• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 9.1°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.6°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.6°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 8.2°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  2 BF
  75%
MOTIONTEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τα «γεράκια» του real estate καραδοκούν...

 • A-
 • A+

Δύσκολοι δρόμοι για δύο μεγάλες, άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις του Δημοσίου στη Βόρεια Ελλάδα, που εν λειτουργία θα εξασφάλιζαν περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας συνολικά, αλλά πλέον απειλούνται να μετατραπούν από παραγωγικές μονάδες σε... τεμαχισμένα «φιλέτα» για real estate - βορά στα αδηφάγα γρανάζια των τραπεζών.

Ηδη το τέλος φαίνεται πως επήλθε για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μετά 58 χρόνια παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης από σειρά κομματικών διοικήσεων που αποδείχθηκαν μοιραίες για την τύχη της.

Σε τεντωμένο σκοινί και το μέλλον της ΕΛΒΟ που από χθες παίζει το τελευταίο της χαρτί για την ανεύρεση επενδυτή με άλλον έναν διεθνή διαγωνισμό ο οποίος έχει καταληκτική ημερομηνία στις 4 Μαρτίου.

«Ελπίζουμε η ΕΛΒΟ να επιζήσει και να εξακολουθήσει να απασχολεί όχι 300 αλλά 1.300 εργαζομένους, στα χέρια ενός καλού επενδυτή που θα έχει όραμα για την εταιρεία», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Θόδωρος Αλιόγκας λίγο μετά την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού.

Χθες δημοσιεύτηκε η δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή πιθανών επενδυτών στον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση, με ελεύθερη διαπραγμάτευση των περιουσιακών στοιχείων τής υπό ειδική εκκαθάριση ΕΛΒΟ. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις στον αριθμό, πρέπει να υποβάλουν σε συμβολαιογράφο της Θεσσαλονίκης τις προσφορές τους ώς τη Δευτέρα 4 Μαρτίου μέχρι τις 11.30 το πρωί.

Περιουσιακά στοιχεία

Οπως προκύπτει από την πρόσκληση του εκκαθαριστή, της πολυεθνικής Ernst & Young, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ εκποιούνται συνολικά ως εξής:

Ακίνητα
 • Ενα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 25 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
 • Ενα οικόπεδο έκτασης 76.957 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
 • Ενα οικόπεδο έκτασης 5.322 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 26 της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου.
 • Κτιριακές εγκαταστάσεις ευρισκόμενες στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης.
Εξοπλισμός

Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ» και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρεία.

Ολα τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν «όπως είναι και βρίσκονται» και ειδικότερα στην πραγματική και νομική κατάσταση και στον τόπο που θα βρίσκονται κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Ρητά δηλώνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία εκποιούνται με τον εξοπλισμό τον οποίο φέρουν (εάν τέτοιος υφίσταται) και με το σύνολο των διαθέσιμων αρχείων τους (εάν τέτοιο αρχείο υφίσταται) κατά τη στιγμή υπογραφής της σύμβασης.

Η προσφορά παραμένει σε ισχύ και δεσμεύει τον διαγωνιζόμενο που την υπέβαλε για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών.

Η περίοδος ισχύος της προσφοράς δύναται να παραταθεί για χρονικό διάστημα έως και έξι ακόμη μήνες, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης δήλωσης του εκκαθαριστή προς τον διαγωνιζόμενο που την υπέβαλε.

Σε ό,τι αφορά την τύχη 315 εργαζομένων, ο πλειοδότης έχει την υποχρέωση να διατηρήσει 220 εξ αυτών, αλλά ήδη σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν αιτήσεις μετάταξης σε «ανοιχτές» θέσεις του δημόσιου τομέα, είτε ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα προσυνταξιοδότησης.

«Αν ο διαγωνισμός δεν προχωρήσει, η εταιρεία θα περάσει κατ’ αρχάς στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που όμως δεν μπορεί να τη διατηρήσει και να τη λειτουργήσει ως έχει. Μοιραία τα περιουσιακά στοιχεία θα τεμαχιστούν και θα εκποιηθούν και θα απομείνει ένα μικρό μέρος της εταιρείας που πιθανόν θα ασχολείται με τη συντήρηση στρατιωτικών οχημάτων και θα χρειάζεται πολύ λίγους εργαζομένους», ανέφερε ο κ. Αλιόγκας.

Ως ενδιαφερόμενες για την ΕΛΒΟ εμφανίζονται οι εταιρείες Paramount, Mubadala, Excalibur Army και Nexter, αλλά θα δούμε ποιες θα καταθέσουν τελικά προσφορές ώς την καταληκτική ημερομηνία...

Η ΕΒΖ

Μετά 58 χρόνια, τίτλοι τέλους πέφτουν καθώς φαίνεται στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που επίσης πολιορκήθηκε ως πολύφερνη νύφη από ενδιαφερόμενους μνηστήρες, χωρίς ωστόσο το φλερτ να καταλήξει σε γάμο. Ετσι, η επιχείρηση περνάει πια στο plan B, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τη μεγαλύτερη πιστώτρια, την Τράπεζα Πειραιώς, να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις.

«Κρίσιμες» σημαίνει και δυσάρεστες καθώς αυτό συνεπάγεται κλείσιμο των εργοστασίων και πτώχευση στο πλαίσιο του άρθρου 106. Αν η πτωχευτική διαδικασία περάσει από το δικαστήριο με το άρθρο 106, που αναφέρεται σε εξυγίανση, τότε οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ θα «κουρευτούν» δραστικά από τα 220 εκατ. ευρώ σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προφανώς θα τα εκποιήσει. «Φιλέτο» της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, τα δύο εργοστάσια ζάχαρης της Σερβίας που δουλεύουν με αμείωτη κερδοφορία όλα αυτά τα χρόνια...

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Τρίτη ήταν η τελευταία μέρα της «άτυπης παράτασης» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δηλαδή την Kingsley και το fund Ιnnovation Brain του Lukas Fecker, που όμως και πάλι δεν κατέθεσαν προσφορές.

«Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε. Το ’χουμε πάρει απόφαση. Κάποιοι δεν θέλουν να διασωθεί η ΕΒΖ και απλώς ροκανίζουν τον χρόνο. Εν τω μεταξύ, είμαστε απλήρωτοι πέντε μήνες. Ψηφίστηκαν τροπολογίες από την κυβέρνηση, υποτίθεται, αλλά όλα πάνε πίσω, από αναβολή σε αναβολή και από παράταση σε παράταση. Μας έχουν εξαντλήσει», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης, σημειώνοντας ότι ούτε οι μετατάξεις προχωρούν ούτε τα προγράμματα προσυνταξιοδότησης για τα 210 άτομα του εναπομείναντος προσωπικού.

Χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι άλλες 550 θέσεις θα χαθούν από την αγορά εργασίας, αφού εάν οι δύο βιομηχανίες δεν επαναλειτουργήσουν, το μόνο κέρδος που θα απομείνει θα είναι αυτό των τραπεζών και των «γερακιών» του real estate.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετέωρο παραμένει το μέλλον της ΕΒΖ
Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει τελικά επενδυτής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ● «Η νέα καλλιεργητική χρόνια θα γίνει» και «θα δοθούν άμεσα ένα εκατομμύριο ευρώ» στους τευτλοπαραγωγούς...
Μετέωρο παραμένει το μέλλον της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την επόμενη εβδομάδα κρίνεται η τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Συνάντηση με τους εργαζομένους της βιομηχανίας είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στη Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε, οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ θα...
Την επόμενη εβδομάδα κρίνεται η τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάσα δύο μηνών για τους εργαζομένους στη ΣΕΚΑΠ
Βαθιά ανάσα για τους εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ... ώς τον Μάιο. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε τελικά δεκτή την αίτηση αναστολής που κατέθεσε στις αρχές Ιανουαρίου, για λογαριασμό της καπνοβιομηχανίας,...
Ανάσα δύο μηνών για τους εργαζομένους στη ΣΕΚΑΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέζουν οι εργαζόμενοι να μην πωληθεί η ΕΛΒΟ
Κρίσιμες συναντήσεις σήμερα με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δημήτρη Βίτσα για τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ με βασικό τους επιχείρημα ότι η βιομηχανία μπορεί να καταστεί βιώσιμη εάν υποστηριχτεί από το υπ. Εθνικής...
Πιέζουν οι εργαζόμενοι να μην πωληθεί η ΕΛΒΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εκκαθάριση η Hellenic Steel
Δεν χρωστούσε πουθενά κι ήταν έτοιμη να περάσει στην κερδοφορία, αλλά... κλείνει! Μετά οκτώ μήνες προσπαθειών και αγωνίας για τους εργαζόμενους, τίτλοι τέλους για την κατά τ’ άλλα υγιέστατη χαλυβουργική...
Σε εκκαθάριση η Hellenic Steel
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το επιχειρηματικό μπρα ντε φερ με τους Αλευρόμυλους Αλλατίνη
Μιντιακό και οικονομικό «σεισμό» προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η αγορά του 50% του εμβληματικού ακινήτου από εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρόπουλου, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της...
Το επιχειρηματικό μπρα ντε φερ με τους Αλευρόμυλους Αλλατίνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας