Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος

Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος

  • A-
  • A+

Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ στο πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης που θα πουληθούν.

Η εξαίρεσή τους είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέση που φαίνεται να γίνεται κατ' αρχήν δεκτή από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών και σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι.

Οι συνομιλίες για τις αλλαγές που προτείνει η ελληνική πλευρά στον νέο διαγωνισμό αναμένεται να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.

Στόχος του υπουργείου, αλλά και της ΔΕΗ, είναι η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού μέσα στον Μάρτιο με προοπτική να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Μάιο.

Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για νέα αξιολόγηση των λιγνιτικών μονάδων, με μικρή διόρθωση των αρχικών εκτιμήσεων που υπολογίζουν την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.

Η πληροφορία για αλλαγή του φορέα υλοποίησης του διαγωνισμού, από τη ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, εξακολουθεί να υπάρχει. Το Ταμείο διαχειρίζεται από το 2011 το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, αλλά έως χθες δεν είχε ενημερωθεί η διοίκησή του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές εστιάζονται στη νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις δύο μονάδες, καθώς και στην πρόταση που έχει τεθεί για επιμερισμό κερδών και ζημιών από αστάθμητους παράγοντες, όπως η αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

Οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι συνδέονται και με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα είναι ύψους 3%.

Είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί τουλάχιστον στο 10% η έκπτωση συνέπειας που θεσπίστηκε το 2016 και σήμερα είναι 15%, προσελκύοντας πάνω από 60% των πελατών.

Χθες, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση GRTimes, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, προανήγγειλε ότι οι αποφάσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα.

Περιγράφοντας το πλαίσιο των αλλαγών διευκρίνισε ότι έχει γίνει μείωση την τελευταία τριετία και πρόσθεσε ότι οι νέες τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλότερα σε σχέση με αυτές του 2015.

Επιβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί η έκπτωση συνέπειας, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσής της χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Τόνισε, τέλος, ότι στόχος της ΔΕΗ είναι η σταδιακή αποδέσμευση από τον λιγνίτη και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 Χθες, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, οι δύο εταιρείες διαχείρισης ενέργειας που προέκυψαν με απόσχιση από τη ΔΕΗ, με κοινή ανακοίνωσή τους, προανήγγειλαν τη συνεργασία τους για την καλύτερη αξιοποίηση των διάσπαρτων μονάδων ανανεώσιμων πηγών που είναι ενταγμένες στο σύστημα, κυρίως φωτοβολταϊκών.

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας που εφαρμόζεται ήδη σε Ισπανία και Σουηδία, θα υλοποιηθούν δύο πιλοτικά προγράμματα για τις υποδομές που υπάρχουν σε Αττική και Κεφαλονιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την εθελουσία
Η αγωνία για την αυριανή ημέρα, κατά την οποία έχει οριστεί να υποβληθούν οι προτάσεις για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και...
Βιώσιμες οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την εθελουσία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
H πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και οι προοπτικές της κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στην...
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βοήθημα για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος
Εφάπαξ βοήθημα σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που λόγω οφειλών έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ώς το τέλος Ιουνίου προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση...
Βοήθημα για επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με επίκεντρο την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και τα σχέδια εκχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο 38ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ...
Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με επίκεντρο την πώληση του ΑΔΜΗΕ