• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%

«Στοχεύουμε στη μείωση των δόσεων, ώστε να διαγραφούν οι οφειλές, να φύγει το βάρος, το βουνό, όχι να μεταφέρουμε τα "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Ολομέλεια η προστασία της πρώτης κατοικίας

 • A-
 • A+

Τη συμβιβαστική οδό που επέλεξε η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς, προκειμένου να νομοθετήσει άμεσα το νέο πλαίσιο προστασίας της α’κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη -αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ ή το αργότερο αύριο στην Ολομέλεια- αιτιολόγησε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών, γι’ αυτό καθυστερούσαμε. Εάν ενεργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών, θα το είχαμε κλείσει προ πολλού το θέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συζήτησης της σχετικής ρύθμισης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει μια κυβέρνηση σαν τη δική μας είναι να βρει τη χρυσή τομή. Συμβιβασμός είναι η πρόταση, δεν είναι παράδοξο όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμός, στον οποίο κυριαρχεί η έννοια για το κοινωνικό συμφέρον», πρόσθεσε.

Εκθέτοντας για νιοστή φορά τις δυσκολίες του ζητήματος, ο κ. Δραγασάκης εξήγησε πως σε όλη τη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών με τους εταίρους η κυβέρνηση επεδίωκε αποτέλεσμα στη βάση της δημοσιονομικής δυνατότητας, με κυρίαρχη οπτική στην προάσπιση των συμφερόντων των δανειοληπτών που βρίσκονται πραγματικά σε δυσχέρεια αποπληρωμής των χρεών τους, χωρίς να παραβλέπει τη διασφάλιση των τραπεζών.

«Χρυσή τομή»

«Είναι δύσκολο θέμα, διότι πρέπει να έχουμε κατά νου την κοινωνική διάσταση, τη δημοσιονομική διάσταση, δηλαδή τους πόρους που μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο για τη λύση του ζητήματος, αλλά και την κατάσταση των τραπεζών», είπε ο υπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία στο τραπεζικό σύστημα και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας».

Μιλώντας για τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν με ορίζοντα το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή, η ευθύνη περνά στα χέρια των τραπεζών ώστε «να οδηγηθεί το πρόβλημα στη λύση του».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η ρύθμιση φέρει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας «ένα βήμα μπροστά» από το υφιστάμενο, αναφέρθηκε στις τομές που εισάγει, όπως την ένταξη των δανείων των εμπόρων και των επιχειρηματιών (στοιχείο που προκαλεί, όπως είπε, και τις συζητήσεις στην Ευρώπη) και τη δημοσιονομική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των δανείων των νοικοκυριών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν.

«Με τα δυο αυτά στοχεύουμε στη μείωση των δόσεων, ώστε να διαγραφούν οι οφειλές, να φύγει το βάρος, το βουνό, όχι να μεταφέρουμε τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες κάπου αλλού», είπε.

Αναφερόμενος, τέλος, στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, βάσει ωστόσο της προσέγγισης των τραπεζών, υπολογίζονται σε ποσοστό 25%. «Δεν θέλουμε αυτό να γίνει άλλοθι για να θεωρηθούν οι πάντες στρατηγικοί κακοπληρωτές», υπογράμμισε.

Η πρώτη συζήτηση της τροπολογίας στην επιτροπή συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ, αφ’ ενός για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές να τη μελετήσουν, αφ’ ετέρου για να τοποθετηθούν εκπρόσωποι φορέων όπως ζήτησαν τα κόμματα, ύστερα από σχετική πρόταση της ΔΗΣΥ.

Υπερψηφίζει η Ν.Δ.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης μόνον η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε τη θέση της, με τους εκπροσώπους της να δηλώνουν πως θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση «όχι επειδή είναι η καλύτερη λύση, αλλά επειδή πρέπει ο πολίτης να διευκολυνθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Δήμας.

Ο ίδιος πάντως κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» καλλιέργησε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες και ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να δεσμευτεί για το ότι πρόκειται για την τελική ρύθμιση και δεν θα υπάρξουν αλλαγές.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος από τη ΔΗΣΥ, ο οποίος και εισηγήθηκε την πρόσκληση των φορέων κρίνοντας πως η επιδίωξη της κυβέρνησης να ψηφίσει άμεσα την τροπολογία είναι «εκ του πονηρού», δεν αποσαφήνισε τη θέση της παράταξής του, παρατήρησε μόνον ότι η ρύθμιση «αποκλείει τους 7 από τους 10 δανειολήπτες».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τέλος, Σ. Βαρδαλής υποστήριξε πως οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα αποτελούν εφεξής «την καθημερινή πλευρά της κανονικότητας που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει φέρει». Υπέρ της τροπολογίας, στην Επιτροπή, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το ΚΙΝ.ΑΛ. καταψήφισε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάσα για «κόκκινους» δανειολήπτες
Ολοκληρώνεται η προετοιμασία της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης -που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη- για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οπότε και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να...
Ανάσα για «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφαλιστική δικλίδα τα αποθέματα ρευστότητας
Την αύξηση των αποθεμάτων ρευστότητας που λειτουργεί σαν ασφαλιστική δικλίδα για τη χώρα, αφού της επιτρέπει να μη δανειστεί μέχρι το 2023, υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για...
Ασφαλιστική δικλίδα τα αποθέματα ρευστότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε...
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας