Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στον ελληνικό τουρισμό ένα άτακτο Brexit θα μετριάσει σε σημαντικό βαθμό η ανοδική τάση που καταγράφεται σε άλλες αγορές, με κυριότερη τη γερμανική, όπου οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από Κίνα, ΗΠΑ και Ισραήλ.
Στα καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό είναι και η επανάκαμψη της ρωσικής αγοράς, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των προκρατήσεων κατά 15%, που σημαίνει ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Ρώσοι θα «ψηφίσουν» Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, γεγονός που αποδίδεται εν πολλοίς στις επαφές που είχε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά με Ρώσους tour operators και εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ΜΙΤΤ στη Μόσχα.
Εκεί συμφωνήθηκε το πρόγραμμα πτήσεων από ρωσικές πόλεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη να επεκταθεί ενώ δρομολογείται μόνιμο πρόγραμμα πτήσεων προς Ηράκλειο, Κω, Ζάκυνθο κ.λπ.
Σταθερό στόχο αποτελούν για την ελληνική τουριστική αγορά οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί που είναι γαλαντόμοι όσον αφορά τις διακοπές τους.
Η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο αύξησε πέρσι κατά 73% τον αριθμό των Κινέζων που ήρθαν στη χώρα μας και πέραν των τριών πτήσεων εβδομαδιαίως αναμένεται να αυξηθούν τα δρομολόγια, καθώς εκτός από την Air China δρομολόγια ετοιμάζεται να ξεκινήσει και η Juneyao Airlines, με έδρα τη Σανγκάη.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι από τον επόμενο μήνα οι Korean Air και Asiana σχεδιάζουν απευθείας δρομολόγια Σεούλ – Αθήνα, ανοίγοντας έτσι την αγορά της Κορέας και της νοτιοανατολικής Ασίας γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ από φέτος το καλοκαίρι θα υπάρχουν πέντε απευθείας πτήσεις Αθήνα - Νέα Υόρκη (δυο πτήσεις από την Delta και από ένα δρομολόγιο θα πραγματοποιούν η Emirates, η United Airways και η Norwegian) ενώ η American Airlines προσθέτει απευθείας σύνδεση Αθήνα – Σικάγο, εκτός από τη σύνδεση Αθήνα - Φιλαδέλφεια.
Ανοδικά για ακόμα μια χρονιά θα κινηθούν οι αφίξεις από το Ισραήλ, καθώς οι προκρατήσεις είναι στο +17% σε σχέση με πέρσι, όταν 600.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν τη χώρας μας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για διακοπές για τους κατοίκους του Ισραήλ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις «παραδοσιακές» αγορές, η Γερμανία βρίσκεται στο +3% και το 2018 στην Ελλάδα ήρθαν 4,4 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες, γεγονός που καθιστά τη χώρα τους τη μεγαλύτερη δεξαμενή για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Οσον αφορά τη Βρετανία το Brexit είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού, καθώς το 12% των τουριστικών εσόδων (1,9 δισ. ευρώ) και το 10% των αφίξεων (2,9 εκατ. επισκέπτες) προέρχονται από τη βρετανική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη για την ελληνική «βαριά βιομηχανία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας