και οστά το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης που φιλοδοξεί να βάλει τάξη στη σημερινή ασυδοσία στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων-Σχηματαρίου, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η «Ρουρ της Ελλάδας», που λειτουργεί ως σήμερα χωρίς να είναι θεσμοθετημένο βιομηχανικό πάρκο, άρχισε να διαμορφώνεται από τη δεκαετία του 1950 με τη σταδιακή εγκατάσταση εκατοντάδων ρυπογόνων μονάδων, που σήμερα υπερβαίνουν τις 1.000 και παράγουν το ένα τρίτο του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Από το 2007 έχει γίνει και επίσημα αποδεκτή η σοβαρή ρύπανση στον Ασωπό, που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων στον ποταμό, ο οποίος έχει μετατραπεί σε οχετό. Από τότε όμως δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την κατασκευή κέντρου επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων από τις ρυπογόνες επιχειρήσεις και δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες λειτουργίας που θα περιορίσουν την αέρια ρύπανση.

Με το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ορίζεται ότι η περιοχή της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα χρήζει περιβαλλοντικής και λειτουργικής αποκατάστασης. Προβλέπεται η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου θα μετέχουν υποχρεωτικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο δήμος Τανάγρας στον οποίο ανήκουν τα Οινόφυτα, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών της περιοχής και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ο νέος φορέας θα αναλάβει τα έργα υποδομής, με προτεραιότητα στη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων. Θα εκπονήσει πρόγραμμα για περιβαλλοντική αποκατάσταση των εδαφών και των υδατικών πόρων.

Θα έχει επίσης ευθύνη για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, που σήμερα λείπουν λόγω της άναρχης ανάπτυξης της περιοχής, με την αναμόρφωση του διαθέσιμου χώρου αλλά και με αγορά γειτονικών ακινήτων, ώστε να δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου που θα προστατεύει τους γύρω οικισμούς. Τα 85 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ και το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, ενώ θα ενισχυθεί και με ιδιωτικά κεφάλαια.

Με άλλη διάταξη, για πρώτη φορά και μετά από δημοκρατικές διαδικασίες, οι επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε βιομηχανικά ή βιοτεχνικά πάρκα σε όλη τη χώρα, επιτρέπεται να αναθεωρήσουν το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Θα αποκτήσουν κανονισμό λειτουργίας, στον οποίο θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εγκατεστημένων μονάδων, ενώ θα εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητα της συνολικής επένδυσης. Για πρώτη φορά θεσπίζεται επίσης το δικαίωμα στα Επιμελητήρια να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή να μετέχουν στην υλοποίηση επιχειρηματικών πάρκων.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποσαφηνίζεται ότι η διαδικασία συγκέντρωσης μετοχικού κεφαλαίου για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου μπορεί να γίνεται σε πολλά στάδια, ενώ για την έγκριση του επενδυτικού προγράμματος δεν είναι απαραίτητο να έχει λάβει ο φορέας διαχείρισης χαρακτηριστικά Α.Ε.

Με άλλη ρύθμιση, επεκτείνονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics) τα κίνητρα και τα πλεονεκτήματα που προβλέπονται για βιομηχανικές επιχειρήσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η κυκλική οικονομία
«Το μη βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος είναι υπαίτιο για την κρίση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης στο πρώτο Forum Κυκλικής Οικονομίας
Μονόδρομος η κυκλική οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
85 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το επιχειρηματικό «λίφτινγκ» σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο
«Ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών τις νέες ρυθμίσεις για τα Οινόφυτα και τον Ασπρόπυργο. Για την ένταξη μιας βιομηχανικής μονάδας στο Επιχειρηματικό Πάρκο...
85 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το επιχειρηματικό «λίφτινγκ» σε Οινόφυτα και Ασπρόπυργο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φθινόπωρο η νέα μονάδα της Mytilineos
Σε φάση κατασκευής στο Ενεργειακό Κέντρο της ΜΥΤΙLINEOS στη Βοιωτία, μπαίνει το φθινόπωρο ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη ισχύος 826 MW.
Το φθινόπωρο η νέα μονάδα της Mytilineos
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
Εχει στο ενεργητικό της τρία κερδοφόρα έτη και θετικές επιδόσεις στην αποπληρωμή μεγάλων δανείων του 2014, αλλά φέτος καταγράφει απώλειες από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και από τις δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ.
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του «πακέτου Γιούνκερ»
Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα κατά την τελευταία διετία που έχει τεθεί σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ. Για τον μήνα Ιούνιο, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση ανάμεσα στις...
Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση του «πακέτου Γιούνκερ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας