Με την ικανοποίηση των τραπεζών και τη θετική –αλλά με ενστάσεις– αντιμετώπιση εκ μέρους των κοινωνικών φορέων συνεχίστηκε, χθες, η επεξεργασία της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στην ακρόαση των φορέων κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Γενική Γραμματέας της Ενωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση αφορά συνολικά περίπου 150.000 δανειολήπτες με δάνεια 11 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60%-70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το 75% των δανειοληπτών χρωστά ως 150.000 ευρώ, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να ανέρχονται στο 25%.
Οπως είπε η κ. Απαλαγάκη, «παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, η ρύθμιση ισορροπεί με έναν απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο τις αντιτιθέμενες επιδιώξεις», δηλαδή την προστασία των δανειοληπτών και τον επιμερισμό του κόστους μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου.
«Μετά από διαβουλεύσεις και βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας, Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τη μελέτη επιπτώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών τις έκαναν τα ίδια τα ιδρύματα και όχι η ΤτΕ που απλά έλεγξε κατά πόσον είναι λογικές.
Ο κ. Πλασκοβίτης ζήτησε νέες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τους εγγυητές, τον έλεγχο βιωσιμότητας του οφειλέτη και τον προσδιορισμό της έννοιας της εμπορικής αξίας.
Η ρύθμιση είναι «στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.
Εντονες αντιρρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος τόνισε ότι περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα της προστασίας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου εντάσσονται πλούσιοι στη ρύθμιση αλλά όχι οι φτωχότεροι.
«Καταθέστε τροπολογία»
Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στην επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Επειτα από σχετικά αιτήματα τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη (Ν.Δ.) όσο και κοινωνικών φορέων, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «πολιτικά συνηγορεί» σε μια τέτοια ρύθμιση, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει σχετική τροπολογία.
Υπενθύμισε ότι το έχει ζητήσει από τις τράπεζες ήδη από το 2016, αλλά μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανταποκρίθηκε, επιστρέφοντας ένα μέρος των τόκων.
Θετικός δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ωστόσο η κ. Απαλαγάκη εξέφρασε την αντίθεσή της, επικαλούμενη τον SSM και το ότι ο συνεπής δανειολήπτης «αυτοεπιβραβεύεται» με μη αυξημένους τόκους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας