Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αισιόδοξος τώρα ο Μοσκοβισί, μετά τις βολές από Κομισιόν
eurokinissi

Αισιόδοξος τώρα ο Μοσκοβισί, μετά τις βολές από Κομισιόν

  • A-
  • A+

Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις που προηγήθηκαν και τις έμμεσες βολές από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας Ντέκλαν Κοστέλο, σχετικά με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος το βράδυ της Τετάρτης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαβουλεύσεις μεταξύ των «θεσμών» και της κυβέρνησης.

Στη γραπτή του δήλωση, ο επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018" δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρισκεται η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

»Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με το νομοσχέδιο (σ.σ.: για την προστασία της πρώτης κατοικίας) είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου.»

Οι τροχιοδεικτικές βολές της Κομισιόν 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Ντέκλαν Κοστέλο είχε χαρακτηρίσει το θέμα ιδιαίτερα περίπλοκο αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί και άλλος χρόνος για διαπραγμάτευση. Έμφαση, έδωσε και στη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου. «Το κόστος των 200 εκατ. ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Επίσης, ο αξιωματούχος της Κομισιόν είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, μετά τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν από το Μαξίμου ότι σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου με τους δανειστές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή τις βασικές ρυθμίσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόνισε ότι παρά τις καλές διαθέσεις που υπάρχουν, ενδέχεται οι θεσμοί να «μπλοκάρουν» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το 1 δισ. ευρώ της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα χαλάσει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και θα εκπέμψει αρνητικό μήνυμα για τις αγορές. Επίσης, η Αθήνα δεν θα λάβει το «πράσινο φως» από τον ESM που είναι αναγκαίο για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανείων που έχει η χώρα απέναντι στο ΔΝΤ.    

Κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα

Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αυτή εκδήλωνε την πρόθεσή της να καταθέσει την Παρασκευή το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

eurokinissi

Πιο συγκεκριμένα, πηγές της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους «θεσμούς» μέχρι αυτή την Πέμπτη. Ωστόσο τόνιζαν ότι, σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, το νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη / Σταθάκη θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την Παρασκευή στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες.

Μάλιστα σημείωναν ότι όλες οι κινήσεις στο θέμα αυτό είναι εν γνώσει των «θεσμών» και εξέφραζαν την απορία για το μπλοκάρισμα που (φαινόταν ότι) έχει προκύψει. 

Πιθανή η συμφωνία στο ερχόμενο Eurogroup

Ευρωπαϊκές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ έλεγαν ότι η πρόθεση στο τελευταίο Eurogroup ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ τού να προχωρήσουμε όσο γίνεται συντομότερα προς μία συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές. Πρόσθεταν δε πως με δεδομένη αυτή την πρόθεση, είναι πιθανόν στο επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου να υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Στο Eurogroup αναμένεται η απόφαση για το διάδοχο νόμο Κατσέλη

Eurokinissi

Υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα. Βεβαίως, διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές, ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική διελκυστίνδα για την πρώτη κατοικία
Η κυβέρνηση τονίζει ότι το πλαίσιο του νομοσχεδίου έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ευρωπαϊκές πηγές υπενθυμίζουν την ανάληψη δεσμεύσεων από την Αθήνα.
Πολιτική διελκυστίνδα για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σηκώνει το γάντι η Κομισιόν για την πρώτη κατοικία
Μήνυμα για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν οι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, έστειλε από την Αθήνα αξιωματούχος της Κομισιόν, μετά τις πληροφορίες που...
Σηκώνει το γάντι η Κομισιόν για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
Το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, για τη στήριξη νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, ενέκρινε η...
Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θυμίζει τις δεσμεύσεις, αφήνει παράθυρο συζήτησης ο Μοσκοβισί
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% και τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Θυμίζει τις δεσμεύσεις, αφήνει παράθυρο συζήτησης ο Μοσκοβισί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιμένουν για το αφορολόγητο οι «σκληροί» των Βρυξελλών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει για τα καλά στα εσωτερικά της Ελλάδας ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Σε γραπτή απάντησή του εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρει: «Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τη...
Επιμένουν για το αφορολόγητο οι «σκληροί» των Βρυξελλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας