Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πορεία από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς

  • A-
  • A+
Το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και έσωσε χιλιάδες νοικοκυριά από τον εφιάλτη των πλειστηριασμών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών για την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.

Η αντικατάσταση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη, που αφορούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε μονόδρομο κυρίως για δύο λόγους.

Πρώτον, η συσσώρευση χιλιάδων υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας -κάποιες έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και το 2030- προκάλεσε την έντονη δυσφορία των θεσμών και των τραπεζών, καθώς μαζί με τους χιλιάδες ευάλωτους δανειολήπτες που ήθελαν να σώσουν το «κεραμίδι» της οικογένειάς τους στοιχήθηκαν και χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Με ένα απλό αίτημα υπαγωγής και με ανύπαρκτο προδικαστικό έλεγχο ο… δανειολήπτης κέρδιζε προστασία που πιθανότατα δεν δικαιούνταν.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τράπεζες, στην πλειονότητα των δικαστικών αποφάσεων απένταξης από την προστασία του νόμου Κατσέλη είχε εντοπιστεί δόλος του δανειολήπτη.

Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι, μετά από σχεδόν 10 χρόνια από την ψήφιση του νόμου που ήταν πρωτοποριακός και έσωσε χιλιάδες νοικοκυριά από τον εφιάλτη του πλειστηριασμού, ήταν πλέον επιβεβλημένο να περάσουμε σε ένα πλαίσιο ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, αλλά και των επιχειρηματικών με υποθήκη την πρώτη κατοικία ώστε να προστατεύονται από πλειστηριασμό.

Και προκειμένου να μη συσσωρευτούν και άλλες υποθέσεις στα δικαστήρια, η εξωδικαστική ρύθμιση και διαχείριση αυτών των δανείων επίσης αποτελούσε μονόδρομο.

Κάπως έτσι λοιπόν, στα τέλη Ιανουαρίου, περίπου 40 μέρες πριν από τη λήξη του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη (28/2/2019), ξεκίνησε η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας καθώς οι θεσμοί έθεσαν ως βασικό προαπαιτούμενο να υπάρχει συμφωνία.

Εξ αρχής οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, ωστόσο υπήρχαν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον ορισμό του «ευάλωτου» και κατά συνέπεια τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο.

Η κυβέρνηση ήθελε να κρατήσει ψηλά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, στα υψηλά όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή στις 280.000 ευρώ, οι τράπεζες στην περιοχή των 150.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του δανείου, η κυβέρνηση έβαζε τον πήχη στα 150.000-180.000 και οι τράπεζες κάτω από τα 100.000 ευρώ.

Η επιδότηση του Δημοσίου

Τελικά, τα όρια «κλείδωσαν» στα 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας και 130.000 ευρώ υπόλοιπο δανείου.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας αφορούσε την υιοθέτηση του κυπριακού σχεδίου «Εστία», που προβλέπει ρύθμιση του δανείου (κούρεμα, επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο) και επιδότηση της δόσης από το κράτος.

Οι τράπεζες ωστόσο έκαναν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα δεχτούν οριζόντιο «κούρεμα» και τάχθηκαν υπέρ της εξωδικαστικής ρύθμισης.

Πάντως η κυβερνητική πρόταση που πέρασε τελικά προβλέπει «κούρεμα» του δανείου ώστε το υπόλοιπο ποσό να αντιστοιχεί στο 120% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού.

Για παράδειγμα, αν το δάνειο είναι 130.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία 80.000 ευρώ, το δάνειο που αντιστοιχεί στο 120% της αξίας είναι 96.000 ευρώ και συνεπώς θα «κουρευτούν» 34.000 ευρώ.

Το βασικό σημείο διαφωνίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων ήταν η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, με τις τράπεζες να αντιδρούν.

Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα (11/2/2019), σε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, επήλθε συμφωνία και τα επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία «μπήκαν» στο νέο πλαίσιο, με όρια ίδια με αυτά των στεγαστικών, δηλαδή 250.000 αντικειμενική αξία και 130.000 υπόλοιπο δανείου.

Από εκεί και πέρα και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου όταν και βγήκε επιτέλους «λευκός καπνός», τα δύο επιτελεία –κυβερνητικό και τραπεζικό– ασχολήθηκαν με νομοτεχνικά ζητήματα και έθεσαν τη βάση συζήτησης για τη γενικότερη αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, δηλαδή του πτωχευτικού δικαίου των φυσικών προσώπων. Καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και οι θεσμοί επιθυμούσαν τη συνολική αναμόρφωση του νόμου Κατσέληκαι όχι το «σπάσιμο» σε δύο νομοθετήματα.

Αυτή άλλωστε ήταν και μια βασική ένσταση των θεσμών στην οποία μπορεί να… υποχώρησαν, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν και τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμουΚατσέλη.

Η κορυφαία ένσταση ωστόσο που διατυπώνουν αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς εκφράζονται προβληματισμοί για τις επιπτώσεις στα βιβλία των τραπεζών, παρά την ισχυρή και στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία περί του αντιθέτου που έχει αναπτύξει η ελληνική πλευρά (κυβέρνηση, τράπεζες).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
Από το χαρτοφυλάκιο των 6.000 ακίνητων, η τράπεζα έχει επιλέξει περίπου 1.200 στα οποία θα επενδύσει σε βελτιώσεις προσδοκώντας σημαντικά έσοδα -μέσω μίσθωσης ή πώλησης- μελλοντικά.
Στροφή Eurobank στην αξιοποίηση ακινήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
Την επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικών δανείων σηματοδοτεί η απόφαση της Εurobank για παροχή νέων προϊόντων στεγαστικής πίστης, εκτιμώντας ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή.
Νέα γενιά στεγαστικών δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση εκκαθάρισης παλαιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το πόσοι μεταπήδησαν στο πλαίσιο προστασίας με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο αλλά και πόσοι προτίμησαν...
Επιτάχυνση εκκαθάρισης παλαιών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιταλία... βάζει ιδέες για τα δάνεια
Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική τραπεζική αγορά την απόφαση της Ρώμης να παγώσει τις πληρωμές στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, η περίπτωση της Ιταλίας, είναι εντελώς...
Η Ιταλία... βάζει ιδέες για τα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
Σε γενικό προσκλητήριο ρυθμίσεων των δανείων με όλα τα μέσα καλούν οι τράπεζες τους δανειολήπτες εν όψει και της λήξης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
Σε λιγότερους πλειστηριασμούς θα προχωρήσουν οι τράπεζες γεγονός που οφείλεται είτε στο ότι έγιναν πολλές ρυθμίσεις, είτε ότι γίνεται από τις τράπεζες αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους.
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας