Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup

Εκτός απροόπτου, ο νόμος για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 5 Απριλίου.

EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αχτίδα συμφωνίας στο Eurogroup

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικειμενική αξία για τα στεγαστικά παραμένει στα 250.000 ευρώ και για τα επιχειρηματικά συμφωνήθηκε στα 175.000 ευρώ. Στα περιουσιακά κριτήρια ισχύει πλαφόν καταθέσεων στα 20.000-25.000 ευρώ και 100.000 ευρώ στην αξία λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Μπορεί χθες να μην υπήρξε «λευκός καπνός» στο Euroworking Group, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με αυτήν διατηρείται η περίμετρος των 11 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, και δεν παραβιάζεται η… κόκκινη γραμμή της ελληνικής πλευράς για υπαγωγή στο νέο πλαίσιο των επιχειρηματικών δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Καλώς εχόντων των πραγμάτων -και αν δεν προκύψει χάσμα απόψεων για κάποια συγκλονιστική… ανθυπολεπτομέρεια τεχνικού χαρακτήρα- μέχρι τις 5 Απριλίου θα έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο.

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να προτείνει για τα συγκεκριμένα δάνεια αντικειμενική αξία μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για τα στεγαστικά, δηλαδή κάτω από τις 250.000 ευρώ, φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς και σύμφωνα με πληροφορίες καθορίστηκε στα 175.000 ευρώ. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τράπεζες καθησύχασαν τις… ανησυχίες των θεσμών ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα σε μη συστημικές τράπεζες που έχουν πολλά επαγγελματικά δάνεια.

Για νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Ετσι μετά από τρεις ημέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων γεφυρώθηκαν οι διαφορές κυβέρνησης - θεσμών που είχαν δύο βασικά αγκάθια: τα επιχειρηματικά δάνεια -εκτιμάται ότι στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν περί τα 2 δισ. ευρώ- και τα περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία πέραν της πρώτης κατοικίας και καταθέσεις), τα οποία εκλογικεύτηκαν.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το ανώτατο όριο των καταθέσεων του δανειολήπτη που θέλει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 20.000-25.000 ευρώ και η λοιπή ακίνητη περιουσία να είναι μικρότερη των 100.000 ευρώ. Τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια εξάλλου μειώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που ήταν η πρόταση της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα και για τις δύο κατηγορίες δανείων, δηλαδή και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά, διατηρείται το ανώτατο όριο των 130.000 ευρώ που αφορά το υπόλοιπο της δανειακής προς ρύθμιση οφειλής, όπως προέβλεπε η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών.

Απομένει, όπως υπογράμμιζαν καλά πληροφορημένες πηγές, να διευκρινιστούν νομοτεχνικά θέματα που αφορούν τις διατυπώσεις άρθρων αλλά και να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνολικής αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη που θα αφορά την ιδιωτική πτώχευση. Αλλωστε οι θεσμοί αλλά και οι τράπεζες επιθυμούσαν ενιαίο πλαίσιο και όχι ξεχωριστά νομοθετήματα, δηλαδή ένα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλο για τα υπόλοιπα.

Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εξάλλου οι θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη (είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν όπλο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) καθώς θεωρούν ότι μόνο τότε οι τράπεζες θα διαχειριστούν τα δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Επίσης αναζητείται λύση για όσους έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Οι δανειστές ζητούν η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δανειοληπτών να πιστοποιείται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στην περίπτωση που απορριφθεί να μην είναι δυνατή η συνέχιση της προστασίας. Αυτό ωστόσο μάλλον προσκρούει νομικά και πιο πιθανό θεωρείται η «απόρριψη» να αποτελεί επιχείρημα της τράπεζας ενώπιον του δικαστή, χωρίς ωστόσο να τον δεσμεύει για το αν θα αποφασίσει την υπαγωγή ή όχι του δανειολήπτη στον νόμο Κατσέλη.

ΒΟΥΛΗ
Σήμερα στη Βουλή ο διάδοχος νόμος Κατσέλη
Με κινέζικο βασανιστήριο μοιάζει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών για τα δάνεια της πρώτης κατοικίας. Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας στο άκαρπο EW η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για τον νέο νόμο, σε...
Σήμερα στη Βουλή ο διάδοχος νόμος Κατσέλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς συμφωνία το EWG, ελπίδες για το Eurogroup
Το θέμα των δανείων πρώτης κατοικίας συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων. 
Χωρίς συμφωνία το EWG, ελπίδες για το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
Σε λιγότερους πλειστηριασμούς θα προχωρήσουν οι τράπεζες γεγονός που οφείλεται είτε στο ότι έγιναν πολλές ρυθμίσεις, είτε ότι γίνεται από τις τράπεζες αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους.
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
Η δέσμευση της κυβέρνησης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, φαίνεται ότι είναι υπεραρκετή για τους...
Φόβοι για πλειστηριασμούς και εξώσεις μετά τον Απρίλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία σκέψη για παράταση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας έστειλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση, μέσω των τραπεζών.
Καμιά παράταση στην προστασία της Α΄ κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη
Βασική αρχή του νέου πτωχευτικού δίκαιου θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση εξωδικαστικών ρυθμίσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια επισημαίνει η Ενωση Τραπεζών.
Αγκάθι για τους τραπεζίτες οι 58.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας