Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην Αθήνα η 4η Υπουργική Συνάντηση του ΟΟΣΑ

Στην Αθήνα η 4η Υπουργική Συνάντηση του ΟΟΣΑ

  • A-
  • A+

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι μεγάλες διεθνείς τάσεις θα συζητήσουν υπουργοί των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον επόμενο μήνα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Επιτροπής Πολιτικών για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Στη συνάντηση –που διοργανώνει ο ΟΟΣΑ ανά πενταετία και φέτος θα φιλοξενηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, 19-20 Μαρτίου, με οικοδεσπότη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη– οι υπουργοί θα συζητήσουν για την επίδραση και τις προκλήσεις που έχουν οι περιφέρειες, οι πόλεις και οι αγροτικές περιοχές στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης καθώς και αλλά θέματα που αφορούν το δημογραφικό και την κλιματική αλλαγή.

Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί 75 ξένοι υπουργοί από την Πορτογαλία και Τουρκία μέχρι τις ΗΠΑ και τη μακρινή Αυστραλία καθώς και επικεφαλής στελέχη οργανισμών, όπως η EBRD.

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συνάντησης ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει τη μελέτη «Territorial Review of Greece», που αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Ελλάδας για την περίοδο μετά το 2020 και την επίτευξη της πολιτικής συνοχής στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παραγωγικότητας στην ελληνική περιφέρεια με όρους αειφορίας, ευημερίας, ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η επιλογή της Αθήνας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, που προσπαθεί να ορθοποδίσει έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης. Η ατζέντα εξάλλου της 4ης Υπουργικής Συνάντησης του ΟΟΣΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα αναδείξουν τους περιφερειάρχες και δημάρχους οι οποίοι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (π.χ. χρηματοδοτικά) και πόρους.

Και στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί και η 7η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης υπουργών και δημάρχων του ΟΟΣΑ, στην οποία θα εξεταστούν δύο βασικά θέματα: πώς τα διεθνή megatrends (παγκοσμιοποίηση, ψηφιοποίηση, δημογραφικό, κλιματική αλλαγή) αμφισβητούν την ικανότητα των πόλεων και των εθνικών κυβερνήσεων να προχωρήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία και πώς μπορούν οι εθνικές αστικές πολιτικές να βοηθήσουν να μετατραπούν τα megatrends σε ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας για τις πόλεις και ποιος είναι ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων.

Οπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ο κόσμος συνεχίζει να αστικοποιείται, οι αναπτυσσόμενες πόλεις συνυπάρχουν με αυτές που συρρικνώνονται, όμως και στις δύο περιπτώσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός μεταβαλλόμενου πληθυσμιακού προφίλ.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πόλεις ισότιμα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που αναδύονται από τις δημογραφικές μετατοπίσεις, την ψηφιοποίηση και της κλιματική αλλαγή που αλλάζουν τις προοπτικές των αστικών οικονομιών και κοινωνιών.

Στην 7η Συνάντηση Υπουργών θα παρουσιαστούν οι επιτυχημένες πρακτικές και στρατηγικές που έχουν υλοποιήσει από κοινού οι πόλεις και οι εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των megatreands, αλλά και να διερευνηθεί ποιοι πόροι (ανθρώπινοι, γνώση, οικονομικοί) πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα megatrends πόλεις όλων των μεγεθών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βρόχος το χρέος
Το δημόσιο χρέος αποτελεί βρόχο για την ελληνική οικονομία καθώς θα υπερβεί και το 2014 το 175% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που δεν αποκλείει να...
Βρόχος το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Λίγα εικοσιτετράωρα προθεσμία έχουν κυβέρνηση και τράπεζες για να συμφωνήσουν στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, καθώς μέχρι τις 15...
Ζητείται συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας