• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.1°C / 30.9°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  4 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 31.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.1°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.4°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 33.4°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.1°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  39%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία

 • A-
 • A+

Κυβέρνηση και τραπεζίτες έδωσαν τα χέρια και σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα δώσει ανάσα στο 80% των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά) με υποθήκη ή εγγύηση πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, συμφώνησαν στο νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, ο οποίος εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει εκ νέου στις αγορές με την έκδοση νέου ομολόγου, πιθανότατα 10ετούς.

Σύσκεψη

Η σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τα χέρια με τους τραπεζίτες. Μετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί: Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Λιάκος και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Χρήστος Μεγάλου - Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας - Eurobank, Βασίλης Ψάλτης - Alpha, Παύλος Μυλωνάς - Εθνική, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραμούζης και ο επικεφαλής του NPL Forum της ΕΕΤ Θοδωρής Καλαντώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ορίστηκαν τρία κριτήρια υπαγωγής:

 1. Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ.
 2. Λογιστικό υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ.
 3. Εισοδηματικά κριτήρια επιδότησης από το κράτος: 12.500 για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες διαβίωσης.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που θα ρυθμίζονται μέσω της πλατφόρμας, προβλέπεται επιμήκυνση δανείου έως και 25 έτη αναλόγως με την ηλικία του δανειολήπτη.

Σε κάθε περίπτωση, στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν μπορεί να μπορεί να ξεπερνάει το 80ό έτος. Το ύψος του επιτοκίου καθορίζεται στο 2%.

Επίσης συμφωνήθηκε «κούρεμα» του υπολοίπου του δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να υπαχθούν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα υποβάλουν το αίτημα υπαγωγής ηλεκτρονικά στη διατραπεζική πλατφόρμα και θα ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις υποχρεώσεις τους, προστατεύοντας την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό.

Στην πλατφόρμα θα εισαχθούν από τράπεζες και ΑΑΔΕ όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά δεδομένα του δανειολήπτη.

Σημειώνεται ότι η περίμετρος του νέου θεσμικού πλαισίου μεγαλώνει, καθώς περιλαμβάνει και επιχειρηματικά - δάνεια που προσκρούουν σε εγγυήσεις πρώτης κατοικίας, κάτι που δεν ίσχυε με τον νόμο Κατσέλη.

Για τον λόγο αυτό, το νέο θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται πιο δίκαιο.

Χρυσή τομή

Πάντως, ήδη από τη Δευτέρα είχε διαφανεί ότι η συμφωνία ήταν θέμα λίγων εικοσιτετραώρων, καθώς βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι δυο πλευρές είχαν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία που προέβλεπε ότι το καθοριστικό κριτήριο υπαγωγής στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι το υπόλοιπο του δανείου και δευτερευόντως, αλλά συνδυαστικά, η αξία του ακινήτου.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν το όριο που αφορούσε το υπόλοιπο του δανείου να είναι κοντά στις 120.000 ευρώ, η εμπορική αξία του ακινήτου έως 200.000 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στις 21.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει δικαίωμα επιδότησης της δόσης κατά 1/3 από το κράτος.

Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες εντόπισαν τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν «πάνω» τους πρώτη κατοικία, ώστε να δουν τις αντοχές τους.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τα τραπεζικά επιτελεία να «τρέξουν» και πιο γενναιόδωρα σενάρια, ώστε να εξεταστεί αν είναι εφικτή η αύξηση των ορίων. Οπως και έγινε.

Ειδικότερα, κάθε τράπεζα μέτρησε τα δικά της δάνεια και δανειολήπτες ώστε να διαπιστώσει το είδος και τον αριθμό των δανείων και εν συνεχεία από τα στοιχεία από κάθε τράπεζα προέκυψε ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών αναμένει η κυβέρνηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ● Θα υπαχθούν περίπου το 80% των «κόκκινων»...
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρώτος κύκλος των τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζιτών για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους...
Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
Σε συμφωνία ότι πρέπει να τα «βρουν» εντός των επόμενων 24ώρων και ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα κατέληξαν χθες κυβέρνηση και τραπεζίτες. Σύμφωνα με...
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Λίγα εικοσιτετράωρα προθεσμία έχουν κυβέρνηση και τράπεζες για να συμφωνήσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει σταλεί στους θεσμούς το σχέδιο που θα...
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην πρότασή του για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15...
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς
Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο. Σημείο αιχμής το όριο προστασίας,...
Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας