• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.2°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 6.0°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 9.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  77%

Εφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος εστίασαν, σε συνέντευξη Τύπου, στα μέτρα για τη μείωση της ανεργίας, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στους ελέγχους σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού

 • A-
 • A+

Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα νέα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας είναι οι τρεις τομείς στους οποίους εστίασε η υπουργός, δίνοντας έμφαση στις δράσεις του τελευταίου εξαμήνου.

«Εμβληματικές παρεμβάσεις» χαρακτήρισε την επέκταση των 11 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθυμίζοντας ότι καλύπτουν περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και ανέργους που θα δουν αυξήσεις: 200.000 από την επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ, 600.000 από την αύξηση του κατώτατου-κατάργηση του υποκατώτατου, 250.000 από την αύξηση των επιδομάτων που συμπαρασύρει ο κατώτατος.

Σε 111.000 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που οφείλουν να συμμορφωθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού ώς τις 28 Φλεβάρη.

Μέσω των ολοκληρωμένων πληροφοριακών εργαλείων του ΕΡΓΑΝΗ, θα εντοπιστούν πρακτικές που υποκρύπτουν συγκαλυμμένη παραβατικότητα - όπως η μετατροπή συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης ή η μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας, και εκεί θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι.

Για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας εφαρμόστηκαν μέτρα όπως η ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών, που οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό των επιχειρήσεων οι οποίες αναγγέλλουν υπερεργασία και υπερωρίες, όσο και των εργαζομένων που απασχολήθηκαν υπερωριακά.

Συγκριτικά στοιχεία

Η υπουργός παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία από το γ' τετράμηνο του 2017 και του 2018, σύμφωνα με τα οποία οι δηλωμένες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας αυξήθηκαν κατά 174%.

«Από αυτό εύλογα καταλαβαίνει κανείς πόσες ώρες πήγαιναν χαμένες όσο το κράτος έκανε τα στραβά μάτια τα προηγούμενα χρόνια και πόσες ώρες είναι κερδισμένες για τους εργαζομένους σήμερα», κατέληξε.

«Για εμάς δεν υπάρχουν ασυλίες και επιχειρηματικά άβατα» διαμήνυσε άλλη μία φορά η υπουργός, αναφερόμενη στις δράσεις του ΣΕΠΕ για την πάταξη της εργοδοτικής παραβατικότητας.

Συγκεκριμένα η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 19,2% το 2014 σε 8,9% το 2018, σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις επισιτισμού, φιλοξενίας κ.ά.

Την ίδια περίοδο οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ πραγματοποίησαν 200.000 ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Το ΣΕΠΕ ενισχύεται σε στελέχη, αυξάνοντας το δυναμικό του κατά 35%. Σύμφωνα με διευκρινίσεις, έχουν εγκριθεί 53 νέες προσλήψεις, ενώ πρόκειται να συμπληρωθούν περίπου 150 θέσεις από μετατάξεις.

Δίκαιη ανάπτυξη

Η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Ν. Ηλιόπουλος εστίασαν στις στοχευμένες πρακτικές καταπολέμησης της ανεργίας, η οποία μειώθηκε από το 2014 κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 376.766.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν απασχολήσει συνολικά 220.000 ωφελουμένους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 προγράμματα ανοιχτά και άλλα 5 που τρέχουν, για ανέργους κάθε ηλικίας και κατάρτισης, τα οποία πρόκειται συνολικά να απορροφήσουν 70.000 ανέργους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι το μοντέλο που ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω της ελαστικοποίησης της εργασίας έχει αποτύχει.

Αντίθετα είπε ότι μόνο η προστασία της εργασίας μπορεί να εγγυηθεί δίκαιη ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης εργασίας και όχι στην έλλειψη ικανής προσφοράς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους επιστήμονες, με 6.000 νέες θέσεις εργασίας, το πιλοτικό πρόγραμμα για την περιοχή της Ελευσίνας, αλλά και το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη Δυτική Μακεδονία, που εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος για τις τριετίες, αναδιαμορφώνοντας τις προσαυξήσεις με βάση τον νέο κατώτατο μισθό και υπουργική απόφαση για τα μειωμένα ασφάλιστρα για νέους κάτω των 25.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
Ενα νέο πρόγραμμα που στοχεύει να κρατήσει εντός Ελλάδας τους επιστήμονες που παράγει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ρίχνει στη μάχη κατά της ανεργίας η κυβέρνηση. Πρόκειται για πρόγραμμα επιχορήγησης...
Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων επιστημόνων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας εν μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού
Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 27.840 θέσεις εργασίαςτον Φεβρουάριο καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης».
Ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας εν μέσω αύξησης του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Συστάσεις σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου για να… απαξιώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου απηύθυνε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας...
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας