• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.6°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.2°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.3°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 25.5°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  75%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία

 • A-
 • A+

Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια.

Για πρώτη φορά εξάλλου προβλέπεται η επιδότηση της δόσης του δανείου από το κράτος, σε ποσοστό που θα καθορίζεται με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.

Προβλέπεται εξάλλου «κούρεμα» του ποσού του ρυθμιζόμενου δανείου στην περίπτωση που υπερβαίνει το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας.

Η τροπολογία που κατατέθηκε αργά χθες στο βράδυ στην Βουλή -και ενσωματώνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή- παραμένει «ανοιχτή» σε ό,τι αφορά τη δευτερεύουσα νομοθεσία (π.χ. έκδοση υπουργικών αποφάσεων) για θέματα όπως τον τρόπο προσδιορισμού του ακριβούς ύψους της επιδότησης της δόσης από το Δημόσιο, τις προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις του Δημοσίου, την υποβολή δικαιολογητικών κ.ά.

Πρόκειται για ζητήματα που μπορεί να μην αλλοιώνουν τον βασικό κορμό και τη φιλοσοφία του πλαισίου, πλην όμως αποτελούν παραμέτρους βασικές για την ένταξη των «κόκκινων» δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία οι θεσμοί -και ειδικότερα η ΕΚΤ- δεν επιθυμούσαν την ένταξή τους.

Σε κάθε περίπτωση τα όρια που προβλέπονται διατηρούν την περίμετρο των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία και είναι κατά κύριο λόγο στεγαστικά 9 δισ. ευρώ και δευτερευόντως επιχειρηματικά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο «μαχαίρι» μπαίνει στα περιουσιακά κριτήρια τα οποία ήταν… προκλητικά γενναιόδωρα καθώς αρχικά προβλεπόταν ανώτατο όριο καταθέσεων στο 50% της οφειλής (δηλαδή μέχρι 65.000 ευρώ) και ανώτατο όριο ακίνητης περιουσίας –πέραν της πρώτης κατοικίας– στο διπλάσιο της οφειλής (δηλαδή μέχρι 260.000 ευρώ).

Στη συνέχεια τα όρια αυτά «κόπηκαν» στο μισό και τελικά κλείδωσαν στα 15.000 ευρώ καταθέσεις (συμπεριλαμβάνονται χρηματοπιστωτικά προϊόντα κ.ά.), ποσό που θεωρείται εύλογο για την αντιμετώπιση έκτακτων οικογενειακών αναγκών, και στα 80.000 ευρώ ακίνητη περιουσία –πέραν της πρώτης κατοικίας– και μεταφορικών μέσων.

Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Τα κριτήρια ένταξης

1 Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από πλειστηριασμό ορίζεται στα 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο ή άλλο δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία.

Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό με υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται στα 175.000 ευρώ.

2 Το ληξιπρόθεσμο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελματικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ.

Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα (π.χ. σε ελβετικό φράγκο), τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

3 Το εισόδημα για να είναι επιλέξιμος ένας δανειολήπτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (12.500 + 8.500 για σύζυγο + 5.000 για κάθε παιδί και μέχρι 3 παιδιά).

4 Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων «κλείδωσε» στα 15.000 ευρώ (από τα 65.000 ευρώ αρχικά). Σε αυτά περιλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδοι χρυσού, πολύτιμοι λίθοι.

5 Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων (σ.σ. κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόμενων μελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι δικαίωμα προστασίας έχουν μόνο οι δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων ήταν «κόκκινα» στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας μπορούν μέχρι το τέλος του έτους –31 Δεκεμβρίου 2019– να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών τους με σκοπό την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο δανειολήπτης υποβάλλει αίτημα και καταθέτει τα πλήρη οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του.

Σημειώνεται ότι κάθε δανειολήπτης έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση στην πλατφόρμα.

Η τράπεζα ή οι τράπεζες έχουν πλήρη πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ του και προτείνουν ρύθμιση την οποία μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει εντός ενός μηνός.

Στην περίπτωση που δεν κρίθηκε επιλέξιμος ή αν, ενώ κρίθηκε επιλέξιμος, για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με έναν ή περισσότερους από τους πιστωτές, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο (ειρηνοδικείο) την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Αν ο δανειολήπτης καθυστερήσει τρεις μήνες την καταβολή των δόσεων που έχει συμφωνήσει, τότε χάνει τη ρύθμιση και η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού.

Η ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 επιπλέον έτη, με την προϋπόθεση ότι η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος.

Το επιτόκιο είναι euribor τριμήνου (αρνητικό σήμερα στο -0,31%) + περιθώριο 2%.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση του Δημοσίου έχει την ίδια χρονική διάρκεια με τη ρύθμιση.

Οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε χρόνο.

Ο δικαιούχος μπορεί μετά την παρέλευση ενός έτους από τον αρχικό προσδιορισμό ή την τελευταία αναπροσαρμογή της συνεισφοράς να ζητήσει αναπροσαρμογή της επιδότησης, αν εξαιτίας μεταβολής των εισοδημάτων του, των εύλογων δαπανών διαβίωσης ή του επιτοκίου αναφοράς προκύπτει αδυναμία να καταβάλει τη δική του συνεισφορά.

Η επιδότηση διακόπτεται αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
Εξ αποστάσεως θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, αλλά και η επιθετική αντιμετώπιση των «κόκκινων»...
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
​Το σενάριο αυστηροποίησης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όταν και λήγει ο νόμος Κατσέλη, φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές δεν...
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργοποιείται το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» του 2014
Το δεύτερο ενδιάμεσο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ενεργοποιείται την επόμενη εβδομάδα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη...
Ενεργοποιείται το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» του 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μορατόριουμ» ώς το 2016 για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Διατηρείται το «μορατόριουμ» κυβέρνησης – τραπεζών που δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, εν αναμονή της προώθησης νέου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης...
«Μορατόριουμ» ώς το 2016 για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας