• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 30.1°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.4°C / 28.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.4°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.0°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.7°C / 30.5°C
  1 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 30.3°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 23.9°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  57%

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις

 • A-
 • A+

Στο τέλος της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότατα την Πέμπτη, θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το οποίο έρχεται –με ενεργητική διαχείριση– να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, με εγγύηση-υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το νέο πλαίσιο αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έκθεση της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα διαχείρισης των προβληματικών δανείων και η αντιμετώπιση τους τόσο μέσω του νέου πλαισίου όσο και μέσω των σχεδίων –που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα– του υπουργείου Οικονομικών, που βασίζεται στην πρόταση του ΤΧΣ αλλά και της ΤτΕ, αποτελούν ειδικό κεφάλαιο στην έκθεση.

Ειδικότερα για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη πλαίσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί θα διατυπώσουν προβληματισμούς που αφορούν κυρίως την πλήρη εφαρμογή του και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επισημάνσεις –για όλα τα εκκρεμή ζητήματα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω, όπως ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα κ.λπ.– μέχρι την παραμονή του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η Morgan Stanley, πάντως, στελέχη της οποίας βρέθηκαν στην Αθήνα, σε έκθεση σημειώνει ότι οι προωθούμενες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αντιμετωπίζονται ευρέως ως θετικές, αλλά με ορισμένα μειονεκτήματα.

Επισημαίνει ότι τα όρια για ένταξη στο νέο σύστημα προστασίας είναι μειωμένα (ανώτατο όριο υπολειπόμενης δανειακής οφειλής), από την άλλη πλευρά όμως επεκτείνεται καλύπτοντας και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας, ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επιδότηση της δόσης θα έχει θετικό αντίκτυπο για τις τράπεζες. Αβεβαιότητα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ανταγωνισμό.

Η Morgan Stanley τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες είναι υψηλές για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη στις τράπεζες σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs).

Σημειώνεται ότι οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ή έχουν πάρει ήδη δικάσιμο παραμένουν, εφόσον το επιθυμούν, εντός υφιστάμενου πλαισίου.

Οπως σημείωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, με το νέο πλαίσιο ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο αλλά θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Tραπεζικό απόρρητο

Σε ό,τι αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη, ο ειδικός γραμματέας ανέφερε ότι, λόγω της σχετικής διάταξης που έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο, 2.000 άτομα βγήκαν από τον νόμο Κατσέλη γιατί δεν δέχτηκαν να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου τους.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει στόχο να εντοπίσει τους δανειολήπτες που ενώ έχουν «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο σε μια τράπεζα, διαθέτουν σημαντικές καταθέσεις σε μια άλλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Σημείο αιχμής το όριο προστασίας,...
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/NPEs) των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά που είναι αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης,...
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, γνώστης της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης...
Παραμένει ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημιουργεί πονοκεφάλους η κρίση στο ΤΧΣ
Στα μέσα Οκτωβρίου θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ονοματολογία που να αφορά υποψηφίους για συγκεκριμένες...
Δημιουργεί πονοκεφάλους η κρίση στο ΤΧΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
Στα 87,661 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καταγράφοντας αύξηση 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το...
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η αξιολόγηση από τους θεσμούς και για ακόμα μία φορά τα θέματα του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα η αντιμετώπισή του και κυρίως τα δάνεια προ και μετά Covid μπαίνουν στο...
«Κλειδί» οι βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας