• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει αντικατάσταση παλαιότερων και ακριβότερων δανείων από φτηνότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του δημόσιου χρέους | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπριντ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 • A-
 • A+
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι με το νέο πλαίσιο θα μπορούν να πετύχουν τους συνολικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνήσει με την EKT, χωρίς αρνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Παραδόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος οι εκθέσεις των τραπεζών που τεκμηριώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα θα έχει «κλείσει» την Παρασκευή, όμως μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν το νέο πλαίσιο θα κατατεθεί ως αυτόνομο νομοσχέδιο ή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ψηφιστεί άμεσα, καθώς στόχος είναι να μην αποτελέσει «εκκρεμότητα» στο Εurogroup της Καθαράς Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας θετικής απόφασης από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Ολα πλέον συνηγορούν ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί στη σύνοδο της 5ης Απριλίου.

Πάντως, το κοινό μέτωπο κυβέρνησης – τραπεζών έκαμψε τις όποιες αντιρρήσεις των θεσμών, με κυριότερη αυτή της ένταξης των επιχειρηματικών/επαγγελματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το ύψος αυτών των «κόκκινων» δανείων είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Τα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι με το νέο πλαίσιο θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να μειώσουν με αποτελεσματικό τρόπο το προβληματικό στεγαστικό τους χαρτοφυλάκιο και να πετύχουν τους συνολικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, στον οποίο θα στείλουν, στο τέλος του μήνα, τα νέα σχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για το τραπεζικό σύστημα, και όχι μόνο, θα εστιάζει και η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης από το ΔΝΤ. Η έκθεση απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ενώ τα βασικά συμπεράσματα θα συζητηθούν στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας και εν συνεχεία θα δοθούν στην δημοσιότητα.

Οι επισημάνσεις του ΔΝΤ -αν και λιγότερο αιχμηρές σε σχέση με αυτές των προηγούμενων εκθέσεων- δεν πρόκειται να βάλουν «φωτιά» στο τραπέζι της συνόδου των 19.

Αυτό για τους εξής δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει πια τα ίδια ερείσματα σε σχέση με το παρελθόν που λειτουργούσε ως υπερόπτης, από τη στιγμή που δεν έχει κάποιου είδους χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα (αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία ποσά που εκταμίευσε ήταν το καλοκαίρι του 2014).

Πρόωρη αποπληρωμή

Ο δεύτερος συνδέεται με τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα, οπότε και οι αποστολές παρακολούθησης στη χώρα μας επικεντρώνονται στις αδυναμίες και στους κινδύνους που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα αποπληρωμής αυτών των δανείων.

Εφόσον δε η κυβέρνηση προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του Ταμείου που θα φτάνουν τα 5 δισ. (έχουν «τσουχτερό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,9% έως 5,3%) όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τότε ο Διεθνής Οργανισμός ούτε με «μισό πόδι» δεν θα «πατά» στην Ελλάδα.

Το σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει αντικατάσταση (αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των 5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τις 2 εκδόσεις των ομολόγων - 5ετές, 10ετές) παλαιότερων και ακριβότερων δανείων από φτηνότερα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση του δημοσίου χρέους.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για το 2019 στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να τις εξαφανίσει από τον χάρτη...

Για την ιστορία και μόνο τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,7 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζιτών για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην πρότασή του για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15...
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Σημείο αιχμής το όριο προστασίας,...
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3,5 δισ. με επιτόκιο 0,80% από το νέο δεκαετές
Υπό τον φόβο ενός τρίτου, σφοδρότερου κύματος πανδημίας η κυβέρνηση βγήκε και «σκούπισε» 3,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ζήτηση των επενδυτών για το νέο 10ετές.
3,5 δισ. με επιτόκιο 0,80% από το νέο δεκαετές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νέος πτωχευτικός, οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία
Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση στη Βουλή, η προστασία των αδυνάμων με τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη και τα συμφέροντα των τραπεζών.
Ο νέος πτωχευτικός, οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας