• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.5°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  0 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.8°C
  1 BF
  90%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.2°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  94%

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσχηματικές ενστάσεις στην προστασία από πλειστηριασμούς

 • A-
 • A+

Σε πολιτικά και όχι σε τραπεζικά κίνητρα αποδίδουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη τις καθυστερήσεις των θεσμών για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίζει νέος γύρος συζητήσεων για νομοτεχνικά ζητήματα.

Οι θεσμοί που είχαν θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο για το νέο πλαίσιο που θα έφερνε η κυβέρνηση να έχει τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών, όπως και έγινε, εφευρίσκουν συνεχώς… προβληματικά σημεία στον νόμο που θα αντικαταστήσει το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη με αποτέλεσμα να καθυστερούν η κατάθεση στη Βουλή αλλά και η δόση του 1 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ότι η υπόθεση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην Ε.Ε., σημειώνοντας παράλληλα ότι οι προβληματισμοί των θεσμών έχουν απαντηθεί ένας προς έναν.

● Η πρώτη ένσταση των θεσμών αφορούσε τα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ήταν γενναιόδωρα, ήδη όμως από τις αρχές Μαρτίου, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (4/3), κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν να «ψαλιδιστούν» στο μισό, σε σχέση με όσα προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Ειδικότερα, η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει ότι το ύψος των καταθέσεων θα είναι στο 25-30% του υπόλοιπου της δανειακής οφειλής (αν το «κόκκινο» δάνειο είναι 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες των 25.000-30.000 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία –πλην της πρώτης κατοικίας– θα πρέπει να είναι ίση με το υπόλοιπο της οφειλής.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν τραπεζικές πηγές, τα συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια καθιστούν τον δανειολήπτη κατ’ αρχήν επιλέξιμο, αλλά δεν δεσμεύουν την τράπεζα για το είδος και το ύψος της ρύθμισης.

● Η δεύτερη ένσταση είναι για την υπαγωγή στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το ύψος των δανείων που μπορούν να υπαχθούν είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και οι θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ρύθμισή τους μπορεί να δημιουργήσει… προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι τράπεζες διαβεβαίωσαν, με στοιχεία, ότι δεν υφίσταται ουσιαστικός κίνδυνος και οι θεσμοί επανήλθαν θέτοντας θέμα… φοροαποφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς πολλοί δηλώνουν εισοδήματα 7.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση ωστόσο είναι αποφασισμένη να εντάξει τα επιχειρηματικά, ενυπόθηκα δάνεια στο νέο πλαίσιο και προκειμένου να ξεπεραστούν οι… θεσμικές ανησυχίες προσανατολίζεται για τα συγκεκριμένα δάνεια, να μειωθεί κάτω από τα 250.000 ευρώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας και να διαμορφωθεί κοντά στα 200.000 ευρώ.

● Η τρίτη ένσταση αφορά τη χρονική στιγμή που «κοκκίνισαν», δηλαδή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών προβλέπει ότι τα δάνεια που είχαν καταστεί μη εξυπηρετούμενα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 είναι κατ’ αρχήν επιλέξιμα (και υπό τον όρο να πληρούνται και τα υπόλοιπα κριτήρια: υπόλοιπο μέχρι 130.000 ευρώ, αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα κ.λπ.).

Οι θεσμοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι η ημερομηνία πρέπει να μεταφερθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν, περί τα τέλη Οκτωβρίου, όταν άρχισε να γίνεται ορατό το ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη (άρθρο 9) ώστε να μη γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων από δανειολήπτες που σκόπιμα άφησαν τα δάνειά τους να «κοκκινίσουν».

Το επιχείρημα ωστόσο χαρακτηρίζεται έωλο και προσχηματικό καθώς ένα δάνειο που ήταν «κόκκινο» στις 31.12.2018 σημαίνει ότι σταμάτησε να εξυπηρετείται το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου, δηλαδή πολύ πριν αποφασιστεί παράταση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη μέχρι τις 28/2/2019, πολλώ δε μάλλον αντικατάστασή του από νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας, στο οποίο θα εντάσσονταν και επιχειρηματικά δάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία»
H διαδικασία διευθέτησης των ελληνικών «κόκκινων» δανείων δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από την πρώτη κατοικία, ανάφερε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Η επικεφαλής του...
«Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προστασία ευάλωτων από τους πλειστηριασμούς
Από την Τρίτη και για δύο μήνες θα μπορούν να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας από τον πλειστηριασμό οι ευάλωτοι δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία των οποίων οδεύει προς τον πλειστηριασμό.
Προστασία ευάλωτων από τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τα μέσα Μαΐου η επιδότηση στεγαστικών δανείων
Στα μέσα Ιουνίου εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα του οι «κόκκινοι» δανειολήπτες που θέλουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο...
Από τα μέσα Μαΐου η επιδότηση στεγαστικών δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας