Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστροφή... στο 2006
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή... στο 2006

  • A-
  • A+
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία έδωσαν οι αγορές, καθώς το κουπόνι του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,875% -σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2006- και το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε χθες η χώρα και αποτελεί βαρόμετρο για τις αγορές.

Στην πρώτη έκδοση, μετά τα εννέα χρόνια των μνημονίων, η Αθήνα δέχτηκε προσφορές 11,8 δισ. ευρώ που κάλυψαν το ζητούμενο ποσό πάνω από 4 φορές, γεγονός που είχε αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου να «κλειδώσει» από νωρίς στο 3,9% και η ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις φοβίες με το ψυχολογικό «φράγμα» του 4%.

Τελευταία φορά που η Ελληνική Δημοκρατία δέχτηκε προσφορές για επιτόκια δανεισμού κάτω από αυτό το όριο ήταν τον Ιανουάριο του 2006. Είναι σαφές ότι καθοριστικό ρόλο για το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού έπαιξαν το «μαξιλάρι» των εσόδων (cash buffer) και η διπλή αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου από τον οίκο Moody’s.

Το κουπόνι του 10ετούς ομολόγου με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2029 διαμορφώθηκε στο 3,875%, ενώ το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Βέβαια, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2 δισ. ευρώ, όμως η ισχυρή ζήτηση που συγκέντρωσε ο ελληνικός τίτλος (419 επενδυτές μετείχαν στην «κούρσα») έδωσε τη δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αυξήσει κατά 500 εκατ. ευρώ τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου μολονότι η χώρα δεν είχε άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα.

Χαμηλές ανάγκες, υψηλή κάλυψη

Οι φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές, μόλις 11,74 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να έχει ήδη καλύψει το 42% αυτών των υποχρεώσεων πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019. Μόνο τυχαίες δεν ήταν άλλωστε οι παρατηρήσεις των ξένων αναλυτών ότι «η έκδοση αφορούσε περισσότερο το να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, παρά την άμεση κάλυψη των αναγκών της».

Το πιο σημαντικό βέβαια στοιχείο της έκδοσης είναι ότι αυτοί που αγόρασαν το ελληνικό ομόλογο ήταν κυρίως θεσμικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), η συμπεριφορά των οποίων στη δευτερογενή αγορά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ομολόγων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη δημοπρασία και με μια διάρκεια που τα προηγούμενα χρόνια ήταν απαγορευτική για τη χώρα. Το επιτόκιο σε σχέση με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι υψηλότερο, αλλά αυτό που προέχει είναι ότι ξεφεύγει από μια αγορά ομολόγων που θεωρούνταν ιδιαίτερα «ρηχή» για τους επενδυτές.

Επί της ουσίας τώρα δημιουργείται, με τον δεκαετή τίτλο να αποτελεί καταφύγιο για τους ιδιώτες αγοραστές όχι μόνο γιατί ωριμάζει πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2030, αλλά γιατί τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας έχουν παρουσιάσει ισχυρή βελτίωση. Γεγονός που βάζει τη χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ειδικά από επενδυτικά ταμεία που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προσέλκυσε το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο. Σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο ΟΔΔΗΧ, το 37,5% των επενδυτών προέρχονται από τη Βρετανία, το 19% από Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία ενώ στο 8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή επενδυτών από τις ΗΠΑ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σχεδόν τα δύο τρίτα του τίτλου καλύφθηκαν από τον οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές μοιράστηκαν το 12%.

Ο κυριότερος αγοραστής, σε ποσοστό 67%, ήταν διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Αξιόλογη συμμετοχή με 14,5% είχε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ με μερίδιο 4% έλαβαν μέρος ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται πολύ σταθεροί θεσμικοί επενδυτές.

Ξεκάθαρη επιδοκιμασία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας από τις αγορές, λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεού της κατά δύο βαθμίδες, χαρακτηρίζει το Reuters την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από τότε που η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση, επισημαίνοντας την ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χάρη στο ταμειακό «μαξιλάρι» των 27 δισ. ευρώ μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς προσφυγή στις αγορές μέχρι το 2021. Χρειάζεται όμως να δείχνει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές ομολόγων, χωρίς εξωτερική στήριξη.

Από την πλευρά τους οι Financial Times σε εκτενέστατο δημοσίευμά τους φιλοξενούν δήλωση της Christina Cho, στελέχους της BNP Paribas, που ήταν ανάδοχος της χθεσινής έκδοσης, η οποία τονίζει ότι στρατηγική της χώρας είναι η επιστροφή στην ομαλότητα, να γίνει δηλαδή ξανά ένας κανονικός εκδότης κρατικού χρέους στις αγορές, οικοδομώντας πάνω σε διαδοχικές εκδόσεις.

Το επίκεντρο της σημερινής πρόσβασης στις αγορές είναι πιο πολύ μια άσκηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης παρά χρηματοδότησης, συμπλήρωσε.

Αλέξης Τσίπρας 
«Πάλι αποτύχατε στις προβλέψεις σας, κ. Μητσοτάκη»

Την καταστροφολογία της Ν.Δ. και ειδικά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη με τις προβλέψεις μεταξύ άλλων και για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές καυτηρίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το δημογραφικό.

«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο, σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Γυρίζουμε σελίδα. Πάλι αποτύχατε στις προβλέψεις σας, κ. Μητσοτάκη. Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η Ν.Δ. τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μάς κάνετε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Εχουμε πρόσβαση στις αγορές»

Ικανοποιημένος μετά τα αποτελέσματα της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «τώρα μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα και έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο σκηνικό για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία έδωσαν οι αγορές με τον υπ. Οικονομικών να καλεί στην έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου για την επόμενη ημέρα.
Νέο σκηνικό για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα κατάστιχα της Εφορίας για... λίγα λεπτά του ευρώ
Απίστευτο και όμως πραγματικό: 367.253 φορολογούμενοι βρίσκονται καταχωρισμένοι στα «μαύρα βιβλία» της Εφορίας μολονότι χρωστούν λιγότερο από 1 ευρώ σε αυτήν. Και για την ακρίβεια, 99 λεπτά του ευρώ.
Στα κατάστιχα της Εφορίας για... λίγα λεπτά του ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
Ιστορικό υψηλό έπιασαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Μάιο. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εκταμιεύτηκαν κονδύλια 5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα λόγω του πακέτου των θετικών μέτρων.
Πήραν φωτιά οι δαπάνες, έβγαλαν φτερά τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω από τα επίπεδα του 2006 (στο 3,47%) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατριών και πλέον ετών υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Κάτω από τα επίπεδα του 2006 (στο 3,47%) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντλήθηκαν 2,5 δισ. από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών (έφθασαν τους 419 σε αριθμό από 290 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 5ετές) για το νέο 10ετές ομόλογο, το πρώτο μετά τα εννέα χρόνια των μνημονίων, που έβγαλε σε...
Αντλήθηκαν 2,5 δισ. από την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο
Το βιβλίο προσφορών, που θα κρίνει την επιτυχία της δεύτερης προσπάθειας εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, πρόκειται να ανοίξει εντός της ημέρας...
Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας