• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  40°C 37.8°C / 42.4°C
  1 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.1°C / 40.5°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  41°C 36.8°C / 42.7°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.2°C
  2 BF
  18%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.1°C / 34.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  40°C 35.8°C / 41.0°C
  2 BF
  26%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  37°C 36.2°C / 37.4°C
  2 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 32.6°C / 42.4°C
  3 BF
  12%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.1°C
  4 BF
  29%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 35.7°C
  1 BF
  34%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 37.9°C
  3 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  41°C 39.5°C / 40.9°C
  3 BF
  14%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  40°C 38.4°C / 40.5°C
  3 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  38°C 34.8°C / 37.8°C
  4 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 38.0°C / 42.7°C
  3 BF
  10%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.2°C / 42.2°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 37.8°C / 37.8°C
  4 BF
  13%

Ευκλείδης Τσακαλώτος

AP Photo/Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδια για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές

 • A-
 • A+
Δεν επηρεάζονται τα κυβερνητικά σχέδια στα μείζονα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής από τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ετοιμάζεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι «κίτρινες κάρτες» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιφέρουν καμία αλλαγή στα κυβερνητικά σχέδια, με τον προσανατολισμό να παραμένει σταθερός πάνω στα μείζονα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνονται για τη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπου οι αγορές θα είναι ακόμη «ζεστές» με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, δείχνοντας έτσι ενδιαφέρον για το 10ετές ομόλογο που θα εκδώσει η χώρα, με στόχο την άντληση 2 δισ.

Επίσης, μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει σταλεί στους θεσμούς η ελληνική πρόταση για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία. Θα είναι διαφορετική από αυτήν του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά ασφαλισμένους με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα έρθει πρώτη στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν ενοχλημένες από τις αρνητικές αναφορές της Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα που δόθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Το κείμενο εμφάνιζε την κυβέρνηση να έχει ενημερώσει τους θεσμούς ότι δεν θα προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών, σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, «καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση».

Τα σχόλια που ακολούθησαν από τους τεχνοκράτες για το ίδιο θέμα ήταν ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή των δημόσιων εσόδων οι οποίες ενεργοποιήθηκαν στη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας».

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει από την πλευρά της, ότι δεν «σκόπευε να αιφνιδιάσει τους θεσμούς και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητείτο μαζί τους προκαταβολικά». Αλλωστε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει στο περιθώριο του συμβουλίου για τα ελληνικά σχέδια.

Αύξηση ακατάσχετου

Η ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας -τα οποία και τους εμποδίζουν να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους- και να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές.

Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταλήξει στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, ούτε και στον μέγιστο αριθμό των δόσεων, καθώς πέρα από την έκτακτη ρύθμιση εξετάζουν παράλληλα και την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 36 ή και ακόμα παραπάνω.

Κέρδη ομολόγων

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο υπουργείο Οικονομικών διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 970 εκατ. ευρώ (ANFA’s, SMP’s).

Κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

◼ Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η νέα παράταση, ώς τις 30 Απριλίου, για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, ενώ στον προγραμματισμό του Μαξίμου περιλαμβάνεται η κατάθεση 18 νομοσχεδίων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρόμετρο για την έξοδο στις αγορές η 2η έκθεση εποπτείας
Ενδιαφέροντα σημεία όχι μόνο για τα μεγάλα αγκάθια της 2ης αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) αλλά και για άλλα...
Βαρόμετρο για την έξοδο στις αγορές η 2η έκθεση εποπτείας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τηλεδιάσκεψη-εξπρές οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης
Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς έχει εισέλθει η κυβέρνηση εμφανιζόμενη συνεπής με τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει ότι στο...
Με τηλεδιάσκεψη-εξπρές οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους
Θέμα συντάξεων ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, ελπίζοντας ότι από τη συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα θα...
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας