• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.9°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 15.7°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.1°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  0 BF
  89%

Η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών μετατέθηκε για τις 15 Ιουλίου, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία από το κλίμα των εθνικών εκλογών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγονος ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά

 • A-
 • A+

Οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, που έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιώργος Σταθάκης, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον οδικό χάρτη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη μετά τον πρώτο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε και επίσημα άγονος την Παρασκευή.

Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να εξετάζει την αλλαγή κάποιων όρων, αλλά έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για ενίσχυση του πακέτου με την προσθήκη υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως επιθυμούν ορισμένοι επενδυτές και προέβλεπαν τα σχέδια της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τη «μικρή ΔΕΗ» που ακυρώθηκαν στα τέλη του 2015. Είναι τα «ασημικά» της επιχείρησης, καθώς εξασφαλίζουν φτηνή και «καθαρή» ενέργεια από εγχώριες πηγές.

«Με άλλο κλίμα θα πάμε καλύτερα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Διαβεβαίωσε πως «η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων».

Από το ΤΑΙΠΕΔ

Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί με διαδικασίες fast track, δεν αποκλείεται μέσα στον Μάρτιο, και από διαφορετικό φορέα, πιθανότατα το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΔΕΗ ποντάρει στο επικείμενο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο μέσω του οποίου θα μετακινηθούν περίπου 200 εργαζόμενοι από τις δύο λιγνιτικές μονάδες.

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δούλευαν συνολικά 1.280 άτομα, αλλά με το πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μειώθηκαν κατά 320 στη Μεγαλόπολη και περίπου 100 στη Μελίτη.

Δύο παράμετροι που έχουν καθοριστικό ρόλο στον διαγωνισμό είναι η διαθεσιμότητα ισχύος, τα ΑΔΙ, αλλά κυρίως οι διακυμάνσεις στη διεθνή αγορά ρύπων, όπου οι τιμές εκτινάχτηκαν στα 26 ευρώ τον τόνο τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 30 ευρώ το 2019. Είναι ο εξωγενής παράγοντας που καθιστά ακριβή τη φτηνή παροχή ενέργειας από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Για τα ΑΔΙ εκκρεμεί η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. και ο Γιώργος Σταθάκης θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια κατ’ αρχήν γνωμοδότηση που θα λειτουργήσει θετικά στη διαγωνιστική διαδικασία.

Επανεκτίμηση

Πηγή που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεκτίμησης των λιγνιτικών μονάδων. Οι εμπειρογνώμονες που αποτίμησαν τα στοιχεία για λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζουν την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αξιολόγηση κάποιων παραμέτρων που θα καθορίσουν το τίμημα, το οποίο βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τις προσφορές που υποβλήθηκαν στον άγονο διαγωνισμό.

Ο όμιλος Μυτιληναίου προσέφερε μόλις 25 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις στη Μελίτη, τις μόνες για τις οποίες ενδιαφέρεται.

Η κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Sev. Energy αποτίμησε και τις δύο μονάδες μόνο στα 103 εκατ. ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η προσφορά τους αποκλείστηκε γιατί έθετε όρους που ήταν εκτός διαγωνισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλοπολη και Μελιτη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος...
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
Τα οικονομικά και οι προοπτικές της ΔΕΗ, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα για το 2018, κυριάρχησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 4ου συμποσίου που οργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
Λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρατηγικός στόχος η πώληση των λιγνιτικών
Η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ, διαβεβαιώνει σε επιστολή του προς την DG Comp ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Στρατηγικός στόχος η πώληση των λιγνιτικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εθελουσία για 360 στις λιγνιτικές μονάδες
Θετικές εξελίξεις σε δύο «μέτωπα» καταγράφονται στον διαγωνισμό για την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλε ο...
Εθελουσία για 360 στις λιγνιτικές μονάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας