Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λάθη στα αναδρομικά

«Οι διαφορές θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει», σημειώνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. κάνει αντιπολίτευση με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών που η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λάθη στα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Διαφωνεί ο ΣΕΒ για τον υπολογισμό τριετιών επί του κατώτατου μισθού. Η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση, απαντά το υπουργείο Εργασίας

Λάθη στα αναδρομικά 8.000 συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων εντόπισε ο έλεγχος του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, περίπου 1.100 δικαιούχοι έλαβαν λιγότερα χρήματα, 4.000 συνταξιούχοι είδαν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους, ενώ σε 3.000 δεν πιστώθηκαν καθόλου αναδρομικά λόγω ελλιπών στοιχείων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι λάθη υπήρξαν και «οι διαφορές θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει», ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το θέμα πάντως μπήκε στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη να καταθέτει ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό και να δηλώνει:

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις που είναι ενδεικτικές της απόλυτης αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», με τελευταίο κρούσμα, όπως αναφέρει ο Ν. Μηταράκης, τον εντοπισμό των λαθών στο ύψος των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που καταβλήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται χρήματα και μετά από δυο μήνες να διαπιστώνουν οι υπηρεσίες ότι έκαναν λάθος και να τα ζητάνε πίσω.

»Τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης σημαίνουν ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, που θα κληθούν να επιστρέψουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Εκεί που τους χρωστούσανε, τους ζητάνε και τα ρέστα από τον ΕΦΚΑ».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν δικαιούται να μιλά για προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει και ενώ η κυβέρνηση κατέβαλε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε 125.568 συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων 109.234 ήταν ένστολοι.

«Η προσπάθεια της Ν.Δ. να κάνει αντιπολίτευση με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών που η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει και να συκοφαντήσει τον ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό.

»Η Ν.Δ., αντί να απολογείται που άφησε για χρόνια απλήρωτους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, επιχειρεί για ακόμη μια φορά να παραπλανήσει, αποδίδοντας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα περιορισμένα, σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων, λάθη που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στα αρχεία της ΓΓΠΣ λόγω ελλιπών στοιχείων».

Κόντρα για τον κατώτατο

«Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του. Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει. Του συστήνουμε ταχεία προσαρμογή στην πραγματικότητα» απαντά το υπουργείο Εργασίας στον ΣΕΒ, που μαζί με επτά περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εργασίας «τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία μέσω μιας λανθασμένης υπουργικής εγκυκλίου» που αφορά τον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός που ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου 2019 δεν έχει τριετίες και κατά συνέπεια η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ως προς το σημείο αυτό είναι εσφαλμένη.

Ο ΣΕΒ και οι επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι απέστειλαν σχετική επιστολή στην υπουργό Εργασίας, που ανταπάντησε ότι «το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το υπουργείο Εργασίας τόσο με την υπουργική απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες».

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον ΣΕΒ ότι προκαλεί ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους της χώρας και σημειώνει ότι η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση μειωμένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά που δέχονται πρόσφυγες
Την παράταση έως τον Δεκέμβριο του 2019 του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Παράταση μειωμένου ΦΠΑ για τα 5 νησιά που δέχονται πρόσφυγες
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
Η COSMOTE παίρνει θέση στην παγκόσμια κινητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης...
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
Τα μπισκότα OREO κατακτούν το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων με παιχνιδιάρικες εγκαταστάσεις και δημιουργούν μία αξέχαστη οπτική εμπειρία για ...
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
Η Emirates ανακοίνωσε δέσμευση για το διεθνές δίκτυο προορισμών της, να μειώσει τα πλαστικά μίας χρήσης στα αεροσκάφη της. Από την 1η Ιουνίου,...
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
Το έργο Scent αποκαλύπτει μια σειρά νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών για τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρικών φαινομένων. Μια νέα σειρά...
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας