Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφοπλιστές: 10% η εθελοντική εισφορά στα εισαγόμενα μερίσματα

Μένει να δούμε στο τέλος της χρονιάς πόσα χρήματα θα έχουν καταβάλει

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφοπλιστές: 10% η εθελοντική εισφορά στα εισαγόμενα μερίσματα

  • A-
  • A+

Η νέα εθελοντική εισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη συμφωνία τους με την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2013, που έληξε το 2017 και παρατάθηκε για ένα χρόνο από τη νυν κυβέρνηση, από χθες είναι γεγονός.

Το σχετικό συνυποσχετικό που την καθορίζει, υπογράφτηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στο προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Μια συνάντηση που, απ’ ό,τι έδειξαν τόσο η ανακοίνωση που ακολούθησε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αλλά και οι δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θόδωρος Βενιάμης, έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, εν μέσω ευχαριστιών και από τις δυο πλευρές.

Ο μεν πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εφοπλιστές για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα της κυβέρνησης να θεσπιστεί μια μόνιμη συμφωνία, εθελοντικού χαρακτήρα, «αν και όλοι γνωρίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία θα μπορούσατε να έχετε αποφύγει οποιαδήποτε συνεισφορά» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΕΕΕ.

Τέλος κάλεσε τα μέλη της ΕΕΕ να συμβάλουν με επενδύσεις στην ενίσχυση των αναπτυξιακών της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, ύστερα από χρόνια κρίσης βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Ο δε Θ. Βενιάμης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία που είχαν μέσα σε ένα πολύ πολιτισμένο περιβάλλον.

Κατά τ’ άλλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, με το νέο συνυποσχετικό μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, καθίσταται μόνιμη η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων μερισμάτων των μελών της ΕΕΕ, ενώ με βάση το ύψος των δηλωθέντων μερισμάτων των τελευταίων ετών, το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η υπογραφή του συνυποσχετικού ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια για το δημόσιο συμφέρον.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ σημαντική, επισήμανε πως αποτελεί «αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην προσπάθειά μας να βγούμε από την κρίση» και διευκρίνισε ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία θα υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό επί των ετησίων κερδών από τα μερίσματα των επιχειρήσεων των εφοπλιστών σε ελληνόκτητα πλοία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι το να υπογράψουν το 95%-96% των Ελλήνων εφοπλιστών δείχνει πόσο ο εφοπλισμός είναι πάντα παρών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας.

Σε μια προσπάθεια καταγραφής των θετικών και αρνητικών σημείων της συμφωνίας, ως θετικά μπορούμε να καταγράψουμε την αόριστη διάρκεια του συνυποσχετικού και τον υπολογισμό που ανακοινώθηκε ότι το ποσόν που θα εισρέει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ’ ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ως αρνητικά ή τέλος πάντων «θολά», το γεγονός ότι η εισφορά παραμένει εθελοντική και όχι υποχρεωτική, άρα συμμετέχουν σε αυτήν όσοι εφοπλιστές επιθυμούν και οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ανακληθεί. Ακόμα και αν το ποσόν που θα μπαίνει στα δημόσια ταμεία θα είναι κατ΄ελάχιστον 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο, στο προηγούμενο συνυποσχετικό (2013) οι εφοπλιστές είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν 140 εκατ. ετησίως. Εκείνο που μένει λοιπόν είναι να δούμε στα τέλη του έτους ποιο ήταν το ποσόν που μπήκε τελικά στα δημόσια ταμεία.

Συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τους εφοπλιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης-εφοπλιστών
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στους εφοπλιστές για τη συμφωνία που υπέγραψαν σχετικά με την καταβολή στο Δημόσιο ετησίως, ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων εξαπέλυσε η...
Αντιδράσεις για τη συμφωνία κυβέρνησης-εφοπλιστών
Το λιμάνι του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίθεση ΠΕΝΕΝ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εφοπλιστές
Την έντονη διαμαρτυρία και διαφωνία τους για τη συμφωνία που υπέγραψαν οι εφοπλιστές με την κυβέρνηση, καταθέτουν οι ναυτεργάτες (ΠΕΝΕΝ), λέγοντας ότι στην πραγματικότητα το ποσό που θα καταβάλουν οι...
Επίθεση ΠΕΝΕΝ στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εφοπλιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφοπλιστές: εθελοντική εισφορά και το 2018
Ναι είπαν χθες οι εφοπλιστές στην παράταση για ακόμα ένα έτος (2018) της εθελοντικής εισφοράς, εγκρίνοντας ομόφωνα την πρόταση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρου Βενιάμη και του...
Εφοπλιστές: εθελοντική εισφορά και το 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα ξαναπληρώσουν οι εφοπλιστές
Ενα καυτό θέμα που αφορά την εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών στα έσοδα του κράτους βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στους δανειστές, την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες,...
Θα ξαναπληρώσουν οι εφοπλιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο διεθνή στίβο ζητούν οι ιδιοκτήτες κρουαζιεροπλοίων
Το «μπαλάκι» στην Πολιτεία ρίχνουν οι ιδιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να μην φύγουν οι εταιρείες τους για το εξωτερικό μετά τις τελευταίες οικονομικό-κοινωνικές εξελίξεις, ζητώντας να βρει τρόπους...
Να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο διεθνή στίβο ζητούν οι ιδιοκτήτες κρουαζιεροπλοίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απειλούν με... εφοπλιστexit
Στάση αναμονής κρατούν οι Ελληνες εφοπλιστές για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν σχετικά με τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ποντοπόρα πλοία τους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ οι προτάσεις...
Απειλούν με... εφοπλιστexit

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας