Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες

EUROKINISSI

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες

  • A-
  • A+

Σε συμφωνία ότι πρέπει να τα «βρουν» εντός των επόμενων 24ώρων και ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες ύστερα από δυο ώρες συζήτησης σε καλό κλίμα, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, υπήρξε πρόοδος σε όλα τα σημεία, όμως υπάρχουν τεχνικές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες ώστε να «κλειδώσει» το θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου καθώς τράπεζες και κυβέρνηση έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασής του. Και για να συμβεί αυτό απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Η… τραπεζική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε μια βασική υποχώρηση και στην πρόταση που κατέθεσε χθες περιλαμβάνει τα δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.λπ.) που έχουν προσημείωση, εγγύηση κ.λπ. την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Αυτή ήταν άλλωστε η κυβερνητική πρόταση, η αποδοχή της όμως από τις τράπεζες γίνεται υπό τον όρο το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου να μην ξεπεράσει τα 120.000 ευρώ, ανεβάζοντας το όριο των 100.000 ευρώ που είχαν θέσει και το οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ, με το «παζάρι» ωστόσο να μην έχει λήξει ακόμα.

Ωστόσο, και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι το κλίμα των συζητήσεων είναι καλό, ο νόμος θα ψηφιστεί άμεσα και το νέο πλαίσιο πρέπει να είναι τέτοιο που να μη δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, να είναι κοινά επωφελές και να προστατεύει την πρώτη κατοικία.

Προϋποθέσεις

Η πρόταση με την οποία πήγαν οι τράπεζες στο Μαξίμου προβλέπει ότι τα δάνεια που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και ο επιλέξιμος δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει εξωδικαστικά το δάνειό του και να προστατεύσει το ακίνητο-πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό υπό όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η τράπεζα θα μπορεί να προχωρά σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη. Ομως η λήξη αποπληρωμής του δανείου θα πρέπει να είναι μέχρι το 80ό έτος της ηλικίας.

Για παράδειγμα, αν ο δανειολήπτης είναι σήμερα 65 ετών, η επιμήκυνση του δανείου δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 έτη. Η τράπεζα επίσης μπορεί να μειώσει και το επιτόκιο, δίνοντας μικρότερο αλλά κυμαινόμενο.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα του «κουρέματος» του δανείου, οι τράπεζες παραμένουν σταθερές στο «δόγμα»: όχι για όλους, όχι αδιακρίτως και προτείνουν να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που το ύψος του δανείου ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου και να «κουρεύεται» το επιπλέον ποσό. Για παράδειγμα, όταν το δάνειο είναι 150.000 ευρώ και η εμπορική αξία του σπιτιού είναι 100.000 ευρώ τότε η τράπεζα θα «κουρεύει» τα 30.000 ευρώ και θα μπαίνουν σε ρύθμιση τα υπόλοιπα 120.000 ευρώ.

Ωστόσο την επιδότηση από το κράτος –κατά τα πρότυπα του κυπριακού προγράμματος ΕΣΤΙΑ– θα δικαιούνται όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, αλλά και περιουσιακά (ακίνητη περιουσία, καταθέσεις κ.ά.).

Στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων τραπεζών, Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Π. Μυλωνάς (Εθνική), Β. Ψάλτης (Αlpha Bank), Φ. Καραβίας (Εurobank) και ο επικεφαλής του ΝPL forum της Ενωσης Θ. Καλαντώνης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Λίγα εικοσιτετράωρα προθεσμία έχουν κυβέρνηση και τράπεζες για να συμφωνήσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς μέχρι τις 15...
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Δραγασάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα «κόκκινα» δάνεια
Το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας και της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών...
Γ. Δραγασάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα «κόκκινα» δάνεια