Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με «μικρή» ατζέντα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΣΙΝΑΣ

Με «μικρή» ατζέντα η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

  • A-
  • A+

Εκτός του «κυρίως μενού» του σημερινού Eurogroup βρίσκεται η Ελλάδα, όμως στο περιθώριο της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητηθεί το «φλέγον» ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.», η πρόταση της Αθήνας είναι το Κυπριακό μοντέλο με επιδότηση κατά το 1/3 από το κράτος, «κούρεμα» δανείων και μείωση των ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας με στόχο της προστασία της, ώστε να μη χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης, που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται στο Eurgroup του Μαρτίου.

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν με «πάρα πολύ μικρή» ατζέντα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Europa Press. Η συνάντηση του Eurogroup θα εστιάσει στην ανάλυση των τελευταίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Ο βασικός παράγοντας της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας και Ιταλίας, που θα έχουν ανάπτυξη 1,1% και 0,2% αντίστοιχα, ενώ οι Βρυξέλλες επαναπροσδιόρισαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη και στην Ισπανία κατά ένα δέκατο (έως 2,1%).

F.T.: Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών

Την ίδια ώρα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο, «Η Ευρώπη ανοίγει τις κάνουλες των δαπανών καθώς τερματίζεται η λιτότητα», σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αλλαγή πλεύσης που πραγματοποιείται σχεδόν χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, χρόνια συχνά οδυνηρής λιτότητας, φαίνεται να τερματίζονται, καθώς οι κυβερνήσεις, από τις παραδοσιακά ανοργάνωτες έως τις πιο συντηρητικές, χαλαρώνουν τα «λουριά» και υιοθετούν την ανάγκη δημοσιονομικών κινήτρων, γράφουν οι F.T.

Η χαλάρωση των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών είναι εμφανής εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι μόνο τώρα, με την ευρωπαϊκή οικονομία να υφίσταται μια απροσδόκητη και έντονη οικονομική επιβράδυνση, που έχει γίνει μία από τις βασικές επιλογές των κυβερνήσεων, για την αποφυγή σοβαρής ύφεσης.

Περισσότερο τυχαία, παρά λόγω σχεδιασμού, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η «ένεση» θα μπορούσε, αυτή τη φορά, να είναι έγκαιρη. Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής της έρευνας στην UniCredit Bank, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές της γηραιάς ηπείρου -και ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση προβλημάτων, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό τομέα, που υποφέρει. «Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι, όμως στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η διάθεση και η προθυμία να γίνει κάτι, είναι πολύ διαφορετική από τα χρόνια της λιτότητας», υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η διολίσθηση στην ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί, εν μέρει, ως αποτέλεσμα της «επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής» των κρατών μελών. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- σχεδίαζαν δημοσιονομικά κίνητρα, τουλάχιστον 0,4% του εθνικού εισοδήματος το 2019.

Παρόλο που οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν όλο και περισσότερο αυτές τις δράσεις, εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία για την αποτελεσματικότητά τους. Ο Νίλσεν υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ύφεσης δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προθεσμία μερικές εβδομάδες
Με άρωμα ευρωεκλογών συνήλθε η υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης, στην οποία δεν συζητήθηκε επίσημα το ελληνικό θέμα της εκταμίευσης της εξαμηνιαίας...
Προθεσμία μερικές εβδομάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Βρυξέλλες... στάζουν μέλι
Εντελώς διαφορετικό είναι πλέον το κλίμα για την Ελλάδα εντός του γραφειοκρατικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς έχουν εντυπωσιαστεί από τις...
Οι Βρυξέλλες... στάζουν μέλι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα Brussels Groups ξανάρχονται
Τις λύσεις στα μείζονα θέματα της αξιολόγησης θα αναζητήσουν στην έδρα των δανειστών, κυβέρνηση και θεσμοί. Πρόκειται για τα περιβόητα Brussels...
Τα Brussels Groups ξανάρχονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο» από EuroWorking Group για προαπαιτούμενα και δόση
Θετική ήταν η εισήγηση του EuroWorking Group για το πακέτο προαπαιτούμενων που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και πλέον ανοίγει ο δρόμος...
«Πράσινο» από EuroWorking Group για προαπαιτούμενα και δόση