• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

 • A-
 • A+

Δύο μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο διάδοχος νόμος Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πρόκειται να πάρουν πολύ σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή.

Η κατάθεσή τους έχει προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα που θα είναι γεμάτη με σημαντικές ανακοινώσεις για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και τη χώρα.

Αυτή την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δεύτερη έκθεση για τη μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελλάδας και θα είναι προάγγελος για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) ύψους 1 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές τη χαρακτηρίζουν «ισορροπημένη».

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον μάλλον αβέβαιο, τα «κόκκινα» δάνεια, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού Δημοσίου και τις δικαστικές αποφάσεις που απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα του προϋπολογισμού θα συζητηθούν την επομένη στο EuroWorkingGroup (EWG) που θα αναλάβει να προετοιμάσει την «ατζέντα» του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η συγκεκριμένη σύνοδος αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό που έχει η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα λάβουν, μετά την εισήγηση του EWG, την τελική απόφαση για τα ANFA’s που παρακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Αθήνα δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση αυτών των χρημάτων, μολονότι οι θεσμοί έχουν αφήσει παράθυρο μεταγενέστερης εκταμίευσης σε περίπτωση που η καθυστέρηση βασικών μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί.

Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει στις επόμενες 12 ημέρες να κλείσει τις μεγάλες εκκρεμότητες και να πετύχει δύσκολους συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να µην απειληθεί αυτός ο στόχος.

Οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο και για τη νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία που θα δώσει «ανάσες» σε περισσότερους από 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και 10 χρόνια. Η ρύθμιση θα είναι έκτακτη, δηλαδή θα έχει περιορισμένη διάρκεια, ενώ θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς θα προβλέπει «κούρεμα» της οφειλής που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 70%, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ στην οποία οι οφειλέτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Αργότερα, εντός του Απριλίου σχεδιάζεται να έρθει και η ρύθμιση για την εξόφληση σε έως 120 δόσεις των χρεών που έχουν αφήσει στην Εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή το μπλοκάκι.

Για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση θα καθοριστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εκτός αυτής θα μείνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αναλυτικότερα όμως τα κυβερνητικά σχέδια των ρυθμίσεων για οφειλές προς τα Ταμεία και του διάδοχου του νόμου Κατσέλη έχουν ως εξής:

 1. Ρύθμιση οφειλών στα ταμεία: Ολα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2018 θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια. Πρόσβαση σε αυτήν αποκτούν ακόμη και ασφαλισμένοι που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί έχουν οφειλές προς τα Ταμεία. Από τις βασικές ευνοϊκές παραμέτρους είναι ότι το «κούρεμα» της οφειλής μπορεί να φτάσει έως και το 70%, ενώ οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί θα διαγράφονται σε ποσοστό έως και το 85%. Για χρέη που αφορούν την περίοδο από το 2002 έως και το 2016, θα δοθεί η δυνατότητα επανυπολογισμού, ώστε να υπάρχει διπλό «κούρεμα», και της κύριας οφειλής παράλληλα με τις προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.
 2. Προστασία πρώτης κατοικίας: Το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη θα αφορά μόνο όσους ζητήσουν να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας, εντός του 2019, καθώς θα ισχύσει για ένα έτος για τη γενική ομάδα δανειοληπτών.

Η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

✔ Επιδότηση δόσης: Η κρατική επιδότηση του «κόκκινου» δανείου μπορεί να φτάνει έως και το 30% της δόσης. Το ύψος της επιδότησης και της δόσης θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, η οποία θα επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

✔ Κριτήρια: Για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα το οικογενειακό τους εισόδημα θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένο κατά 70%. Αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα για τον άγαμο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13.900 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά θα κινηθεί στην περιοχή των 40.000 ευρώ, αντί για τα 36.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.

✔ Υψος οφειλής: Η συνολική οφειλή που προέρχεται από δάνεια τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία (φυσικά πρόσωπα ή εμπόρους και μικρομεσαίους) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 130.000 ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου τα 250.000 ευρώ.

✔ Επιμήκυνση δανείου: Ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη θα παρέχεται δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής για διάρκεια έως 25 χρόνια συν επιτόκιο 2% euribor.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 11 SOS της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης
Η Ελλάδα θα έχει κεντρική θέση στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στην οποία θα συζητηθεί η εκταμίευση των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της...
Τα 11 SOS της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμότητα για δεύτερη έξοδο στις αγορές
Τον φτηνότερο δυνατό «κουμπαρά» για το «μαξιλάρι» των 10-12 δισ. ευρώ, που θεωρείται απαραίτητο για να υποστηριχτεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, στοχεύει να δημιουργήσει η...
Ετοιμότητα για δεύτερη έξοδο στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά σε «τρίστρατο» δύσκολων επιλογών
​Αγορές, πιστωτική γραμμή ή τέταρτο μνημόνιο, είναι το «τρίστρατο» μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η χώρα, με το δίλημμα της επιλογής να είναι εξαιρετικά μεγάλο. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής,...
Μπροστά σε «τρίστρατο» δύσκολων επιλογών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Iσοδύναμα... εξωτερικού
Το νομοσχέδιο που θα δίνει «αμνηστία» στα αδήλωτα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές θα λειτουργήσει εναλλακτικά ώστε να «έρθουν» χρήματα και να μην...
Iσοδύναμα... εξωτερικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας