Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eurogroup: Αναγνωρίζουν την πρόοδο, μεταθέτουν τη δόση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες  EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Eurogroup: Αναγνωρίζουν την πρόοδο, μεταθέτουν τη δόση

  • A-
  • A+
Στο Eurogroup του Απριλίου παραπέμπεται η δόση του ενός δισ. Παραμένει μεγαλύτερη εκκρεμότητα ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη. Επόμενη σταθμός το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

Για το Eurogroup του επόμενου μήνα αναβάλλεται η εκταμίευση του ενός δισ. που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς παραμένει το «αγκάθι» αναφορικά με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μετά τη συνεδρίαση ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε πως εφόσον όλες οι δεσμεύσεις εκπληρωθούν, «θα εξετάσουμε τον Απρίλιο την περαιτέρω εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Ειδικότερα, δήλωσε πως έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος» σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα επιτύχει και φέτος το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, και σε όλους σημαντικούς τομείς, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και οι ιδιωτικοποιήσεις. 

Συνέντευξη Τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η Αθήνα έχει σημειώσει πρόοδο σε μια σειρά μέτρων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία πρέπει να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες».

Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα με το διάδοχο του νόμου Κατσέλη ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο, που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα με τους θεσμούς. «Αν όμως όλα ρυθμιστούν, θεωρούμε ότι στην επόμενη συνάντησή μας θα συζητήσουμε την αποδέσμευση ενός περαιτέρω ποσού για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως «είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη. Έχουμε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup».

Υποστήριξε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συμφωνία», η οποία θα διασφαλίζει ότι προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε επίσης την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, αλλά είπε ότι το Eurogroup χρειάζεται μεγαλύτερη «σαφήνεια» για ορισμένα σημεία της συμφωνίας, η οποία είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.  

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 644 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SΜP) και 330 εκατ. από την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάσει η Ελλάδα τα εν λόγω κεφάλαια, ο κ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι το γεγονός ότι δεν λήφθηκε σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση, δεν σημαίνει ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Ελλάδα δεν προχωράει και δεν υπάρχει πρόοδος, ενώ είπε ότι η πορεία της Ελλάδας αξιολογήθηκε πολύ θετικά. 

Με τη σειρά του ο κ. Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν κινδυνεύουν να χαθούν και ότι ο ESM αναμένει «το σήμα» από το Eurogroup προκειμένου να τα αποδεσμεύσει.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι εταίροι ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία και να υπάρξει η σχετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να εντάξει και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία.
 
Κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup έγιναν επίσης παρατηρήσεις για επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες, θέμα για το οποίο αναμένονται από τις ελληνικές αρχές επιπλέον στοιχεία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπόλοιπες εκκρεμότητες αφορούν στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας» και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου.

«Εφικτός ο στόχος για την 25η Μαρτίου»

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πηγές υποστήριξαν ότι το «μοναδικό ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου».

Διαβεβαίωσαν πως υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου, ότι μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων και ότι κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έως το επόμενο EW.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας.