Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΓΣΕΒΕΕ: 1 στα 2 νοικοκυριά δεν μπορεί να «βγάλει» τον μήνα

Έρευνα για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών Eurokinissi/Παναγόπουλος Γιάννης

ΓΣΕΒΕΕ: 1 στα 2 νοικοκυριά δεν μπορεί να «βγάλει» τον μήνα

  • A-
  • A+

Οριακή βελτίωση στην κατάσταση των νοικοκυριών όσον αφορά το εισόδημα και τις δαπάνες τους παρατηρεί το Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Χρειάζονται πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκρίνει η Συνομοσπονδία.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα που ανέδειξε η φετινή έρευνα φανερώνουν ότι 3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για να «βγάλουν» τον μήνα για τα μισά νοικοκυριά. Επίσης, 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος,1 στα 2 νοικοκυριά έχουν βασική πηγή εισοδήματος μια σύνταξη ενώ 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τις τράπεζες.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Το 43,9% των νοικοκυριών δήλωσε μείωση των εισοδημάτων το 2018 σε σχέση με το 2017, αλλά και ένα αυξανόμενο ποσοστό (48,9% έναντι 35,6% στην έρευνα 2017) δήλωσε σταθεροποίηση της εισοδηματικής του κατάστασης. Αύξηση του εισοδήματος δήλωσε το 7,1% των νοικοκυριών έναντι 2% της περσινής έρευνας εισοδήματος.

Επιπλέον, 6 στις 10 (61,1%) δήλωσαν ότι χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες , ενώ σε 1 στις 10 (12,7%) δεν επαρκεί το εισόδημα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Περισσότερο από 1 στα 2 νοικοκυριά δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Για αυτά τα νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 ημέρες.

Όσον αφορά στην ανεργία, περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 70,2% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Σχετικά με τις οικονομικές δαπάνες των οικογενειών, η έρευνα έδειξε, μεταξύ άλλων, πως 1 στα 5 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το 2019, ενώ 1 στα 10 (12,9%) νοικοκυριά έχει καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες για το στεγαστικό του δάνειο.

Τι προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Η Συνομοσπονδία, παρά την σχετική αύξηση των δεικτών, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μπορούν να προχωρήσουν σε περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Αρχικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η άυξηση του κατώτατου μισθού, που είναι ένα πρώτο βήμα, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εάν δεν συνοδευτεί με κάποια επιπρόσθετα μέτρα που: α) επηρεάζουν το τελικό καθαρό μισθό και β) επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά εν γένει. Από τη μία, απαιτείται η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που έχει προβλεφθεί να ισχύσει από το 2020, καθώς δεν θα επηρεάσει μόνο τους χαμηλόμισθους, αλλά και το σύνολο της οικονομίας. Από την άλλη, καταγγέλλεται και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, η έρευνα εξηγεί πως οι επιδοματικές πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί (κοινωνικό μέρισμα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) αν και όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας έχουν κατευθυνθεί προς τα νοικοκυριά που τα είχαν περισσότερο ανάγκη, δεν επαρκούν για να καλύψουν το εισοδηματικό χάσμα και παράλληλα προϋποθέτουν την δημιουργία υπερπλεονασμάτων για την εξεύρεση των σχετικών πόρων. Ως αιτία του προβλήματος, θεωρείται η αδυναμία των κυβερνήσεων να φορολογήσουν τον υπερβάλλοντα πλούτο, η οποία μετατοπίζει την φορολόγηση στα χαμηλότερα στρώματα.

Τέλος, η έρευνα παρατηρεί πως είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιστροφής της υψηλής εξάρτησης των μισών περίπου νοικοκυριών από την σύνταξη ως κύριας πηγής εισοδήματος. Αν, σε αυτό, συμπεριληφθεί το δημογραφικό πρόβλημα, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί πως πρέπει να συγκρατηθούν οι συντάξεις μέσα από την διεύρυνση της ασφαλιστικής και φορολογικής βάσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
700 αιτήσεις την ώρα για ασφαλιστική ρύθμιση
Με καταιγιστικούς ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ να έχουν τα σκήπτρα καθώς υποβάλλουν αίτηση με επανυπολογισμό των οφειλών...
700 αιτήσεις την ώρα για ασφαλιστική ρύθμιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιστώθηκε η β΄ δόση επιδόματος παιδιού
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα δουν σήμερα στους λογαριασμούς τους πιστωμένο το ποσό που αντιστοιχεί στη δεύτερη δόση –από τις συνολικά έξι διμηνιαίες– του επιδόματος για το τρέχον έτος.
Πιστώθηκε η β΄ δόση επιδόματος παιδιού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε άνοδο η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο
Αύξηση 5% συγκριτικά με το 2018 σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι θα έχει το 2019 η κρουαζιέρα, καθώς προβλέπεται να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοια 30 εκατομμύρια τουρίστες σε όλο τον κόσμο.
Σε άνοδο η κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τις ΣΣΕ στα επιβατηγά πλοία
Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τους ακτοπλόους που είχε αποκλειστικό θέμα τις συζητήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα...
Παζάρι για τις ΣΣΕ στα επιβατηγά πλοία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης
Αύξηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ από τον επόμενο χρόνο προανήγγειλε, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Στο τραπέζι και η αύξηση της εθνικής σύνταξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον φόρος εισοδήματος για 1 στους 4 φορολογούμενους
Από την εκκαθάριση 559.912 φορολογικών δηλώσεων προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος για 1 στους 4 φορολογούμενους, που κατά μέσο όρο φτάνει τα 590 ευρώ.
Επιπλέον φόρος εισοδήματος για 1 στους 4 φορολογούμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας