Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στους εκβιασμούς
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στους εκβιασμούς

  • A-
  • A+

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των… εκβιασμών έστειλε η κυβέρνηση, εκδηλώνοντας με σαφήνεια την πρόθεσή της να προχωρήσει μέχρι αύριο στη μονομερή νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο ήδη από την Τρίτη είχε διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων, ωστόσο, αν συνεχιστούν οι εμμονικές απαιτήσεις των… εταίρων επί τεχνικών ανθυπολεπτομερειών που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες, θα καταφύγει στην έσχατη λύση της μονομερούς νομοθέτησης.

Μέχρι αύριο, όμως, επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπουν ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα φτάσουμε στην επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση έχει δυο πολύ βασικά επιχειρήματα. Το πρώτο είναι ότι το νέο πλαίσιο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις τράπεζες. Συμφωνίας που προήλθε έπειτα από επίπονες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους τραπεζίτες «win–win», δηλαδή όλοι κερδισμένοι, καθώς και οι δανειολήπτες προστατεύονται και οι ισολογισμοί των τραπεζών δεν κινδυνεύουν και «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ, που δυνητικά θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, θα γίνουν και πάλι ενήμερα.

Πιθανότατα η επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών να αιφνιδίασε ορισμένους κύκλους που είχαν…ποντάρει σε ναυάγιο, προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Το δεύτερο ελληνικό επιχείρημα είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το «πράσινο φως», καθώς δεν διαπιστώνει την ύπαρξη ενδεχόμενων κινδύνων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια των τραπεζών.

Αντίθετα, οι καθυστερήσεις δημιουργούν πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, καθώς πηγαίνει πίσω το σύστημα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα μείωσής τους είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.

Τραπεζικά στελέχη μάλιστα… αναρωτιόνταν πώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών αν μπουν τα επιχειρηματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ με υποθήκη την πρώτη κατοικία, όπως υποστηρίζουν οι θεσμοί, όταν τα «κόκκινα στεγαστικά είναι συνολικά 26 δισ. ευρώ και το 46% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει σαφές σε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η μετωπική σύγκρουση δεν αποτελεί πρώτη επιλογή αλλά έσχατη, όμως «κόκκινες» γραμμές υπάρχουν και οι θέσεις της είναι πλήρως στοιχειοθετημένες.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα είναι στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες –θα προβλέπει υπόλοιπο δανειακής οφειλής τις 130.000 ευρώ, αλλά θα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές, καθησυχάζοντας τις… ανησυχίες των θεσμών. Κι αυτό γιατί κυβέρνηση και τράπεζες δεν θέλουν να την… πατήσουν όπως η Κύπρος, που είδε το ψηφισμένο, αντίστοιχο πλαίσιο, το «Εστία» να κόβεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp).

Ειδικότερα:

  1. Οι θεσμοί ζητούν να μείνουν να εκτός προστασίας τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια, με το επιχείρημα της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών. Η κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη να τα συμπεριλάβει και έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι μπορεί να δεχθεί τη μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας –μόνο για τα επιχειρηματικά– κοντά στις 200.000 ευρώ και το όριο των 250.000 ευρώ να παραμείνει μόνο για τα στεγαστικά. Με τον τρόπο αυτόν, στενεύει ακόμα περισσότερο η ήδη «σφιχτή» περίμετρος του πλαισίου, που με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών θα περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ και στεγαστικά 9 δισ. ευρώ. Ανοιχτό είναι εξάλλου το ενδεχόμενο, ειδικά για τα επιχειρηματικά, να εισαχθούν επιπλέον κριτήρια - ασφαλιστικές δικλίδες.
  2. Περαιτέρω μείωση του περιουσιακού κριτηρίου που αφορά την ακίνητη περιουσία, πλην της πρώτης κατοικίας που συνδέεται με τη δανειακή προς ρύθμιση οφειλή. Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποσύνδεση της αξίας της ακίνητης περιουσίας από το υπόλοιπο οφειλής -προβλεπόταν στο 100%- και καθορισμού της κάτω από τις 100.000 ευρώ, αλλά υψηλότερα από το κατώτατο, μη ρεαλιστικό όριο (πληροφορίες αναφέρουν περί τα 30.000 ευρώ) που θέτουν οι θεσμοί. Aνοιχτό εξάλλου, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι και το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο του ύψους των καταθέσεων κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αυτό που υπογράμμιζαν στην «Εφ.Συν.» (4/3/2019) τραπεζικές πηγές είναι ότι τα περιουσιακά κριτήρια καθιστούν κατ’ αρχήν επιλέξιμους τους δανειολήπτες που τα πληρούν, χωρίς ωστόσο να υποχρεώνουν την τράπεζα να προβεί σε ρύθμιση του «κόκκινου» δανείου και στη συνέχεια σε επιδότηση της δόσης τους δανείου από το Δημόσιο. Σημείωναν εξάλλου ότι οι τράπεζες μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των αιτούντων εξωδικαστική ρύθμιση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοβουλίες για μείωση «κόκκινων» δανείων
Οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το...
Πρωτοβουλίες για μείωση «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόκκινο» μέτωπο
Οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να προβούν σε πωλήσεις δανείων, αλλά συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Αυτό προκύπτει από τη...
«Κόκκινο» μέτωπο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Debate Στουρνάρα - Σκυλακάκη για «κόκκινα» δάνεια και επιτόκια
Τα υψηλά επιτόκια στην Ελλάδα οφείλονται στο μεγάλο ποσοστό «κόκκινων» δανείων και για τον λόγο αυτό «η μεγαλύτερη υπηρεσία μας είναι πώς θα βγάλουμε το βάρος αυτό από τις τράπεζες» είπε ο διοικητής της ΤτΕ,...
Debate Στουρνάρα - Σκυλακάκη για «κόκκινα» δάνεια και επιτόκια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας