Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΓΣΕΒΕΕ: 1 στα 2 νοικοκυριά δεν μπορεί να «βγάλει» τον μήνα

Έρευνα για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Eurokinissi/Παναγόπουλος Γιάννης

ΓΣΕΒΕΕ: 1 στα 2 νοικοκυριά δεν μπορεί να «βγάλει» τον μήνα

  • A-
  • A+

Οριακή βελτίωση στην κατάσταση των νοικοκυριών όσον αφορά το εισόδημα και τις δαπάνες τους παρατηρεί το Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκρίνει η Συνομοσπονδία.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα που ανέδειξε η φετινή έρευνα φανερώνουν ότι 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για να «βγάλουν» τον μήνα για τα μισά νοικοκυριά. Επίσης, 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος,1 στα 2 νοικοκυριά έχουν βασική πηγή εισοδήματος μια σύνταξη ενώ 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τις τράπεζες.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (48,9% έναντι 35,6% στην έρευνα 2017) δήλωσε σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Αύξηση του εισοδήματος δήλωσε το 7,1% των νοικοκυριών έναντι 2% της περσινής έρευνας εισοδήματος.

Επιπλέον, 6 στις 10 (61,1%) δήλωσαν ότι χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες , ενώ σε 1 στις 10 (12,7%) δεν επαρκεί το εισόδημα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Περισσότερο από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Για αυτά τα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες.

Όσον αφορά στην ανεργία, περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Σχετικά με τις οικονομικές δαπάνες των οικογενειών, η έρευνα έδειξε, μεταξύ άλλων, πως 1 στα 5 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019, ενώ 1 στα 10 (12,9%) νοικοκυριά έχει καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες για το στεγαστικό του δάνειο.

Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Η Συνομοσπονδία, παρά την σχετική αύξηση των δεικτών, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Αρχικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η άυξηση του κατώτατου μισθού, που είναι ένα πρώτο βήμα, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εάν δεν συνοδευτεί με κάποια επιπρόσθετα μέτρα που: α) επηρεάζουν το τελικό καθαρό μισθό και β) επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά εν γένει. Από τη μία, απαιτείται η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που έχει προβλεφθεί να ισχύσει από το 2020, καθώς δεν θα επηρεάσει μόνο τους χαμηλόμισθους, αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη, καταγγέλλεται και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, η έρευνα εξηγεί πως οι επιδοματικές πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί (κοινωνικό μέρισμα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) αν και όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας έχουν κατευθυνθεί προς τα νοικοκυριά που τα είχαν περισσότερο ανάγκη, δεν επαρκούν για να καλύψουν το εισοδηματικό χάσμα και παράλληλα προϋποθέτουν την δημιουργία υπερπλεονασμάτων για την εξεύρεση των σχετικών πόρων. Ως αιτία του προβλήματος, θεωρείται η αδυναμία των κυβερνήσεων να φορολογήσουν τον υπερβάλλοντα πλούτο, η οποία μετατοπίζει την φορολόγηση στα χαμηλότερα στρώματα.

Τέλος, η έρευνα παρατηρεί πως είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιστροφής της υψηλής εξάρτησης των μισών περίπου νοικοκυριών από την σύνταξη ως κύριας πηγής εισοδήματος. Αν, σε αυτό, συμπεριληφθεί το δημογραφικό πρόβλημα, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί πως πρέπει να συγκρατηθούν οι συντάξεις μέσα από την διεύρυνση της ασφαλιστικής και φορολογικής βάσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
Ταξικά... διχοτομημένες είναι οι αντιδράσεις συνδικάτων, εργατολόγων και επιχειρηματικών ενώσεων στις τροπολογίες που πέρασε στο παρά πέντε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο διυπουργικό νομοσχέδιο,...
Οι εργοδότες ευχαριστούν τον κ. Βρούτση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνάντηση Γεωργιάδη με τη ΓΣΕΒΕΕ
«Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς προηγουμένως να λάβει σοβαρά υπόψη της τη γνώμη των συλλογικών εκπροσώπων τους», δήλωσε ο υπουργός...
Συνάντηση Γεωργιάδη με τη ΓΣΕΒΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΕΤΕ γιορτάζει το 1821
H Εθνική Τράπεζα και δώδεκα ιδρύματα θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια εστία συναντίληψης σε ό,τι αφορά τον εορτασμό της εθνικής μας παλιγγενεσίας στα πλαίσια ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η ΕΤΕ γιορτάζει το 1821
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φορολογήστε... τους φτωχότερους»!
Ελάφρυνση της φορολογίας για τα «βαριά φορολογούμενα στελέχη των επιχειρήσεων» και αύξηση της επιβάρυνσης για τα χαμηλότερα στρώματα (!) ζητάει ορθά-κοφτά και χωρίς προσχήματα ο ΣΕΒ.
«Φορολογήστε... τους φτωχότερους»!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσωρινή διοίκηση ζητούν οι τράπεζες
Τον χρόνο που μετράει αντίστροφα για την Creta Farms προσπαθούν να σταματήσουν οι τράπεζες με το αίτημα για προσωρινή διοίκηση που πρόκειται να εκδικαστεί αύριο στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Προσωρινή διοίκηση ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστρατεύουν μέχρι και την ΑΑΔΕ για το Κτηματολόγιο
Και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιστρατεύτηκε για να πείσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο ως τις 31 Οκτωβρίου.
Επιστρατεύουν μέχρι και την ΑΑΔΕ για το Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας