Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγονος ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά

Αγονος ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά

  • A-
  • A+

Οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, που έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιώργος Σταθάκης, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον οδικό χάρτη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη μετά τον πρώτο διαγωνισμό, που κηρύχθηκε και επίσημα άγονος την Παρασκευή.

Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να εξετάζει την αλλαγή κάποιων όρων, αλλά έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για ενίσχυση του πακέτου με την προσθήκη υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως επιθυμούν ορισμένοι επενδυτές και προέβλεπαν τα σχέδια της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για τη «μικρή ΔΕΗ» που ακυρώθηκαν στα τέλη του 2015. Είναι τα «ασημικά» της επιχείρησης, καθώς εξασφαλίζουν φτηνή και «καθαρή» ενέργεια από εγχώριες πηγές.

«Με άλλο κλίμα θα πάμε καλύτερα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου των επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Διαβεβαίωσε πως «η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων».

Από το ΤΑΙΠΕΔ

Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί με διαδικασίες fast track, δεν αποκλείεται μέσα στον Μάρτιο, και από διαφορετικό φορέα, πιθανότατα το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ΔΕΗ ποντάρει στο επικείμενο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο μέσω του οποίου θα μετακινηθούν περίπου 200 εργαζόμενοι από τις δύο λιγνιτικές μονάδες.

Στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δούλευαν συνολικά 1.280 άτομα, αλλά με το πρόσφατο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μειώθηκαν κατά 320 στη Μεγαλόπολη και περίπου 100 στη Μελίτη.

Δύο παράμετροι που έχουν καθοριστικό ρόλο στον διαγωνισμό είναι η διαθεσιμότητα ισχύος, τα ΑΔΙ, αλλά κυρίως οι διακυμάνσεις στη διεθνή αγορά ρύπων, όπου οι τιμές εκτινάχτηκαν στα 26 ευρώ τον τόνο τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να διαμορφωθούν στα 30 ευρώ το 2019. Είναι ο εξωγενής παράγοντας που καθιστά ακριβή τη φτηνή παροχή ενέργειας από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

Για τα ΑΔΙ εκκρεμεί η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. και ο Γιώργος Σταθάκης θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μια κατ’ αρχήν γνωμοδότηση που θα λειτουργήσει θετικά στη διαγωνιστική διαδικασία.

Επανεκτίμηση

Πηγή που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεκτίμησης των λιγνιτικών μονάδων. Οι εμπειρογνώμονες που αποτίμησαν τα στοιχεία για λογαριασμό της ΔΕΗ υπολογίζουν την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η αξιολόγηση κάποιων παραμέτρων που θα καθορίσουν το τίμημα, το οποίο βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με τις προσφορές που υποβλήθηκαν στον άγονο διαγωνισμό.

Ο όμιλος Μυτιληναίου προσέφερε μόλις 25 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις στη Μελίτη, τις μόνες για τις οποίες ενδιαφέρεται.

Η κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Sev. Energy αποτίμησε και τις δύο μονάδες μόνο στα 103 εκατ. ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η προσφορά τους αποκλείστηκε γιατί έθετε όρους που ήταν εκτός διαγωνισμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλοπολη και Μελιτη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που ελήφθη το...
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp)...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ
Πολύ κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης βρίσκονται η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να υπογράψουν την ανανέωση...
Στην τελική ευθεία για συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο από το 2023 σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο
Το φυσικό αέριο θα φτάσει ώς το 2023 στις τρεις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του εναλλακτικού...
Φυσικό αέριο από το 2023 σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο