Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο μικροσκόπιο της Βουλής η τροπολογία για την πρώτη κατοικία
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

  • A-
  • A+

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου βρέθηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπερψηφίζει η Ν.Δ., επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Το απόγευμα θα συνεχιστεί η διαδικασία με συζήτηση με φορείς και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Καταναλωτών, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Δανειοληπτών και της Τράπεζας Ελλάδος.

Κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος

Μιλώντας στην επιτροπή, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης διέπεται από τρεις αρχές «την κοινωνική διάσταση, τη δημοσιονομική και τι πόρους μπορεί να διαθέσει το κράτος στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και την κατάσταση των τραπεζών». 

Χαρακτήρισε «κατανοητές» τις αντιδράσεις για την περιορισμένη συζήτηση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα ήθελε περισσότερο χρόνο, ωστόσο, θα πρέπει, όπως είπε, το θέμα να ρυθμιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τις ανάγκες των δανειοληπτών στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που έγινε με τις τράπεζες και τους θεσμούς ώστε να βοηθήσει εκείνα τα νοικοκυριά που πήραν δάνεια, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών είναι σε δυσκολία να τα εξυπηρετήσουν. Γι' αυτό και για πρώτη φορά εγγράφει ένα ποσό στον προϋπολογισμό ώστε να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση».

Επισήμανε, επίσης, ότι στόχος παραμένει η μείωση των δόσεων ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους καί όχι να μεταφερθούν από τις τράπεζες κάπου αλλού. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε και στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που μίλησε για συμβιβασμό με τις τράπεζες και τους θεσμούς, λέγοντας ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσεις, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 25% αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν.

«Αυτό, όμως, εμείς δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι. Γιατί μπορεί σκόπιμα να μην πληρώνει κάποιος ενώ έχει τη δυνατότητα, ελπίζοντας να διαγραφεί το χρέος του αλλά δίπλα μας υπάρχει και το δράμα για αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό μίλησα για τρεις αρχές», κατέληξε.

Ψηφίζει η Ν.Δ., επιφυλάσσονται τα υπόλοιπα κόμματα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εισηγητή Σταύρου Δήμα, ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε 4 χρόνια να φέρει τη ρύθμιση.

Ζήτησε, ακόμη, σαφή δέσμευση ότι πρόκειται για τη τελική ρύθμιση και διευκρίνισε ότι «το κόμμα του θα την υπερψηφίσει επειδή σε κανένα πολίτη δεν μπορεί να του στερηθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του». Ο Σταύρος Δήμας άσκησε  κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πως καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί αφού ακούσει, το απόγευμα, τους φορείς, ενώ τόνισε ότι με τη νέα ρύθμιση αποκλείονται 7 στους 10 δανειολήπτες από την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέληξε σε ένα συμβιβασμό με τους θεσμούς και τις τράπεζες και αντί, όπως είπε, να βελτιώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που υπήρχαν στο νόμο Κατσέλη για τη προστασία της λαϊκής κατοικίας τις χειροτερεύει. «Το παρουσιάζετε ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο αλλά στην ουσία με έμμεσο τρόπο καθιερώνετε κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες με στόχο να τις απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος, τα κόκκινα δάνεια, και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα συνεχίζονται κανονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδαλής.

«Διευθετείται οριστικά το ζήτημα της α' κατοικίας»

Για το τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια του μπρίφινγκ, εξηγώντας ότι με την τροπολογία «διευθετείται οριστικά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επιτυγχάνεται ο στόχος που έθεσε εξαρχής, για προστασία της λαϊκής κατοικίας και ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα “κόκκινα” δάνεια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι  η στάση της «συνιστά μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και θράσους», σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως ήταν στρατηγική επιλογή τους το γεγονός ότι δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, όπως είπε, «στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία πρέπει να αφορά μόνο τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες τους που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα γι’ αυτό». 

«Θα το βελτιώσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση»

Παράλληλα, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, μέσω διαρροής, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα επιχειρούν να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά, παράλληλα, θα επιβραβεύουν και τους συνεπείς δανειολήπτες, τονίζει η ΝΔ αναφορικά με την προστασία της α΄ κατοικίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το «ιδιωτικό χρέος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την οικονομία μας που, λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του».

Όπως λένε μάλιστα στη ΝΔ, σήμερα, το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Και από 223 δισ. ευρώ, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση φέρνει λύση στο πρόβλημα στο παρά πέντε, ενώ επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του. 

Πηγές της Πειραιώς προσθέτουν ότι  η κυβέρνηση προσεγγίζει όλο το ζήτημα κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα καθώς, όπως λέει, «δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας».

«Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη κατοικία: Τα όρια για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αντικαθιστά το νόμο Κατσέλη και αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου.
Πρώτη κατοικία: Τα όρια για την ένταξη σε καθεστώς προστασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
Δημόσιες εξηγήσεις αναμένει ο Δ. Τζανακόπουλος, παραίτηση του διοικητή της ΤτΕ ζητά ο Π. Πολάκης. Απάντηση του Γ. Πάσχα μέσω της ΤτΕ.
«Κεραυνοί» κυβέρνησης κατά Στουρνάρα για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενίστηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Στο «μηδέν» έφτασε η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τον ELA, κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αποπλήρωσαν τα ποσά προς τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας.
Μηδενίστηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε...
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζαρεύουν τα νέα όρια κυβέρνηση και θεσμοί
Τo νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση το κυπριακό μοντέλο, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πρώτη ημέρα των συναντήσεων με τους θεσμούς....
Παζαρεύουν τα νέα όρια κυβέρνηση και θεσμοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας