• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.3°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 20.0°C
  1 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  3 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  32%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 20.4°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  42%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας δρόμου για την α΄ κατοικία

 • A-
 • A+
Πιθανό να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση του πλαισίου για την πρώτη κατοικία στη Βουλή ● Ξεκαθαρίζουν οι «γκρίζες ζώνες». Περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ζητούν θεσμοί και τράπεζες.

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται ώστε να ξεκαθαρίσουν οι «γκρίζες» ζώνες του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, με την κυβέρνηση να έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να εκκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι την Παρασκευή, μία μέρα μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη. Ωστόσο, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να πάμε στην επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο βρίσκεται πλέον στα χέρια των νομικών, όλων των πλευρών, ώστε να διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια- και προς αποφυγή παρερμηνειών η συμφωνία κυβέρνησης -τραπεζών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει τις τελικές παρατηρήσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και η εκτίμηση τραπεζικών στελεχών είναι ότι ίσως και σήμερα θα έχουν κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς στην ατζέντα του αυριανού EuroWorkingGroup βρίσκονται το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ειδικότερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), έχει βάλει στο μικροσκόπιο το σχέδιο ώστε να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που θα έχει ο νέος νόμος στις ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι θα βρεθούν την τελευταία στιγμή προ εκπλήξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν. Αυτό, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, μπορεί να γίνει με έμμεσο τρόπο και όχι κατ’ ανάγκη με αλλαγή των ορίων (250.000 ευρώ αντικειμενική αξία, 130.000 ευρώ υπόλοιπο δανειακών ενυπόθηκων οφειλών).

Οι κακοπληρωτές

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην περίμετρο του νόμου που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια 6 δισ. ευρώ και επαγγελματικά/επιχειρηματικά 3 – 3,5 δισ. ευρώ.

Ενα ζήτημα που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί και οι τράπεζες είναι το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να μην παρεισφρήσουν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το εκμεταλλευτούν, όπως και το Πτωχευτικό Δίκαιο, σε βάρος αυτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητάνε περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες από αυτές που έχει θέσει η κυβέρνηση, κυρίως σε ότι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.)

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες διαπιστώνουν ό,τι οι συνεπείς δανειολήπτες έχουν πατήσει φρένο εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου, αν και είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες αφορά τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Παρ’ όλα αυτά οι συνεπείς δανειολήπτες προσδοκούν μια ανταμοιβή ώστε να μην αισθάνονται… κορόιδα.

«Ηθικός κίνδυνος»

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται τους δύο τελευταίους μήνες από τους καλοπληρωτές, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, δημιουργούν προβληματισμό και αυξάνουν τον «ηθικό κίνδυνο», ωστόσο, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν, αυτό συμβαίνει πάντα όταν ανοίγει η συζήτηση για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, όμως η κατάσταση εξομαλύνεται στη συνέχεια. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ορισμένοι θεωρούν… προσχηματικούς τους τραπεζικούς φόβους.

Προβληματισμό για τους «ηθικούς κινδύνους» που δημιουργεί το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατυπώσει και οι θεσμοί, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καλοπληρωτών, ώστε να μη διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά τις… εκκρεμότητες του νόμου Κατσέλη, οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα. Αυτές οι υποθέσεις υπολογίζονται από τραπεζικά στελέχη σε σχεδόν 100.000.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
Στη μείωση του ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικά δάνεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και...
Μείωση ορίων για την α΄ κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Μήνυμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να διασωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομπρέλα προστασίας... για λίγους
Κλείδωσε αργά χθες το βράδυ το «διζωνικό» σύστημα για την προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Η συμφωνία προβλέπει οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας για τις οικονομικά...
Ομπρέλα προστασίας... για λίγους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βάλτε τέλος στη διαπλοκή ολιγαρχών με τράπεζες»
Να μπει τέλος στη διαπλοκή και στους σκανδαλώδεις όρους συνεργασίας των Ελλήνων ολιγαρχών με τις τράπεζες ζητούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που είναι και προνομιακοί συνομιλητές των δανειστών και διαμηνύουν...
«Βάλτε τέλος στη διαπλοκή ολιγαρχών με τράπεζες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς
H πανδημία «φρέναρε» τη διαδικασία εκκαθάρισης των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο σε δάνεια που είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά πλέον οι υπηρεσίες του...
Εκκίνηση αξιολόγησης με πτωχευτικό και πλειστηριασμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας