• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.2°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.5°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.0°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.7°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 27.7°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ένα χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

 • A-
 • A+
Το νέο πλαίσιο προστασίας θα αφορά τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη/εγγύηση την πρώτη κατοικία που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018. Ειδική πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οριστικοποιήθηκε το τελικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Σε μια τελευταία μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβέρνηση και τράπεζες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές και η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, στη Βουλή. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Στη χθεσινή συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ), Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Φ. Καραβίας (Εurobank), καθώς και ο επικεφαλής του NPL Forum της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Θ. Καλαντώνης, αποσαφήνισαν τις τελευταίες –τεχνικής φύσης– λεπτομέρειες, που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία και τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου.

Ετσι, τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, το όριο «κόκκινων» οφειλών, καθώς και η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι αυτά που συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο πλαίσιο προστασίας θα ισχύει για 1 έτος και θα αφορά τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη/εγγύηση την πρώτη κατοικία που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Ωστόσο, ειδική πρόνοια θα υπάρχει για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες κ.λπ.) που θα προστατεύονται, δηλαδή να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στην πλατφόρμα για διάστημα τριών ετών. Υπογραμμίζεται ότι ανά τριετία θα γίνεται επανεξέταση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο νέο πλαίσιο.

Η περιορισμένη χρονική διάρκεια εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τους ηθικούς κινδύνους, δηλαδή το να αποτελέσει κίνητρο για μια… γενικευμένη παύση πληρωμών με στόχο την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας που προσφέρει ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου και επιδότηση από το Δημόσιο.

Και αυτό θα έχει άμεση επίπτωση και στις χορηγήσεις νέων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία (στεγαστικά, επιχειρηματικά), καθώς οι τράπεζες θα γίνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.

«Ενήμερα» και πάλι

Η διάρκεια του πλαισίου, ωστόσο, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των δανείων που θα γίνουν και πάλι ενήμερα, μετά δηλαδή τη ρύθμιση (κούρεμα, χαμηλότερο επιτόκιο, επιμήκυνση χρονικής διάρκειας, επιδότηση).

Ενα θέμα προς επίλυση ήταν τι θα γίνει με τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη. Το νέο πλαίσιο θα αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια να επιλέξουν αν θα ενταχθούν σε αυτό ή αν θα περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Ωστόσο, για εκείνους που υπέβαλαν αίτημα την τελευταία στιγμή και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα λαμβάνουν βεβαίωση από την πλατφόρμα, όμως θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή να αποφασίζει αν είναι επιλέξιμοι για την υπαγωγή τους στον παλιό νόμο Κατσέλη.

Η νέα πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για τον… προδικαστικό έλεγχο των αιτήσεων, τα αποτελέσματα του οποίου ωστόσο δεν θα είναι δεσμευτικά για τον δικαστή.

Τα κριτήρια

■ Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ

■ Υπόλοιπο δανείου με υποθήκη κατοικίας έως 130.000 ευρώ

■ Ετήσιο εισόδημα 12.500 για άγαμο και έως 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοντέλο Κύπρου για την προστασία πρώτης κατοικίας και ιταλικό για τα «κόκκινα» δάνεια
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και τράπεζες για ναετιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας πριν από τη λήξη του νόμου Κατσέλη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, και αποτελεί...
Μοντέλο Κύπρου για την προστασία πρώτης κατοικίας και ιταλικό για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για τα «κόκκινα» για να ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά
Τους τελευταίους μήνες, διαφαίνεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις εποπτικές Αρχές, για να αντιμετωπιστεί πιο δραστικά το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνει τους...
Τρέχουν για τα «κόκκινα» για να ρίξουν «ζεστό» χρήμα στην αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
Στα 87,661 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καταγράφοντας αύξηση 7,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το...
Επιπλέον 7,9 δισ. δάνεια πέρασαν στις εταιρείες διαχείρισης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
Πρόσθετα μέτρα στήριξης προτείνει ο Φ. Καραβίας της Eurobank, τμηματική εφαρμογή του Πτωχευτικού ζητά ο Π. Μυλωνάς της Εθνικής. Τι είπαν σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ για το ιδιωτικό χρέος.
«Γέφυρα» και για επιχειρήσεις ζητούν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί
Με αφορμή τις νέες χορηγήσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, Δημόσιο και τράπεζες φαίνεται να βρήκαν πεδίο συνεννόησης σε ό,τι αφορά το...
Μόνο το 8% των εγγυημένων δανείων έχει αποπληρωθεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας