Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 15.0°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.8°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.9°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 13.0°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.9°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 13.3°C
  0 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  0 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο
ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Stop σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι τον Ιούνιο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δανειολήπτη που δυνητικά μπορεί να υπαχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν και εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η διατραπεζική πλατφόρμα. Αυτό φέρεται να συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες, ωστόσο προς αποφυγή παρερμηνειών, αυτό ισχύει μόνο για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2018.

Η λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, είναι τεχνικά περίπλοκη καθώς θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις τράπεζες (δάνεια, καταθέσεις) και από την ΑΑΔΕ ώστε να δημιουργείται το πλήρες οικονομικό προφίλ των δανειοληπτών.

Το πλέον δύσκολο τεχνικό κομμάτι της πλατφόρμας ωστόσο είναι αυτό της επιδότησης από το Δημόσιο, το οποίο χαρακτηρίζεται «εφιάλτης» από κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Είναι θετικό ότι υπάρχει ήδη η εμπειρία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, η οποία επίσης λειτουργεί με αλγόριθμο που πιστοποιεί αν πληρούνται τα κριτήρια υπαγωγής.

Ειδικότερα, η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία, η οποία θα αναλάβει τη δουλειά που μέχρι τώρα κάνουν εν πολλοίς τα δικαστήρια, θα πιστοποιεί αυτοματοποιημένα εάν πληρούνται σωρευτικά τα νέα κριτήρια, δηλαδή: υπολειπόμενο δανειακών οφειλών μέχρι 130.000 ευρώ, αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα που διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο και φτάνει τα 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Επίσης θα συνυπολογίζονται οι καταθέσεις στις τράπεζες και τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως «παράγουν» εισόδημα για τον δανειολήπτη. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τον ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε τρία χρόνια θα γίνεται επανεξέταση των δανειοληπτών που έχουν μπει στην πλατφόρμα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει μεταβολή των εισοδημάτων και της περιουσίας.

Για τους δανειολήπτες που οριακά «χάνουν» την επιλεξιμότητα επειδή το υπόλοιπο του δανείου τους ξεπερνάει τα 130.000 ευρώ, υπάρχει λύση: Εάν για παράδειγμα σε ένα δάνειο το υπόλοιπο είναι 135.000 ευρώ, μπορεί ο δανειολήπτης να καταβάλει «μαζεμένη» τη διαφορά των 5.000 ευρώ ώστε να καταστεί επιλέξιμος και να κερδίσει το «κούρεμα» και την κρατική επιδότηση του δανείου του.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» θα γίνεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το… νέο δάνειο θα αντιστοιχεί στο 120% της εμπορικής τιμής. Οι τράπεζες μπορούν να υποστηρίξουν αυτή την πρακτική, διότι τα ακίνητα είναι καταχωρισμένα στα συστήματά τους με βάση τις εμπορικές τιμές, ώστε να εφαρμόζουν προγράμματα ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, τα δάνεια με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία που θα είναι επιλέξιμα, θα ρυθμίζονται με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής μέχρι 25 έτη, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται η αποπληρωμή μέχρι την ηλικία των 80 ετών του δανειολήπτη (π.χ. δανειολήπτης που είναι σήμερα 60 ετών μπορεί να πετύχει επιμήκυνση του δανείου του για άλλα 20 έτη), μειωμένο κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το euribor 3μήνου + περιθώριο 2%, «κούρεμα» στο ανεξόφλητο υπόλοιπο άνω του 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού και η δόση θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το ελληνικό Δημόσιο απευθείας στον λογαριασμό του δανείου.

Ο δανειολήπτης που δεν θα μείνει ευχαριστημένος από την προτεινόμενη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει την προστασία από τον πλειστηριασμό - καταβάλλοντας το 30% της αρχικής δόσης του δανείου του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ότι η καθυστέρηση καταβολής τριών μηνιαίων δόσεων του ρυθμισμένου δανείου συνεπάγεται απώλεια της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και η τράπεζα θα μπορεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να προβεί σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης, πλέον περνάμε σε ενεργητική διαχείριση μεγάλου αριθμού «κόκκινων» δανείων και προστασίας της πρώτης κατοικίας αφήνοντας πίσω την παθητική προστασία του νόμου Κατσέλη και δημιουργείται νέα κουλτούρα ρυθμίσεων.

Ευελπιστούν, εξάλλου, ότι τα περισσότερα από αυτά τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνουν και πάλι ενήμερα, επιτρέποντας στις τράπεζες να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Σημειώνουν εξάλλου ότι πολλοί «κόκκινοι» δανειολήπτες του ν. Κατσέλη που έχουν πάρει δικάσιμο ακόμα και το 2030 περιμένουν τη δημοσιοποίηση του νέου πλαισίου για να δουν αν τους συμφέρει να περιμένουν τη δικαστική διευθέτηση του δανείου τους ή αν είναι προτιμότερο να… αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην πλατφόρμα υπό τον όρο ότι είναι επιλέξιμοι. Υπενθυμίζεται ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη είναι περί τις 140.000.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες υπενθυμίζουν ότι ρυθμίσεις –και μάλιστα γενναίες– για όλες τις κατηγορίες δανείων γίνονται.

Οι αφανείς ήρωες

Εντιμο συμβιβασμό, αποτέλεσμα σκληρής, απαιτητικής και επίπονης διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τη συμφωνία με την κυβέρνηση. Μπορεί η αφετηρία να ήταν κοινή, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει προστατευτική ομπρέλα για την πρώτη κατοικία, ωστόσο υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς θα γίνει αυτό, χωρίς να δημιουργηθούν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα.

Πηγές κοντά σε αυτή την επίπονη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το αρχικό, αυστηρό χρονοδιάγραμμα –προς διάψευση πολλών που επέλεξαν τον ρόλο της Κασσάνδρας– σημείωναν ότι οι… αφανείς ήρωες ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο επικεφαλής του ΝPL forum της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θοδωρής Καλαντώνης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
​Στο τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθούν οι παραδοχές (ανάπτυξη, ανεργία κ.λπ.) βάσει των οποίων θα διεξαχθούν τα τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν,...
Eρευνούν για περιουσίες στο εξωτερικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες. Οι δανειολήπτες που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο καβγάς για τους πλειστηριασμούς
Οι τράπεζες ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του 2016 2.000 μεγάλης αξἰας ακίνητα που βρίσκονται στο «κόκκινο» πάνω από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση καλεί τους δανειολήπτες να υποβάλουν αίτημα...
Ο καβγάς για τους πλειστηριασμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικοινωνιακό αλαλούμ για την αναστολή πλειστηριασμών
«Την μπουκιά από το στόμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη πήραν οι τράπεζες το βράδυ της Παρασκευής «καίγοντας» επικοινωνιακά το 11ο βήμα προς την αυτοπεποίθηση, δηλαδή την αναστολή μέχρι το τέλος του έτους των...
Επικοινωνιακό αλαλούμ για την αναστολή πλειστηριασμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
Σε γενικό προσκλητήριο ρυθμίσεων των δανείων με όλα τα μέσα καλούν οι τράπεζες τους δανειολήπτες εν όψει και της λήξης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Προσκλητήριο των τραπεζών για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες
Σε λιγότερους πλειστηριασμούς θα προχωρήσουν οι τράπεζες γεγονός που οφείλεται είτε στο ότι έγιναν πολλές ρυθμίσεις, είτε ότι γίνεται από τις τράπεζες αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων τους.
Ρυθμίσεις αντί πλειστηριασμών επιλέγουν οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας