• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας

 • A-
 • A+

Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας) επί του σχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένει η κυβέρνηση ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός έντιμου συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών που θα απεγκλωβίσει περίπου 200.000 δανειολήπτες που έχουν «κόκκινο» στεγαστικό ή και επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία και περιμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ώστε να διαπιστώσουν αν μπορούν να ρυθμίσουν με βιώσιμο τρόπο το δάνειό τους ή ακόμα και να λάβουν κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους.

Με βάση τις μέχρι τώρα διασταυρωμένες πληροφορίες, το ακίνητο (πρώτη κατοικία) που είναι συνδεδεμένο με το δάνειο δεν μπορεί να έχει αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο των δανειακών μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 130.000 ευρώ (λογιστικό υπόλοιπο) ενώ για την επιδότηση το εισοδηματικό όριο ξεκινάει από τα 12.500 ευρώ για ένα άτομο και φτάνει τα 31.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά (21.000 ευρώ+ 5.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια όλων των κατηγοριών που έχουν ενέχυρο/προσημείωση την πρώτη κατοικία είναι περίπου 240.000 με συνολικές οφειλές 24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Από αυτούς επιλέξιμοι για το νέο πλαίσιο είναι περίπου το 80% με συνολικές οφειλές κοντά στα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούν επαγγελματικά δάνεια.

Αυτοί, λοιπόν, οι περίπου 200.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες μπορούν να καταθέσουν αίτημα στην πλατφόρμα ώστε ένα πετύχουν ρύθμιση («κούρεμα», επιμήκυνση, αναπροσαρμογή επιτοκίου) αλλά και να πάρουν επιδότηση στο 1/3 της δόσης του δανείου τους που θα κατατίθεται από το κράτος κάθε μήνα απευθείας στον λογαριασμό του δανείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά:

Νοικοκυριά, έμποροι και επαγγελματίες με «κόκκινα» δάνεια θα καταθέτουν το αίτημά τους στη διατραπεζική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τον ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και θα αποτυπώνεται σε αυτήν το πλήρες οικονομικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε δανειολήπτη.

Αίτημα υπαγωγής μπορούν να κάνουν όσοι πληρούν συνδυαστικά τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας (250.000 ευρώ), του υπόλοιπου του δανείου (130.000 ευρώ) και του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Με την κατάθεση του αιτήματος και σε εύλογο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα προτείνει ρύθμιση της «κόκκινης» οφειλής και ειδικότερα:

Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, μέχρι 25 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος στη λήξη του δανείου.

Μειωμένο επιτόκιο, το οποίο θα είναι κυμαινόμενο euribor τριμήνου (που σήμερα είναι αρνητικό, δηλαδή στο – 0,3080) + περιθώριο 2%.

«Κούρεμα» του δανείου, ώστε το υπόλοιπο ποσό να αντιστοιχεί στο 120% της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού. Για παράδειγμα, αν το δάνειο είναι 130.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία 80.000 ευρώ, το δάνειο που αντιστοιχεί στο 120% της αξίας είναι 96.000 ευρώ και συνεπώς θα «κουρευτούν» 34.000 ευρώ.

Μετά τη ρύθμιση και το «κούρεμα» ακολουθεί η επιδότηση από το κράτος, που καλύπτει το 1/3 της νέας δόσης.

Ο δανειολήπτης ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν το δάνειό του, που έχει ρυθμιστεί, «κοκκινίσει» εκ νέου, δηλαδή καθυστερήσει την πληρωμή 3 δόσεων, τότε χάνει την προστασία του νόμου και το κράτος δύναται να διεκδικήσει την επιστροφή της επιδότησης.

Επίσης, ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν δεν τον ικανοποιεί η ρύθμιση που θα του προταθεί, υπό τον όρο ότι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης θα πληρώνει το 30% της αρχικής δόσης του δανείου του.

«Ανάσα» για τους μη έχοντες, ανάχωμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Το νέο πλαίσιο έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, από την παθητική προστασία που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη, θα περάσουμε στην ενεργητική διαχείριση μιας μεγάλης κατηγορίας «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Κοινή εκτίμηση κυβέρνησης και τραπεζών είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που βρίσκονται στην περίμετρο του νόμου θα γίνουν και πάλι ενήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, προέβλεψε ότι σε λίγους μήνες –όταν θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη– οι τράπεζες θα ζητήσουν να μπουν κι άλλα δάνεια στο νέο πλαίσιο.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η αρχιτεκτονική και τα κριτήρια του νέου πλαισίου αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βιώσιμο τρόπο.

Οπως ανέφερε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, αυτός που πραγματικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, δεν αδιαφορεί, αλλά αναζητά λύσεις.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
Σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια υπαγωγής: η αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, λογιστικό υπόλοιπο δανείου...
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζιτών για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
Σε συμφωνία ότι πρέπει να τα «βρουν» εντός των επόμενων 24ώρων και ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες. Σύμφωνα με...
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Λίγα εικοσιτετράωρα προθεσμία έχουν κυβέρνηση και τράπεζες για να συμφωνήσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει σταλεί στους θεσμούς το σχέδιο που θα...
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην πρότασή του για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15...
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Σημείο αιχμής το όριο προστασίας,...
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας