Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Για απόφαση τις επόμενες μέρες προϊδεάζουν Ντομπρόφσκις - Μοσκοβισί

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί AP Photo/Geert Vanden Wijngaer

Για απόφαση τις επόμενες μέρες προϊδεάζουν Ντομπρόφσκις - Μοσκοβισί

  • A-
  • A+

Παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά την άφιξή του στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε σημειώνοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Στο ίδιος ύφος ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι αναμένει τις «επόμενες μέρες» να υπάρξει συμφωνία για το νέο πλαίσιο μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, «το αργότερο», καθώς το «μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ».

O ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.».

Για το ζήτημα σχετικά με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη υποστήριξε πως έχει γίνει «καλή και πολλή δουλειά». Όταν ρωτήθηκε για άλλα ανοιχτά θέματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση «ανταγωνισμού» και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειώθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή», υπογράμμισε.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναμένει να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα» είπε για να προσθέσει και ο ίδιος πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά».