Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το τελικό σχέδιο για προστασία από πλειστηριασμούς

© ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τελικό σχέδιο για προστασία από πλειστηριασμούς

  • A-
  • A+
Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους και οι τράπεζες θα ρυθμίζουν αυτά τα δάνεια προσφέροντας νέο μειωμένο επιτόκιο (euribor τριμήνου +2% περιθώριο), επιμήκυνση ώς και 25 έτη και «κούρεμα» για το ποσό του δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα ΑμεΑ, αποσυμφόρηση των δικαστηρίων στα οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αλλά και «μπλόκο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από τις ευεργετικές διατάξεις, είναι το τρίπτυχο του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που αντικαθιστά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη.

Για 5 χρόνια θα προστατεύονται ΑμεΑ και μακροχρόνια άνεργοι

Το τελικό κείμενο, που έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, προβλέπει ότι η διάρκεια του νέου πλαισίου θα είναι 1 έτος, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου 2019, αλλά 5 χρόνια για μακροχρόνια ανέργους και ΑμεΑ, αντί για 3 έτη που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες «σπάει» στα δυο, κάτι που δεν επιθυμούσαν οι τράπεζες, η συμφωνία χαρακτηρίζεται από κορυφαία τραπεζικά στελέχη ως «win-win», δηλαδή όλοι κερδισμένοι.

Ειδικότερα το άρθρο 9 του παλιού νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έρθει το αργότερο μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου ως αυτόνομο νομοθέτημα και στη συνέχεια και μέχρι τις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η κατάθεση ενιαίου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος θα ενσωματώνει και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η μαραθώνια σύσκεψη ξεκίνησε στο μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο να δίνουν τα χέρια με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θεόδωρο Καλαντώνη και Χαρούλα Απαλαγάκη.

Περιθώριο ενός έτους για να «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια

Ωστόσο τα στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας-Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης έμειναν πίσω μέχρι αργά το βράδυ, ώστε να συντάξουν το τελικό νομικό κείμενο των 21 άρθρων.

Συνεργάτες του Αλ. Φλαμπουράρη μετά το πέρας της σύσκεψης σχολίαζαν πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία ομόφωνα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών. Τρία ήταν τα κρίσιμα ζητήματα -πέραν των νομοτεχνικών- που είχαν χαρακτηριστεί γκρίζα και έπρεπε να αποσαφηνιστούν:

  • 1. Ενιαίος Πτωχευτικός Νόμος - Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους: συμφωνήθηκε να ακολουθήσει σε «δεύτερο» χρόνο και να ψηφιστεί αμέσως η αντικατάσταση του άρθρου 9 του ν. Κατσέλη, ώστε να μη μείνουν απροστάτευτοι οι ευάλωτοι δανειολήπτες.
  • 2. Επιδότηση δόσης δανείου: το ποσοστό της επιδότησης από το Δημόσιο θα καθορίζεται αυτόματα από την πλατφόρμα με αλγόριθμο με βάση τα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιδότηση, το ύψος της οποίας θα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξει ακόμα και το 70-80%. Το ποσό της επιδότησης θα κατατίθεται κάθε μήνα από το Δημόσιο απευθείας στον λογαριασμό του δανείου. Ωστόσο στην περίπτωση που είτε ο δανειολήπτης είτε το Δημόσιο δεν καταβάλουν το πόσο που τους αναλογεί για 9 μήνες, τότε η ρύθμιση παύει να ισχύει.
  • 3. Οι μη επιλέξιμοι δανειολήπτες, αυτοί δηλαδή που δεν θα πληρούν τα κριτήρια του νέου πλαισίου, δεν προστατεύονται από τον πλειστηριασμό, ανεξαρτήτως εάν προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα βασικά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο, δεν υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με την αρχική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών. Αναλυτικά:

  • ■ Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
  • ■ Η αντικειμενική αξίας της πρώτης κατοικίας δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  • ■ Τα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) καθορίζονται ως εξής: 12.500 ευρώ για άγαμο και 21.000 ευρώ για ζευγάρι, ποσό που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατη κάλυψη τις 36.000 ευρώ.
  • ■ Ωστόσο θα πρέπει να πληρούνται και περιουσιακά κριτήρια που αφορούν την ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις κ.λπ.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων είναι η υποβολή αιτήματος στην πλατφόρμα, χωρίς μάλιστα να απεμπολούν το δικαίωμα προστασίας του νόμου 3869/2010.

 Αν τους συμφέρει το νέο πλαίσιο, παίρνουν τη ρύθμιση και την επιδότηση, διαφορετικά μπορούν να επιστρέψουν στον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ακόμη να έχουν δικαίωμα ένταξης στην πλατφόρμα οι δανειολήπτες που βρέθηκαν με δικαστική απόφαση εκτός της προστασίας του νόμου Κατσέλη, επειδή ήταν επιτηδευματίες.


! Οι επιφυλάξεις που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, αντιμετωπίζονται στο τελικό κείμενο που συντάχθηκε αργά χθες το βράδυ.

Κι αυτό, γιατί η Επιτροπή συνέταξε την έκθεσή της χωρίς να έχει πάρει το τελικό νομικό κείμενο, όπως αυτό θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αν δεν υπάρξουν παρατηρήσεις από τους θεσμούς.

Οι ενστάσεις της Επιτροπής εστιάζουν στην ανάγκη εγκρίσεων από την Ε.Ε. ώστε να διαπιστωθεί αν εμπίπτει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων καθώς και ελέγχου από την ΕΚΤ. Επίσης ζητά μέτρα αποτροπής δημιουργίας νέων στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε..
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
Μπροστά σε ένα τείχος άρνησης των θεσμών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
«Πόρτα» θεσμών στην παράταση προστασίας της α' κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοστέλο: Πολλές οι παράμετροι για την α' κατοικία
Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο για συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Κοστέλο: Πολλές οι παράμετροι για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχηματικές ενστάσεις στην προστασία από πλειστηριασμούς
Σε πολιτικά και όχι σε τραπεζικά κίνητρα αποδίδουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη τις καθυστερήσεις των θεσμών για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Προσχηματικές ενστάσεις στην προστασία από πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας