• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.2°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.6°C / 12.1°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 17.3°C
  6 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 11.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 19.3°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 12.2°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  87%

H κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά αφορά την απλή οριοθέτηση ώστε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μπορεί να ασκεί έλεγχο κατά τη διάρκεια των εργασιών | EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβολή μέχρι νεωτέρας

 • A-
 • A+
Πριν από τις δημοτικές εκλογές θα έρθει προς συζήτηση στο ΚΑΣ η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά. Tο υπουργείο Πολιτισμού υπενθυμίζει ότι οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι δεν εμποδίζουν την οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Η κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά θα προχωρήσει και θα έρθει σύντομα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο –πριν από τις δημοτικές εκλογές– καθώς η κήρυξη, με βάση το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2002, προηγείται όταν έχουμε χωρική ρύθμιση όπως θα συμβεί με το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ - Cosco).

Αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, με εξέχουσα εκείνη του Ελληνικού το 2017. Θα αποτελέσει εξαίρεση ο Πειραιάς; Να θυμίσουμε ότι όλο το ιστορικό κέντρο είναι χτισμένο επάνω στον αρχαίο Πειραιά, οπότε η κήρυξη πιθανά να περιλαμβάνει το κομμάτι της πόλης που βρίσκεται εντός των αρχαίων τειχών.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε ότι τα ζητήματα του master plan του ΟΛΠ και της πρότασης κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου που επρόκειτο να συζητηθούν (ως χωριστά θέματα) στη συνεδρίαση (5/3/19) του ΚΑΣ αναβάλλονται.

Η απόφαση δεν προήλθε από τις αντιδράσεις του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, που συστρατεύτηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και τοπικούς φορείς, εκφράζοντας δυσαρέσκεια και ανησυχία, αλλά από το αίτημα που κατέθεσε ο ΟΛΠ καθώς η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) απέρριψε πρόσφατα σημαντικές επενδύσεις που προβλέπει το master plan, το οποίο πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

«Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα, θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης-οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά», γράφει η ανακοίνωση.

Επίσης, σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ο κ. Μώραλης, το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι η πρόταση της κήρυξης έχει γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς από τον Οκτώβριο του 2018, «ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ».

Απλή οριοθέτηση

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι δεν εμποδίζουν την οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα και καταλήγει: «Δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ, ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία».

Να θυμίσουμε ότι η κήρυξη αφορά την απλή οριοθέτηση ώστε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μπορεί να ασκεί έλεγχο κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ κηρύξεις έχουν γίνει στην Αθήνα, στην Πάτρα, στα Χανιά.

Για το θέμα έκανε δήλωση η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, πρώην περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, που θυμίζει «...τις αλήστου μνήμης εποχές που δήμαρχοι προσπαθούσαν να γκρεμίσουν τα αρχαία τείχη ή εργολάβοι έπαιρναν άδειες από τη χούντα για να εξαφανίζουν αρχαιότητες και να χτίζουν πολυώροφες πολυκατοικίες – μια αθλιότητα που με πολύ κόπο σήμερα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αρχόντισσα» του λιμανιού η Cosco
Κυρίαρχοι πλέον οι Κινέζοι στον ΟΛΠ με μερίδιο 67% ● Nικήτρια στο deal με την κυβέρνηση η Cosco, καθώς και το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ της μεταβιβάστηκε και τις υποχρεωτικές επενδύσεις δεν ολοκλήρωσε.
«Αρχόντισσα» του λιμανιού η Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρικυμία στη Βουλή για τo 16% της Cosco
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει στην τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, η συμφωνία της κυβέρνησης με την Cosco είναι ό,τι καλύτερο για τον Πειραιά, τους εργαζομένους, τις τοπικές...
Τρικυμία στη Βουλή για τo 16% της Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι για το «χαλί που στρώνουν» στην Cosco για τον ΟΛΠ
Η κυβέρνηση παραχωρεί στην Cosco το 16% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς χωρίς αυτή να έχει ολοκληρώσει τις 11 υποχρεωτικές επενδύσεις όπως ήταν υποχρεωμένη.
Συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι για το «χαλί που στρώνουν» στην Cosco για τον ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρικυμία» για τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco
Για πρώτη φορά στην ιστορία ο Δήμος Πειραιά θα μείνει χωρίς εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του ΟΛΠ, θέση που μέχρι σήμερα κατείχε ο εκάστοτε δήμαρχος της πόλης.
«Τρικυμία» για τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταβιβάστηκε στην Cosco το 16% των μετοχών του ΟΛΠ
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, καθώς υπογράφηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε., η τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη...
Μεταβιβάστηκε στην Cosco το 16% των μετοχών του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον Πειραιά η νέα γερανογέφυρα του ΟΛΠ
Η νέα γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης πλοίων Super Post Panamax, η οποία μπορεί να εξυπηρετεί mega container πλοία 20.000 TEU και προορίζεται να εγκατασταθεί στην προβλήτα Ι έφτασε στον Πειραιά.
Στον Πειραιά η νέα γερανογέφυρα του ΟΛΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας