Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεγάλη ζήτηση και απόδοση κάτω του 4% στο 10ετές ομόλογο

Η αυξημένη ζήτηση άλλαξε τα αρχικά δεδομένα-© Elena Schweitzer | Dreamstime.com

Μεγάλη ζήτηση και απόδοση κάτω του 4% στο 10ετές ομόλογο

  • A-
  • A+
Ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών για το νέο δεκαετές ομόλογο με την απόδοση να είναι στο 3,9% έναντι 4,125% στην αρχική τιμολόγηση του κουπονιού.

Το ελληνικό δημόσιο καλείται να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's πριν από τέσσερις μέρες.

Το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο άνοιξε σήμερα το πρωί, με αρχική τιμολόγηση του κουπονιού στο 4,125%. Η αυξημένη ζήτηση άλλαξε τα αρχικά δεδομένα με το ομόλογο να «κλείνει» στο 3,9%.  

Στόχος είναι η άντληση ενός ποσού πάνω από τα 2 δισ., με το Ελληνικό Δημόσιο να ανακοινώνει ως αναδόχους για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs και J. P. Morgan. 

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Να σημειώσουμε ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με την απόδοση τότε να φτάνει στο 6,25%.

5ετές ομόλογο

Είχε προηγηθεί η επιτυχημένη πρώτη έξοδος στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα δέκα δισ. ευρώ.

Η τελική επιβάρυνση (μαζί με τις προμήθειες του Δημοσίου στους οίκους αξιολόγησης) άγγιξε το 3,6%, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για τους επενδυτές «έκλεισε» στο 3, 45%.

Η αρχική στόχευση ήταν να διαμορφωθεί το επιτόκιο στο 3,5%, αλλά και να αντληθεί ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ελπίδα και προοπτική

Για την έξοδο στις αγορές τοποθετήθηκε από τη βήμα της Βουλής και ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «αξιοθαύμαστο επίπεδο προσφορών» και τονίζοντας ότι αυτό σηματοδοτεί «μια ελπίδα και μια προοπτική».

Ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά την ομιλία του για το δημογραφικό και σε μια προσπάθεια να «πικάρει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προβλέψεις του.

Αναλυτικά: 

Θέλω να σας συγχαρώ προσωπικά κύριε Μητσοτάκη, διότι σε άλλη μια πρόβλεψή σας πέσατε μέσα. Όπως είπατε ότι δεν θα ολοκληρώσουμε τις αξιολογήσεις, όπως είπατε ότι θα μειώσουμε τις συντάξεις και δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, έτσι προβλέψατε και ότι δεν θα βγούμε και στις αγορές.

Σήμερα, λοιπόν, έχω να σας πω ότι άλλη μια πρόβλεψή σας απεδείχθη ότι ήταν μια πρόβλεψη παταγώδους αποτυχίας. Η χώρα βγαίνει στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, με πολύ καλύτερους όρους από τους όρους που είχε βγει την τελευταία φορά πριν από την κρίση. 

Οι προσφορές είναι σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο, ήδη, σήμερα και αυτό σηματοδοτεί μια ελπίδα και μια προοπτική. Ένα σημάδι καθοριστικό ότι γυρίζουμε σελίδα, ότι βγαίνουμε από την περίοδο της κρίσης, αλλά και ένα σημάδι ελπίδας και προοπτικής ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και κυρίως να συνεχίσετε να λέτε ότι θα κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Μάλλον καλό μας κάνετε.

Ο γερμανικός τύπος για την έκδοση του ομολόγου

Η ελβετική Neue Zuercher Zeitung (NZZ) αποκαλεί «ορόσημο» τον στόχο έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αποδίδει και εκείνη τη θετική εξέλιξη στην Moody' s, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον πιο θετικά από τους επενδυτές» και προσθέτει: «Για την ώρα, η Ελλάδα δεν χρειάζεται άμεσα νέα χρηματοδότηση.

Τέλος του 2018 διέθετε αποθέματα ύψους 14,5% του ΑΕΠ της, δηλαδή 26,8 δισ. ευρώ. Πολύ πιο σημαντικό είναι το μήνυμα της σταθεροποίησης που βγαίνει από την έκδοση του ομολόγου. Αρχικά, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε την έκδοση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αλλά λόγω της αύξησης των αποδόσεων που προκάλεσαν οι αναταραχές στην ιταλική αγορά ομολόγων αναγκάστηκε να την αναβάλει».

«Για πρώτη φορά μετά το 2010 η Ελλάδα τολμά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). «Με την έκδοση του νέου τίτλου η Αθήνα φιλοδοξεί να αντλήσει 2 με 3 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα νοιώθει τον ούριο άνεμο από τις διεθνείς χρηματαγορές, δεδομένου ότι η απόδοση του 3,63% είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 13 χρόνων» τονίζει ο αρθρογράφος της.

Το Spiegel, στη διαδικτυακή έκδοσή του, υπενθυμίζει ότι την τελευταία φορά που η Αθήνα προχώρησε στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν τον Μάρτιο του 2010, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο 6,25%, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα ζήτησε τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να μη χρεοκοπήσει.

«Για δεύτερη φορά μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου η Ελλάδα δοκιμάζει, μέσω δεκαετούς ομολόγου αυτήν τη φορά, τις αγορές» υπογραμμίζει η Zeit. «Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο, η χώρα εξέδωσε 5ετές ομόλογο και άντλησε 2,5 δις ευρώ... Έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων, καθώς και οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέσο σύγκρισης για τη δανειοληπτική αξιοπιστία μίας χώρας. Για παράδειγμα, η Γερμανία χαίρει μεγαλύτερης αξιοπιστίας στις αγορές και μπορεί να δανειστεί με πολύ μικρότερο επιτόκιο» παρατηρεί.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρόσω ολοταχώς» για την έκδοση 10ετούς ομολόγου
Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody's του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες έφερε κινητικότητα στο οικονομικό επιτελείο που ξεκινά τη διαδικασία για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου όσο ακόμη οι αγορές είναι...
«Πρόσω ολοταχώς» για την έκδοση 10ετούς ομολόγου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρία δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές
Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο για το ελληνικό Δημόσιο που άντλησε τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55%. Η ισχυρή ζήτηση (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ) επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να...
Τρία δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δίχτυ ασφαλείας από τον EΜΣ για την έξοδο στις αγορές
Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στρώνουν το δρόμο για μία νέα έξοδο στις αγορές και ο επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής Commerzbank Γεργκ Κρέμερ αναφερόμενος στο τέλος του ελληνικού...
Δίχτυ ασφαλείας από τον EΜΣ για την έξοδο στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας