• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%

Πιερ Μοσκοβισί - Ευκλείδης Τσακαλώτος | AP Photo/Olivier Matthys

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσοβέζικη λύση για το 1 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+

Μεσοβέζικη με εκβιαστική μορφή είναι η πιο πιθανή λύση για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ποσό που προέρχεται από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στη χθεσινή ενημέρωσή του ενόψει της συνόδου του Eurogroup της Δευτέρας, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά το βασικό προαπαιτούμενο, την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (νόμος Κατσέλη). Το πιο πιθανό, λοιπόν, είναι να παραπεμφθεί το θέμα της εκταμίευσης της δόσης στην άτυπη σύνοδο της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Μέχρι να περάσει από τη Βουλή η νέα νομοθεσία δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση, που αποτελεί ένα από τα συμφωνηθέντα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για επίμονη απαίτηση της Γερμανίας, την οποία ακολουθεί ο πιστός «λοχίας» του Βερολίνου στην ευρωζώνη, η Ολλανδία.

Το Βερολίνο επικαλείται ότι η απόφαση για την ελληνική εκταμίευση πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Οι γνωστές προφάσεις για το σφίξιμο των λουριών στην αποικία...

Το γερμανο-ολλανδικό όπλο είναι ότι σε περίπτωση που αναβληθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, σε μια περίοδο πολύ ευαίσθητη για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι το ποσό του 1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που ανήκουν στην Ελλάδα αποτελεί λεπτομέρεια.

Φραγκίσκος Koυτεντάκης
«Η επάνοδος της ευημερίας θα χρειαστεί πολύ καιρό»

Τις αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη εμπλοκή στο Eurogrοup της 11ης Μαρτίου που θα εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης τού 1 δισ. επισήμανε μιλώντας χθες στη Βουλή ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Φρ. Κουτεντάκης.

«Το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο ότι η χώρα θα στερηθεί ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τα δημόσια ταμεία αλλά και το γεγονός ότι θα αποσταλεί και πολύ κακό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της χώρας» είπε, διευκρινίζοντας ότι «θα σχηματιστεί η εντύπωση πως από τη στιγμή που τελείωσε το πρόγραμμα λοξοδρομούμε».

Ο κ. Κουτεντάκης εμφανίστηκε για άλλη μία φορά επιφυλακτικός συνολικά για την εξέλιξη της μεταμνημονιακής περιόδου τουλάχιστον ως προς την ορατή οικονομική αποκατάσταση των πολιτών, επαναλαμβάνοντας πως, παρά τα δεδομένα ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι να αποτυπωθεί η θετική εικόνα στην καθημερινότητα.

«Θα περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στη χώρα» είπε, υποστηρίζοντας πως πρέπει να μετριαστούν οι προσδοκίες. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά που έγινε οχτώ χρόνια, θα πάρει καιρό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη μείωση της απασχόλησης και στη μετανάστευση, ο κ. Κουτεντάκης δήλωσε πως «τα προβλήματα αυτά θα παραμείνουν για χρόνια».

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους εταίρους της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον 122 εκατ. ευρώ στη μείωση του χρέους
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποφάσισε χθες την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου του δεύτερου δανείου «διάσωσης» της Ελλάδας για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου 2019.
Επιπλέον 122 εκατ. ευρώ στη μείωση του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Με δόσεις θα ληφθούν αποφάσεις από την ευρωζώνη για την εκταμίευση των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων από το Eurogroup
Ετοιμη να εγκρίνει την έκθεση 4ης αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εισήγηση για εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων από το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων
Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να λάβει εγκαίρως τη γνωμοδότηση από την ΤτΕ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να μη βρεθεί απολογούμενη στο Eurogroup...
«Μετέωρο» το έπαθλο από τα κέρδη των ομολόγων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προθεσμία μερικές εβδομάδες
Με άρωμα ευρωεκλογών συνήλθε η υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης, στην οποία δεν συζητήθηκε επίσημα το ελληνικό θέμα της εκταμίευσης της εξαμηνιαίας δόσης των περίπου 640 εκατ. των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών...
Προθεσμία μερικές εβδομάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας