Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λάθη στα αναδρομικά

«Οι διαφορές θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει», σημειώνει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. κάνει αντιπολίτευση με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών που η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λάθη στα αναδρομικά

  • A-
  • A+
Διαφωνεί ο ΣΕΒ για τον υπολογισμό τριετιών επί του κατώτατου μισθού. Η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση, απαντά το υπουργείο Εργασίας

Λάθη στα αναδρομικά 8.000 συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων εντόπισε ο έλεγχος του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, περίπου 1.100 δικαιούχοι έλαβαν λιγότερα χρήματα, 4.000 συνταξιούχοι είδαν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους, ενώ σε 3.000 δεν πιστώθηκαν καθόλου αναδρομικά λόγω ελλιπών στοιχείων.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος παραδέχτηκε ότι λάθη υπήρξαν και «οι διαφορές θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει», ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το θέμα πάντως μπήκε στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη να καταθέτει ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό και να δηλώνει:

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Καθημερινά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις που είναι ενδεικτικές της απόλυτης αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», με τελευταίο κρούσμα, όπως αναφέρει ο Ν. Μηταράκης, τον εντοπισμό των λαθών στο ύψος των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων που καταβλήθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται χρήματα και μετά από δυο μήνες να διαπιστώνουν οι υπηρεσίες ότι έκαναν λάθος και να τα ζητάνε πίσω.

»Τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης σημαίνουν ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, που θα κληθούν να επιστρέψουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Εκεί που τους χρωστούσανε, τους ζητάνε και τα ρέστα από τον ΕΦΚΑ».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν δικαιούται να μιλά για προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει και ενώ η κυβέρνηση κατέβαλε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε 125.568 συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων 109.234 ήταν ένστολοι.

«Η προσπάθεια της Ν.Δ. να κάνει αντιπολίτευση με αφορμή την επιστροφή αναδρομικών που η ίδια είχε αρνηθεί να καταβάλει και να συκοφαντήσει τον ΕΦΚΑ πέφτει στο κενό.

»Η Ν.Δ., αντί να απολογείται που άφησε για χρόνια απλήρωτους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, επιχειρεί για ακόμη μια φορά να παραπλανήσει, αποδίδοντας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα περιορισμένα, σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων, λάθη που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στα αρχεία της ΓΓΠΣ λόγω ελλιπών στοιχείων».

Κόντρα για τον κατώτατο

«Φαίνεται ότι ο ΣΕΒ αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του. Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει. Του συστήνουμε ταχεία προσαρμογή στην πραγματικότητα» απαντά το υπουργείο Εργασίας στον ΣΕΒ, που μαζί με επτά περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εργασίας «τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία μέσω μιας λανθασμένης υπουργικής εγκυκλίου» που αφορά τον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός που ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου 2019 δεν έχει τριετίες και κατά συνέπεια η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ως προς το σημείο αυτό είναι εσφαλμένη.

Ο ΣΕΒ και οι επτά περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι απέστειλαν σχετική επιστολή στην υπουργό Εργασίας, που ανταπάντησε ότι «το τι ισχύει έχει καταστεί ξεκάθαρο από το υπουργείο Εργασίας τόσο με την υπουργική απόφαση της κ. Αχτσιόγλου, για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, όσο και με τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της αύξησης και τις τριετίες».

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον ΣΕΒ ότι προκαλεί ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους της χώρας και σημειώνει ότι η ενίσχυση του εισοδήματος και της θέσης του κόσμου της εργασίας είναι πλέον νόμοι του κράτους και αδιαπραγμάτευτες επιλογές για τη σημερινή κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, ολόκληρο το φάσμα του συστήματος διακυβέρνησης (κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα περισσότερα κόμματα του...
«Γκρεμό» στο ασφαλιστικό βλέπει η ΠΟΠΟΚΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις
Ψέμα που τιμά την Πρωταπριλιά χαρακτήρισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τις καταγγελίες του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση περί «αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και διαγραφή...
Διάψευση για εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
Στην κατάργηση της διάταξης με την οποία δεν γίνονταν δεκτές οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για μισθολογικές περιόδους για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προχωρά...
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
Φωτιά φαίνεται ότι άναψε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης να δικαιώσει συνταξιούχο για τις αντισυνταγματικές και άρα παράνομες μειώσεις στις συντάξεις που έγιναν το 2012…Την ίδια περίοδο που...
Παρέμβαση για τις προσφυγές των συνταξιούχων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον φορέα στον οποίο ο ασφαλισμένος είχε, με βάση την απασχόλησή του, υποχρέωση υπαγωγής, λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, χωρίς...
Καταργούνται τα «ψαλίδια» της διαδοχικής ασφάλισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας